Ideggyógyászati Szemle - 1976;29(05)

Ideggyógyászati Szemle

1976. MÁJUS 01.

Adatok az agydaganatok félrevezető tüneteihez

DR FARAGÓ István, DR KELEMEN Judit

141 agydaganatos beteg kortörténetének katamnesztikus feldolgozása során szerzett tapasztalatainkról számoltunk be összehasonlítva ezeket az irodalom jelentősebb adataival.

Ideggyógyászati Szemle

1976. MÁJUS 01.

A sclerosis multiplex első tünetei

DR PÁLFFY György, DR HEGEDŰS Katalin, DR KERÉNYI László

Szerzők 429 sclerosis multiplexes beteg klinikai és liquorvizsgálati adatai alapján összefüggést találtak egyes provokáló faktorok, a tünetek, a betegség kezdete és kórlefolyása, valamint a liquor agarelectrophoretogramm és a betegség stádiuma között.

Ideggyógyászati Szemle

1976. MÁJUS 01.

Az intracranialis artériák szuperszelektív angiographiájának lehetőségei az agy regionális vénás elvezetésének megítélésében

DR GÁCS Gyula

A szerző az intracranialis artériák szelektív angiographiája által nyújtott lehetőségekre hívja fel a figyelmet az agy regionális vénás keringésének vizsgálatában. Módszere lehetővé teszi az agyi artériák egyes ágainak ketéterezését, s területük vénás elvezetésének megítélését. A módszerrel nemcsak az egyes agyterületek vénás elfolyásának irányai, hanem egy-egy vénán belül a különböző területekről származó véroszlop helyére is következtetni lehet.

Ideggyógyászati Szemle

1976. MÁJUS 01.

Az artéria ophthalmica szuperszelektív angiographiája

DR GÁCS Gyula

A szerző a carotis interna katéterezésével végzett szelektív a. ophthalmica angiographia módszerét ismerteti. Az eljárással elektive feltüntethető az a. ophthalmica és ágai, valamint anastomosisai az a. carotis externa rendszerével.

Ideggyógyászati Szemle

1976. MÁJUS 01.

BESZÁMOLÓK az NDK Orvosi Pszichoterápiás Társaság 2. Csoportpsziehoterápiai tanulmányi szemináriuma (Klein-Pritz)

DR JUHÁSZ Pál

A Német Demokratikus Köztársaságban évek óta rendszeresen folyik szervezett pszichoterápiái képzés. Ennek keretében indította el a Gesellschaft für Ärztliche Psychoterapie der DDR csoportpszichoterápiái szekciója idén októberben második csoport pszichoterápiái tanulmányi szemináriumát.