Ideggyógyászati Szemle - 1975;28(04)

Ideggyógyászati Szemle

1975. ÁPRILIS 04.

Alvásfázisok és koponyaűri nyomásváltozások összefüggése teljes éjszakai regisztrátumokban intracranialis hypertensióval járó folyamatokban csecsemő- és kisdedkorban

DR. TOMKA Imre, DR. PARAICZ Ervin, DR. BODÓ Mihály, DR. VAJDA János

Szerzők 14 hypertensív állapotban szenvedő csecsemőn, illetve kisdeden végeztek tartós subduralis és intraventricularis nyomásmérést, valamint egyidejű teljes éjszakai polygraphias regisztrálást. SWS-ben a koponyaűri nyomás alacsonyabb volt, mint REM-ben és a lassú alvás 2. stádiumában rendszerint 1—2 perc alatt lejátszódó lassú ingadozást mutatott, melyek kapcsolatban állottak az EEG görbén látható magas amplitúdójú lassú hullámcsoportokkal. A REM kialakulásakor az EEG változással párhuzamosan a kamrabeli nyomás emelkedik, az alvás alatt észlelhető legmagasabb értéket éri el, ami kisebb ingadozásoktól eltekintve a paradox fázis egész ideje alatt magas marad (A-hullám). A RÉM fázisos jelenségei a nyomásértékeket nem befolyásolják. Megállapítható, hogy az alvás alatti elektromos változások és a kamrabeli nyomásváltozások sok tekintetben összetartozást mutatnak, ezért feltételezhető hogy mindkét biológiai változás sorozatért közös szabályozó tényezők lehetnek felelősek.

Ideggyógyászati Szemle

1975. ÁPRILIS 04.

A liquor cerebrospinalis gamma-globulin szubfrakciói sclerosis multiplexben

DR. KERÉNYI László, DR. HEGEDŰS Katalin, DR. PÁLFFY György

Szerzők elsőként mutatták ki a sclerosis multiplexre jellemző gammaszubfrakciókat natív (nem koncentrált) 2—5 pl-nyi liquorban. Az anomáliát 20 esetből 17-ben találták meg. Utalnak a vizsgálat alkalmazásának technikai feltételeire és nehézségeire.

Ideggyógyászati Szemle

1975. ÁPRILIS 04.

Elmebeteg-gondozás - mentálhigiene - gondozási metodika

DR. FÜZÉKI Bálint

A psychiatriai betegségek egyrésze genetikusán, másrésze szociálisan öröklődik. Égetően szükséges, hogy a szakszerű és szervezett felvilágosító-nevelő munka mielőbb felváltsa a ma még szórványos és önkéntes tevékenységet.

Ideggyógyászati Szemle

1975. ÁPRILIS 04.

Temporális epilepszia interictalis és rohamjelenségei a különböző alvásfázisokban

DR. TOMKA Imre

Szerző ismertet egy narkolepsias alvásorganizációjú pszichomotoros epilepsziás beteget, akinél a két fajta paroxysmalis jelenség aktivációjában feltehetőleg azonos struktúrák játszanak szerepet. Tárgyalja a temporális epilepszia és a „sleep terror” kapcsolatát.

Ideggyógyászati Szemle

1975. ÁPRILIS 04.

BESZÁMOLÓK

DR. FENYVESI Tamás, DR. GECSÉNYI Mária, DR. KUNCZ Elemér, DR. MAGYAR István, DR. SAMU István, DR. SIMEK Zsófia, DR. SZABÓ Magda

Az utóbbi években a modern psychopharmaconok mellett a somatotherapia egyéb módszerei reneszánszukat élik. A mi konferenciánkkal csaknem egyidőben a német ideg-elmeorvos Társaság Nürnbergben tart konferenciát az elektroshock kezelésről. Az utóbbi évek nemzetközi irodalmában egyre több közlemény jelenik meg újólag az EK-kezelésekről.