Ideggyógyászati Szemle - 1976;29(10)

Ideggyógyászati Szemle

1976. OKTÓBER 01.

Az eltérő típusú vázizomrostok patológiai és klinikai jelentősége izomkárosodásokban

DR HEINER Lajos, DR DOMONKOS Jenő

Több mint száz éve Ranvier, majd Arnold figyelték meg először, hogy állatok vázizomzatában világosabb és sötétebb színű izmok találhatók. Azt is megfigyelték, hogy a sötétebb, „vörös” izmok lassabban húzódnak össze, mint a világosabb, „fehér” izmok. E két-típusú izomfajta phylogenetikailag alacsonyabbrendű élőlényeknél jobban elkülönül, mint magasabbrendűeknél.

Ideggyógyászati Szemle

1976. OKTÓBER 01.

Morbiditási adatok az ideg- és elmegyógyászat köréből

DR BALLÓ Róbert

A közlemény az ideg-, elmegyógyászat hazai morbiditási viszonyait tárgyalja különböző megközelítésekben. Az adatok egyértelműen bizonyítják a neurosisok, a cerebrovascularis kórképek és pszichózisok kimagasló jelentőségét. A betegellátás megoldandó problémái, egészségügyi-szervezési feladatok mellett a tudományos érdeklődés irányításának kérdéskörét is előtérbe állítják.

Ideggyógyászati Szemle

1976. OKTÓBER 01.

Agyállomány-vérzés arteriosclerosis okozta Moyamoya betegségben

DR RÓZSA László, DR SORSZEGI Pál, DR MIKÓ Tivadar, DR GÁL Júlia

A szerzők egy agyállomány-vérzésben meghalt 54 éves nő klinikai adatait, carotis angiogrammjait, kórbonctani és kórszövettani leleteit ismertetik.

Ideggyógyászati Szemle

1976. OKTÓBER 01.

A liquor 5-hydroxyindolecetsav-szintjének változásai mániában és depressióban

DR BÁNKI Csaba

A szerző 34 depressiós és 7 mániás betegnél végezte el a liquor 5-HIAA tartalmának spektrofluorimetriás vizsgálatát a kórképeknek megfelelő kezelés megkezdése előtt, majd annak befejeztével. Mániás betegeknél, valamint maniás-depressiós — „bipoláris” — betegség depressiv fázisában szignifikánsan alacsonyabb szinteket talált; az „unipoláris depressiók”-ban az értékek a kontrollcsoporttal megegyező nagyságrendűek, de jóval nagyobb szórásúak voltak. A kezelés számottevő változást nem okozott az értékekben. A szerző ezután az eredmények interpretációjának kérdéseit tárgyalja.

Ideggyógyászati Szemle

1976. OKTÓBER 01.

Nővér a pszichoterápiás kiscsoportban pszichiátriai osztályon

DR SZERDAHELYI Szabolcs

A szerző először a nővér szerepét tárgyalja a terápiás közösségben. Ahhoz, hogy a nővér ezt a szerepet képes legyen megfelelően betölteni, speciális képzésre van szüksége. Ennek egy formája, hogy a nővér a betegek számára szervezett pszichoterápiás kiscsoportban vesz részt, kezdetben mint csoporttag, majd fokozatosan közelít a terapeuta státushoz. Későbbiekben a szerző az ezzel kapcsolatos problémákról, tapasztalatokról számol be.

Ideggyógyászati Szemle

1976. OKTÓBER 01.

Nővér a pszichoterápiás kiscsoportban. Megjegyzések Szerdahelyi Szabolcs közleményéhez

DR TRINGER László

Javasolom, hogy ahol lehet, kerüljük az idegennyelvű szakkifejezéseket. A „feed-back” és a „kommunikál” helyett használjunk megfelelő magyar szavakat.