Ideggyógyászati Szemle - 1976;29(07)

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚLIUS 01.

A vér áramlása az agy vénáiban

DR MÉREI F. Tibor

A munka az agyi vénák áramlásának sajátosságaival foglalkozik fluorescein angiographiás vizsgálatok alapján. Kérdéseket vet fel, melyek jelenlegi áramlásfiziológiai ismereteinkkel nem, vagy nem kielégítően magyarázhatók.

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚLIUS 01.

Lithiumkezeléshez csatlakozó EEG elváltozások

DR SZŰCS Rozália, DR GERÉBY György

78 önakasztott beteg klinikai és EEG-leleteinek ismertetése, a klinikai kórjelek és az EEG-abnormitások elemzése, valamint a terápiás lehetőségek fejtegetése az irodalom adatainak alapján. — Eltérően más vizsgálók véleményétől, szerzők tapasztalatai amellett szólnak, hogy az agy vérellátásának részleges zavara, bármilyen súlyos következményekkel jár is, legtöbbször reverzibilis károsodást okoz, amely megfelelő kezeléssel gyógyítható.

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚLIUS 01.

A serum difenilhidantoin és fenobarbital szintjének napszaki változásai epilepsiás betegeknél

DR MOLNÁR Gyula, DR KARCZAG István, DR MAROSFI Sándor, DR HALÁSZ Péter

A diurnalis antiepilepticum-szint vizsgálatainkban egyedileg elemeztük azokat a betegeinket, akiknél 2 vagy több diurnalis napszaki vizsgálat történt. A görbék összehasonlításából megállapíthattuk az adagok, ill. az összetételek változásainak hatását egy-egy diurnalis görbére. A vizsgálati napon észlelt rosszullét és az antiepilepticüm szintek kapcsolatára vonatkozóan pozitív korrelációs adatokat kaptunk. A szinték-rohamok összefüggésében negatív korrelációt is tapasztaltunk (magas szintek mellett rosszullét).

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚLIUS 01.

A vagus nyaki szakaszának neurinomája

DR MÉSZÁROS István

A szerző 45 éves férfi féloldali alsó agyideglaesióját (n. IX—XII.) okozó vagus daganatát (neurinoma) és vizsgálata kapcsán adódó differenciális diagnosztikai problémákat ismerteti. A biztos helyi kórismét a carotis angiographia jelentette; az a. carotis interna dislocatiója által jelzett magasságban a n. vagus neurinomáját találták és távolították el. Felhívja a figyelmet a ritka kórkép diagnosztikus nehézségeire és kiemeli a carotis angiographia jelentőségét.

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚLIUS 01.

Az agydaganatok ereinek szerkezetéről

SORSZEGI Pál, MOLNÁR László, MÓDIS Katalin

Az agydaganatok ereinek falszerkezete mindenkor különbözik az ép erekétől.
1. regressiv,
2. proliferativ elváltozások figyelhetők meg bennük,
3. és igen gyakran az előző két folyamat egyidejűleg is.