Ideggyógyászati Szemle - 1976;29(04)

Ideggyógyászati Szemle

1976. ÁPRILIS 01.

[A funkcionális pszichózisok szindrómás tipológiája]

P. Pichot

[A pszichiátria két különböző modellt használhat a megfigyeléssel gyűjtött tüneti elemek összetettségének egyszerűsítésére. Az első az egymással párhuzamosan változó tünetek csoportosításából áll, hogy több elemi tünetet egyetlen általánosabb jellegű tünettel helyettesítsenek.]

Ideggyógyászati Szemle

1976. ÁPRILIS 01.

A Moyamoya-syndroma sebészi kezeléséről

DR DOBOSI Mihály, DR GÁCS Gyula, DR MÉREI F. Tibor, DR MOLNÁR Sándor

3 Moyamoya-syndromában szenvedő betegnél végzett műtét eredményének ismertetése kapcsán a műtéti indikáció feltételeivel foglalkoznak. Megállapítják, hogy a művi collateralis elkészítésének általános indikációs szempontjain kívül (angiographiásan kimutatható intracerebralis érelváltozás, javuló hajlamot mutató idegrendszeri kórjelek) a Moyamoya-syndrománál figyelembe veendő még, hogy (1) a betegek agyi keringésének állapota mellett a műtét preventív jellegű-e, (2) nem alakultak-e ki definitív lágyulást jelző idegrendszeri tünetek és (3) van-e egyáltalán anastomosis készítésére alkalmas felszíni arteria.

Ideggyógyászati Szemle

1976. ÁPRILIS 01.

Poligráfiás vizsgálatok myogen és neurogen izom-atrophiákban

DR MECHLER Ferenc, DR CSENKÉR Éva

A szerzők poligráfiás módszerrel tanulmányozták 16 myogen és 16 neurogen izom-atrophiában szenvedő beteg károsodott izmában (m. tibialis anterior) a lokális vérátáramlás, oxigénszint, hőmérséklet és elektromos tevékenység összefüggését és változását.

Ideggyógyászati Szemle

1976. ÁPRILIS 01.

A gonosoma-aberrációk és a mentalis retardatio

DR MOLNÁR Sándor

A szerző 58 forrásmunka adatai és vizsgálati anyaga alapján vizsgálja a nemi chromosomák aberrációinak az intellektus fejlődés re gyakorolt hatását. Az irodalmi adatok egybevetésével igazolja, hogy a mentalis retardatiók egy kis részének hátterében gonosoma-aberráció húzódik meg. E körülmény elsősorban az XXY és az XXX gonosoma-aberrációk viszonylatában igazolható, míg az XYY gonosoma-statusra nézve csak val színűnek tekinthető. Az XO állapot kapcsán pedig feltehetően csak az intellektus egyes összetevői gátlódnak kifejlődésükben. Végül a szerző rámutat, hogy az oligophreniák milyen eseteiben kell elsősorban gonosoma-aberráció okozta háttérre gondolni.