Ideggyógyászati Szemle - 1977;30(06)

Ideggyógyászati Szemle

1977. JÚNIUS 01.

[A gerincvelő érrendszeri rendellenességei]

K. Jellinger

[Bemutatjuk a gerincvelő érrendszeri ellátására és annak zavaraira vonatkozó anatómiai adatokat, különös tekintettel a spinovascularis elváltozások eloszlási mintázatára és a spinovascularis elégtelenségben előforduló elváltozások patogenezisének problémáira. A gerincvelői keringési zavarok különböző okait tárgyaljuk és személyes jellemző és ritka megfigyelésekkel illusztráljuk.]

Ideggyógyászati Szemle

1977. JÚNIUS 01.

A Wechsler-féle intelligencia-teszt részpróbáinak pszichodiagnosztikai alkalmazása: a szubtesztanalízis

DR SZAKÁCS Ferenc

A klinikumban legtöbbet használt Wechsler-féle „nagy" teszt sokak szerint nemcsak azért nélkülözhetetlen, mert ez a legmegbízhatóbb intelligencia-teszt, hanem azért is, mert széles információfelülete révén a klinikai diagnózishoz is nélkülözhetetlen támpontokkal szolgál.

Ideggyógyászati Szemle

1977. JÚNIUS 01.

Adatok az epilepsiás produktív pszichotikus epizódok kérdéséhez

DR HUSZÁR Ilona, DR MAROSFI Sándor, DR HALÁSZ Péter

A szerzők közleményükben olyan beteganyag vizsgálatát választották, mely a Landolt felosztásában szereplő ún. produktív pszichotikus homályállapotnak felel meg. E csoport kritériumait pontosan meghatározzák (akut vagy szubakut kórlefolyás, tudatzavar hiánya vagy minimális volta, produktív tünetek jelenléte) és elválasztják az egyéb epilepsiás pszichózisoktól.

Ideggyógyászati Szemle

1977. JÚNIUS 01.

Beszámoló az V. Nemzetközi Idegrehabilitációs szimpozionról

DR IRÁNYI Jenőné

Az V. Nemzetközi Idegrehabilitációs szimpoziont Prágában, 1976. szept. 15-17 között a Neurológiai Világszövetség neurológiai rehabilitációs kutató csoportja védnöksége alatt a csehszlovák J. E. Purkinje Társaság rendezte. A 3 nap alatt 73 előadás hangzott el, a szimpoziumnak 123 csehszlovák és 26 országból ugyanennyi külföldi résztvevője volt. Feltűnő sokan érkeztek Lengyelországból (23), az NSZK-ból (19) és Japánból (13). A főtéma a központi idegrendszer károsodásával kapcsolatos „spasticitas" rehabilitációja volt.