Ideggyógyászati Szemle - 1976;29(06)

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚNIUS 01.

A serum difenilhidantoin és fenobarbital szintjének napszaki változásai epilepsiás betegeknél

DR MOLNÁR Gyula, DR KARCZAG István, DR MAROSFI Sándor, DR HALÁSZ Péter

43 epilepsiás betegnél, a klinikán kialakult napi gyógyszeradagolás mellett, vizsgáltuk a difenilhidantoin és a fenobarbital szérum-szintjeinek napi változásait. Egy napon át 5-7-szer vett vérből, 34 vizsgálatban éjszakai vérvétel után is, több betegnél ismételten meghatároztuk a két leggyakrabban alkalmazott antiepilepticum szérum-koncentrációját.

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚNIUS 01.

Aneurysma és agytályog

DR CSÉCSEI György, DR VELOK Gyula, DR BORUS Ferenc

A szerzők bal arteria cerebri media aneurysma és bal frontalis agytályog társulásáról számolnak be és ismertetik operált betegük kórlefolyását. Az adatok birtokában felvetik a két elváltozás közös septicoemboliás eredetét. Felhívják a figyelmet a differenciál-diagnosztikai nehézségekre, valamint a klinikai és laboratóriumi adatok helyes értékelésének a fontosságára.

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚNIUS 01.

Schizophrenek szóasszociációs vizsgálati eredményei a válaszok tartalmi, gyakorisági megoszlása és a válaszolási reakcióidők alapján

DR BENSON Katalin

Nagyszámú vizsgálati eredményünk alapján a krónikus schizophrenek gondolkodási tevékenységének alakulását vizsgáló módszert alakítottuk ki azzal a céllal, hogy az asszociációk jellemzőinek megismerésével a schizophrenek állapotváltozásának feltárását és nyomonkövetését tudjuk elérni.

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚNIUS 01.

Szemmozgások intravénás barbiturát narkózisban

DR BRASCH András, DR DÖME László, DR HASZNOS Tivadar, DR OLÁH Imre

A szerzők 12 esetben regisztráltak szemmozgásokat intravénás barbiturát narkózisban. A szemmozgást elektro-oculographiás technikával-, álló- és mozgófilm készítésével rögzítették.

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚNIUS 01.

Adatok a centralis pontin myelinolysis patho- és morphogenesiséhez

DR SORSZEGI Pál, DR GŐDÉNY Sára, DR MÓDIS Katalin

A szerzők öt év sectiós anyagából 865, és ezeken kívül, a cpml pathogenesisében feltételezett alapbetegségekben meghalt további 89 egyén cerebrumát vizsgálták. Négy esetben találtak cpml-t. Tárgyalják a híd károsodását magyarázó hipotéziseket, rámutatnak a híd angioarchitektonikájának lehetséges szerepére a jellegzetes morfológiai kép kialakulásában.

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚNIUS 01.

A hemisphaerialis dominantia a schizophreniában játszott szerepének vizsgálata neurolepticumok extrapyramidalis kíséröjelenségeinek felmérésével

DR PETHŐ Bertalan, DR TARISKA Péter, DR PINTÉR Katalin, DR SOMMER Pálné

A két hemisphaerium különböző mértékű sérülékenysége és a schizophren megbetegedés közötti összefüggést a szerzők a neurolepticumok kísérő jeleinek a klinikai mérésével vizsgálták. Statisztikailag értékelhető különbözőséget csak a schizophreniák egyik csoportjába, a szisztematikus schizophreniák csoportjába tartozó betegeknél észleltek a két oldal között. Ez az oldalkülönbség a hipotézissel ellentétes irányú: a tónusfokozódás a domináns féltekének megfelelő oldalon volt nagyobb. Ennek a leletnek megfelelően árnyaltabb hipotézist adnak a neuroleptikus kezelés során kialakult tónusdifferencia endogen psychosisokban játszott szerepére vonatkozóan és a kérdés komplex, nosologiai szempontot is tartalmazó megközelítésének szükségességére hívják fel a figyelmet.

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚNIUS 01.

A sclerosis multiplex első tünetei

DR PÁLFFY György, DR GUSEO András, DR HEGEDŰS Katalin, DR KERÉNYI László

A szerzők 4 esetet mutatnak be azoknak a nehézségeknek az illusztrálására, amelyekkel a sclerosis multiplex kezdetének kórjelzése során találkoztak. 4 esetükben a helytelen, ill. késői kórjelzés okai között
1. a pneumomyelogrammok nem eléggé gondos értékelése,
2. a liquoragarelektroforetogram elváltozásainak alábecsülése,
3. a nem kellő gyakorisággal végzett liquorvizsgálat, és
4. az angiogramok túlértékelése szerepeltek'.

Ideggyógyászati Szemle

1976. JÚNIUS 01.

Beszámoló az NDK Neuro-Elektrodiagnosztikai Társaságának 3. Nemzeti Kongresszusáról

DR WALSA Róbert

Az NDK Neuro-Elektrodiagnosztikai Társasága 1976. április 21-25. között Rostockban tartotta 3. Nemzeti Kongresszusát internacionális részvétellel. A Kongresszuson 10 ország képviseltette magát -, a szocialista országok szakemberein kívül finnek, nyugatnémetek és osztrákok is jelen voltak.