Ideggyógyászati Szemle - 1976;29(03)

Ideggyógyászati Szemle

1976. MÁRCIUS 01.

Az alvás-ébrenlét cerebralis elektromos tevékenységének teljesítménysűrűség és frekvencia spektrum jellegzetességei

TOMKA Imre, NAGYPÁL Tibor, SIPOS Kornél, BODÓ Mihály, LIPTÁK Tamás

A szerzők teljes éjszakai poligráfiás vizsgálatot végeztek 11 egészséges kísérleti személyen. Az EEG aktivitást 6 agyterűlétről mágneses szalagon rögzítették. Műtermék mentes 50 sec-os időtartamú elektromos aktivitásból korreláció analízist és teljesítménysűrűség spektrumokat készítettek. Vizsgálták az éber nyugalmi állapot, valamint a különböző alvásfázisok frekvencia spektrumát és teljesítménysűrűség jellemzőit.

Ideggyógyászati Szemle

1976. MÁRCIUS 01.

Az artéria cerebri média leptomeningealis ágainak elzáródása és collateralis lehetőségei

GÁCS Gyula, RIHMER Antal, BODOSI Mihály

Az a.cerebri media leptomeningealis ágainak angiographiás elemzése a carotis területi ischaemiás betegeknél csökkentette anyagunkban a „negatív” angiogrammok arányát. A kiság-elzáródások angiographiás kimutatása nem nehéz az ér hiánya alapján, annak ismert ellátási területén. Esetenként az elzárt artéria-csonk is felismerhető, s a kórismét a vénás elfolyás hiánya, ill. az artéria retrograd telődése támogatja.

Ideggyógyászati Szemle

1976. MÁRCIUS 01.

Poligráfiás vizsgálatok ép izomban

DR CSENKÉR Éva, DR MECHLER Ferenc

A szerzők poligráfiás eljárással az ép, nyugvó emberi izomban a lokális vérátáramlást, az oxigénszintet, a hőmérsékletet és az elektromos tevékenységet egyidejűleg vizsgálták és tanulmányozták a különböző hatásokra — oxigénlélegeztetés, ischaemia és vasodilatator anyagok — jelentkező változásokat és ezek összefüggését.

Ideggyógyászati Szemle

1976. MÁRCIUS 01.

Szemfenéki vérzések szerepe a subarachnoidalis vérzés súlyosságának megítélésében

DR BOBEST Mátyás, DR RÁCZ Péter, DR SZILVÁSSY Ildikó

A szerzők 201 verifikált aneurysmából származó subarachnoidalis vérzéses beteg anyagát dolgozták fel. 49 esetben (24,6%) találtak egy vagy kétoldali szemfenéki vérzést. A talált szemfenéki vérzéseket lokalizáció és megjelenési forma szerint osztályozták. Hangsúlyozzák, hogy subarachnoidalis vérzett betegeknél szemfenéki vérzés jelenléte súlyosabb prognózist jelez. Tárgyalják a subarachnoidalis haemorrhagiához társuló szemfenéki vérzés keletkezésének lehetséges módozatait.

Ideggyógyászati Szemle

1976. MÁRCIUS 01.

Elektroneurographiai és reflex vizsgálatok psychosis maniaco-depressivában

DR GLOVICZKI Zoltán, DR IVÁN László, DR MAROSFI Sándor, DR VÁCZI Péter

A szerzők 10 psychosis maniaco-depressivában szenvedő beteg különböző fázisaiban a peripheriás ideg motoros vezetési sebessége mellett a monosynaptikus H reflex és a polysynaptikus ún. blink reflex vizsgálatát végezték el. Ismertetik a blink reflex vizsgálati metodikáját. Vizsgálataik alapján megállapítják, hogy az affectivitas zavarokban a peripheriás ingerületi folyamatokban is jól mérhető változások következnek be.