Ideggyógyászati Szemle - 1976;29(02)

Ideggyógyászati Szemle

1976. FEBRUÁR 01.

A tartós tudatzavarok neuropathológiája

K. Jellinger

Az akut és tartós tudatzavarok morfológiai szubsztrátja nem állandó és nem specifikus, de bizonyos állandó elváltozástípusok és hibaminták azonosíthatók. A tartós tudatzavarok diffúz funkcionális és/vagy diffúz vagy fokális, bizonyos szinteken bekövetkező jelentős agykárosodásból erednek: Agykéreg, féltekei medulla, rostrális agytörzs, limbikus rendszer vagy multifokális. 

Ideggyógyászati Szemle

1976. FEBRUÁR 01.

A reticularis integráció elektroencephalographiás elemzése

SUCH György, HIDVÉGI Zsófia, OBÁL Ferenc

A szerzők a heterosynaptikus kölcsönhatások EEG és megnyilvánulásai alapján analizálják az aktivációs és dezaktivációs mechanizmusok elemi integrációs folyamatainak törvényszerűségeit.

Ideggyógyászati Szemle

1976. FEBRUÁR 01.

A családi szerep-struktúra és a schizophrenia prognózisának összefüggései

DR KÉZDI Balázs, DR SZILVÁGYI Katalin, JEGES Sára

A szerzők 36 schizopren beteg családját vizsgálták Scott módosított eljárásával. Szoros összefüggést találtak a családi szerep-struktúra két típusa és a betegség prognózisa között. Az ún. családközpontú és kórházközpontú betegek családjai eltérnek egymástól az egészség és betegség viselkedésben megnyilvánuló attributumainak megoszlásában és struktúráltságában. A schizophrenia pathogenesisének rendszerszemléletű modelljének segítségével hívják fel a figyelmet az eltérő családszerkezet sajátosságaiból adódó rehabilitációs lehetőségekre.

Ideggyógyászati Szemle

1976. FEBRUÁR 01.

Utógondozó csoportok psychiatriai osztályon

A szerző a psychiatriai osztályok P-s az ideggondozók tevékenységének különállásából származó előnyöket és hátrányokat tárgyalja. Véleménye szerint a hátrányok a psychiatriai osztályról távozó betegek, főleg a súlyos readaptációs problémákkal küzdő psychotikusok rehabilitációját nehezítik meg. Ezt a problémát kísérelte megoldani a psychiatriai osztályon szervezett utógondozó csoportokkal - a psychotherapiás kiscsoportok módosított folytllttásaként - tapasztalata szerint eredményesen.

Ideggyógyászati Szemle

1976. FEBRUÁR 01.

BESZÁMOLÓK a Nemzetközi Neurokémiai Társaság Nemzetközi Találkozójáról

A Nemzetközi N eurokémiai Társaság (International Society for N eurochemistry ISN) kétévenként tartja nemzetközi összejöveteleit, amelyet idén Barcelonában rendeztek meg. A rangos nemzetközi találkozón 35 országból érkeztek Barcelonába a résztvevők, számuk közel 1000 volt. Magyarországról heten vettünk részt, mindegyikünk egy-egy előadással szerepelt.