Ideggyógyászati Szemle - 1977;30(02)

Ideggyógyászati Szemle

1977. FEBRUÁR 01.

Az EEG szerepe a koponyaűri térfoglaló folyamatok diagnosztikájában

DR GOMBI Róza

A szerző összefoglalja a koponyaűri térfoglaló folyamatok EEG jeleit, a teszt vizsgálatokat, rámutat azok lehetőségeire és határaira. Részletesen foglalkozik a tumor - epilepsia - epileptiform tevékenység problémájával. Kitér az extra- és intracerebralis daganatok elkülönítésének lehetőségeire, valamint az agydaganat, agyvérzés, agytályog elkülönítő kórismézésének a kérdésére.

Ideggyógyászati Szemle

1977. FEBRUÁR 01.

Érzékszervi károsodás és zavartsági állapotok összefüggései

DR IVÁN László

Az érzékszervi károsodások és zavartsági állapotok összefüggésének kutatása, ,elemzése, szükségesnek látszik a psychiatriai klinikumban, különösen idősödő korcsoportok esetében, gyakorlati szempontok miatt is.

Ideggyógyászati Szemle

1977. FEBRUÁR 01.

A liquorfehérjék patológiás elváltozásainak kimutatása agarelektroforézissel koncentrálás nélkül

DR KERÉNYI László

A szerző 1212 liquor vizsgálata alapján megállapítja, hogy a koncentrált liquorban agarelektroforézissel észlelt fehérje anomáliák kivétel nélkül kimutathatók koncentrálás nélkül is. A vizsgálatokhoz házi építésű hűthető elektroforézis berendezést, és egy a hagyományos eljárásoknál 2-300-szor érzékenyebb-fehérje festési módszert használ. Anyagigénye néhány μI natív liquor, amelyben az összes fehérje mennyisége kb. 1 μg. A foretogramokat a koncentrált liquorból már ismert típusokba sorolja.

Ideggyógyászati Szemle

1977. FEBRUÁR 01.

A vizuális kiváltott válasz változása therápiás atropin coma alatt

DR CZOPF József, DR KARMOS György, DR GASZNER Péter, DR KELLÉNYI Lóránd

Donnadieu ( 1938) kísérlete után Forrer az 1950-es években használt toxikus dózisú atropint pszichiátriai betegek kezelésére, elsősorban a „gátoltsággal" jellemzett képekben. Jó hatást észlelt a gyógyeljárástól. Azóta az eljárás elterjedt somatikus kezelési mód lett.

Ideggyógyászati Szemle

1977. FEBRUÁR 01.

Beszámoló dániai tanulmányútról

DR GLOVICZKI Zoltán

Az 1975/76. évi magyar-dán kulturális csereprogram 1/1. pontja alapján 6 hónapot (1976. január-július) töltöttem a koppenhágai egyetemi kórház neurofiziológiai laboratóriumában (Laboratory of Clinical Neurophysiology, Rigshospitalet), melynek vezetője F. Buchthal professzor, aki emellett az egyetem Neurofiziológiai Intézetét is vezeti.