Ideggyógyászati Szemle - 1976;29(09)

Ideggyógyászati Szemle

1976. SZEPTEMBER 01.

Meningo-corticalis („rete mirabile”) anastomosis kialakulása a meningealis artériák és az artéria cerebri média között

DR RÓZSA László, DR GOMBI Rózsa, DR GÁL Júlia

A szerzők egy olyan esetet ismertetnek, amelynél az a. cerebri media stenosisa miatt meningo-corticalis („rete mirabile”) anastomosis alakult ki az a. ophthalmica ill. az a. meningea media és az a. cerebri media között.

Ideggyógyászati Szemle

1976. SZEPTEMBER 01.

Az éberségi állapotok hatása az agyalapi mirigy szekréciójára

P. Passouant

A radioimmunológiai technikák fejlődésének köszönhetően nemrégiben sikerült tisztázni, hogy az elülső agyalapi mirigyből spontán hormonok választódnak ki a nycthemerális időszakban, és összefüggést találtak az alvás-ébrenlét ciklussal.

Ideggyógyászati Szemle

1976. SZEPTEMBER 01.

Újabb adatok az adenohypophysis működésének szabályozásához

DR HALÁSZ Béla

Az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy a hypophysis mellső lebeny idegi szabályozása neurohumoralis úton történik. A hypothalamikus troph hormon serkentő és gátló faktorok (hormonok) termelésében a hypothalamus medialis basalis része döntő szerepet visz, s ez a terület szabályozza a troph hormonok alapszintű elválasztását. A mellső lebeny működésének finom szabályozását (pl. ciklikus, ritmikus hormon szekréció regulációja) a medialis basalis hypothalamuson kívüli hypothalamikus és extrahypothalamikus (elsősorban limbikus) struktúrák végzik. Utóbbiak a medialis basalis hypothalamus idegsejtjein végződnek, s ezeken keresztül hatnak. Több kísérletes adat utal arra, hogy van közvetlen neuronalis kapcsolat a mellékvesék és a hypothalamus, valamint a gonadok és a hypothalamus között.

Ideggyógyászati Szemle

1976. SZEPTEMBER 01.

Az öregkori szerződéskötések igazságügyi elmeszakértői véleményezésének problémái

DR HUSZÁR Ilona

A szerző a témaválasztását avval indokolja, hogy az idős egyének jogügyleteinek elmeszakértői véleményezése mindinkább előtérbe kerül. Az öregkor sajátságai, az öregkori megbetegedések korspecifikus jellege miatt speciális problémát jelent, de a szerző a különös nehézséget abban látja, hogy többnyire a cselekvőképesség megtartottságát vagy hiányát az adott jogügyletre vonatkozóan utólagosan kell meghatározni — az eltartási szerződés vagy végrendelet érvényességének vitatásakor.

Ideggyógyászati Szemle

1976. SZEPTEMBER 01.

A liquorvétel helyének és módjának hatása a vizsgálati eredményekre

DR SZILÁGYI Katalin

Irodalmi áttekintés, mely a következő kérdésekkel foglalkozik: liquorkomponensek egyenlőtlen eloszlása a liquorűrben, ezen anyagok gázrendszereken történő áthaladásának sebessége s végül a liquorvétel ill. encefalografía közben valószínűleg a beavatkozás által előidézett nem specifikus ingerek hatására provokált koncentrációváltozások. Elméleti és gyakorlati következtetések elsősorban a liquorvétellel kapcsolatos kérdéseket illetik.

Ideggyógyászati Szemle

1976. SZEPTEMBER 01.

BESZÁMOLÓ A Neurológiai Tudományok 8. Duna-Szimpoziona

MAJTÉNYI Katalin, GOSZTONYI György

Ez a Szimpozion 1973 óta utóda a korábban Neurológiai-, Neuropathologiai- és Gyermekneurologiai Duna-Szimpozionok néven tartott összejöveteleknek. Független ezektől a Pszichiátriai Duna-Szimpozionok szervezése.