Ideggyógyászati Szemle - 1975;28(05)

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁJUS 01.

Az emberi psychés tevékenységet ellátó agyműködés általános és rész-mechanizmusai, a probléma perspektívája

BECHTEREVA N. P.

Az emberi agy strukturális-funkcionális organizációjának objektív vizsgálatában az első lépést a klinikai és anatómiai ismeretek egyeztetése jelentette (Broca, 1861, Wernicke , 1874). Az összegyűjtött tények az agy működéséről lokalizációs elképzelésekhez vezettek ( ezeknek a nézeteknek az összes gyakorlati értékével és teoretikus hibáival) és ugyanezek a megfigyelések lerakták az alapjait a psychologia egyik legtermékenyebb ágának, a neuropsychologiának. A neuropsychologia jelenlegi helyzetéről és fejlődésének a perspektívájáról több munka számol be (Luria, 1975, Pribram, 1971 és mások).

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁJUS 01.

Melano-phakomatosis primaer malignus melanomával

DR. ÉDER Mária, DR. FUNK Sándor

1. A bőr beningnus naevus szöveti képének felel meg.
2. A . leptomeningealis melanoblastok a felszínes kérgi régiókat infiltrálják (,,melanosis'').
3. Ponto-cerebellaris lokalizációban körülírt, malignus melanoma helyezkedik el.
4. Metastasisra utaló jel nem volt kimutatható.

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁJUS 01.

A terapiás miliő vizsgálatának objektív módszerei

DR. FÜREDI János, DR. BALÁZS-PIRI Tamás

A kórházi környezet az újabb keletű szociálpsychiatriai kutatások szerint a betegellátás egyik fontos tényezője. A szerzők két különböző módszerrel: saját, korábban kidolgozott eljárásukkal (Szociálpsychiatriai Ellátottság Mutatója), valamint Jay Jackson skálájával (Gyógyító Környezet Jellemzői) vizsgálták hat különböző rendeltetésű psychiatriai osztály miliőtherapiás színvonalát. Eredményeik szoros korrelációja arra mutat, hogy a gyógyító környezet az adott társadalmi viszonyok közt objektíven mérhető és összehasonlítható jelenség. Az ismertetett módszerek ily módon segítséget nyújthatnak a psychiatriai osztályok szervezéséhez és vezetéséhez.

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁJUS 01.

A koponyaűri nyomás periodikus változásai folyamatos grafikus regisztrátumokban csecsemőkön

DR. PARAICZ Ervin, DR. VAJDA János

Szerzők az iutracranialis nyomásról 21 csecsemőn folyamatos polygraphiás regisztrátumokat készítettek. Megállapították, hogy a légzés okozta nyomásingadozás alacsony koponyaűri nyomásnál nagyobb, magasabb nyomásnál kisebb. A koponyaűri nyomás emelkedésével párhuzamosan nemcsak a pulzushullámok amplitúdója nőtt, hanem a B-hullámoké is. Hydrocephalusos csecsemőkön is rendszeresen kimutattak A-hullámokat, melyek alakja az életkor sajátosságainak megfelelően módosult.