Ideggyógyászati Szemle - 1975;28(03)

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁRCIUS 02.

BESZÁMOLÓ

DR. AMBRÓZY György

A Symposiumot az Osztrák N europathologiai Munkaközösség és a Neurologiai Világszövetség Neuropathologiai Kutató Csoportja szervezte. A rendezőbizottság tagjai: K. Jellinger, F. Seitelberger (Ausztria) és H. M . Z immerman (USA) professzorok voltak. 12 ország 70 résztvevőjének 49 előadását 11 sectióba sorolták. A 10 perces előadások példás pontossággal hangzottak el, angol nyelven , az Egyetemi Ideggyógyászati Intézet tantermében.

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁRCIUS 02.

Egy új magyar tranquillanssal, a Leponex-szel foglalkozó Fórumról

DR. HUSZÁR Ilona

A Sandoz-gyár készítménye a Leponex](Clozapin) az elmúlt 1-2 évben került kipróbálásra hazánkban. E vizsgálatok eredményével, az alkalmazás során szerzett tapasztalatokkal, a szer indicatiós területeivel, adagolásával foglalkozott az Országos Ideg és Elmegyógyintézetben 1974. október ll-én rendezett Fórum. A megbeszélés moderatora dr. Pataky István, résztvevői dr. Böszörményi Zoltán, dr. Haits Géza, dr. Huszár Ilona, dr. Magyar István, dr. Pollner György, dr. Solti Gyöngyi, dr. Uhlarik Róbert voltak.

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁRCIUS 02.

HELYREIGAZÍTÁS

Olvasóink elnézését kérve az alábbiakban közöljük. Lipcsey Attila dr. Fekete Istvánné: ,,Összehasonlító biokémiai mérések fiatal patkányok, E-vitamin hiányos izom dystrophias patkányok és felnőtt patkányok izomanyagcseréjében." e. tanulmány, mely folyóiratunk ez évi januári számában (23-30. oldal) jelent meg, nem tartalmazta a két ábrát és a táblázatot.

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁRCIUS 02.

REFERÁTUM

DR. HUSZÁR Ilona

(Szociális faktorok és epilepsiások a börtönben) Brit. J. Psych. 124 509-517 1974. Egy 1966-ban végzett vizsgálat alapján megállapították, hogy Anglia és Wales börtöneiben az epilepsiások száma legalább 7,1/1000 volt és ez a szám magasabb mint az átlag populatióban. E közlemény ennek magyarázatát keresi a börtönben levő epilepsiások reprezentatív felmérésével, azt összehasonlítva nem epilepsiások hasonló csoportjaival. - Szerző megelőző hasonló tárgy ú tanulmánya (Brit. J. Psych. 118. 337.) arra utalt, hogy az epilepsiások és nem epilepsiások támadó magatartásában nincs különbség, kivéve az epilepsiások valamivel kifejezettebb impulsivitását.

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁRCIUS 02.

[A funkcionális pszichózisok pszichopatometriájáról*.]

HANS Heinrich Wieck

[A functiopsychosisok tana szoros kapcsolatban van a psychopathometria fejlődésével. A psychiatriai kórképek közül a functiopsychosisokat lehet a legjobban kvantifikálni, mert (a) klinikai penetranciájuk nagy; (b) kauzális külső kritérium áll rendelkezésre ; (e) az intraindividualis kórlefolyás jól megfigyelhető. A syndromadynamikai szakasz a beteg normális állapotától a tudatvesztésig terjed; ]ehetőség nyílik a károsodás mértékének intervallum-skálán való mérésére. - Az organicus defectus-syndroma súlyossági fokának meghatározására ún. defectus-teszt kidolgozás vált lehetővé. Számos támpont adódik a cyclothymiás depressio psychopathometriai eljárással történő megragadására. A schizophren zavarok kvantifikálása külön nehézségekbe ütközik.]

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁRCIUS 02.

Klinefelter-syndromához társult schizophreniformis psychosis

DR. KÁLMÁNCHEY Albert, DR. KLEININGER Ottó

A szerzők 28 éves KS-s férfi somatikus, psychés, psychológiai, sexualis chromosoma- és here-biopsia vizsgálatának leleteit ismertetik. Az oligophrenia talaján, környezeti hatásokra schizophreniformis psychosis zajlott le. Az irodalmi adatok ismeretében a syndroma és a schizophreniformis psychosis ritka lőfordulására hívják fel a figyelmet.

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁRCIUS 02.

Az autogen traininggel kapcsolatos izomműködés-változások vizsgálata az Achilles-ín reflex félrelaxatiós idejének mérésével

DR. FEJÉR Artur, DR. KELEN Ilona, MAJOR Zsuzsa

A szerzők ambulanter kezelt és osztályunkon fekvő neurotikus gyermekeken vizsgálták a relaxatiónak a vérkeringés egyes paramétereire (pulzusszám és vérnyomás), valamint a vázizomzat funciójára gyakorolt hatását. Az utóbbit. az Achilles-reflex ún. félrelaxatiós idejének mérésével határozták meg. Az Achilles inreflex izomválaszának rángásgörbéjét elektromágneses érzékelő fejjel regisztrálták.

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁRCIUS 02.

A gerontopsychiatria fejlődéséről*

DR. SIMKÓ Alfréd

Rövid történeti visszapillantás után a szerző a gerontopsychiatria fejlődési irányát meghatározó legfontosabb szemléleteket említi. Ilyen értelemben utal az involutio és az evolutio dialektikájára, az időskori teljesítménybeli és kommunikativ funkciók elégtelenségére, továbbá az adaptativ készség gyengülésére. Rámutat a soktényezős szemléleti sémák módszertani jelentőségére és a nosologiai formák szükségszerű revíziójára; vázolja az újabb rendszerezések szempontjait, valamint az endogenitas és endoformitas gerontopsychiatriai értelmezhetőségét. A „Wahn"-tematikák kérdésének  rövid érintése után - végül - a szociális tényezők szerepére vonatkozóan történik néhány utalás.

Ideggyógyászati Szemle

1975. MÁRCIUS 02.

Beszámoló a poznani Duna-Sympoziumról

DR. HEINER Lajos

A World Federation of Neurology védnökségével Poznanban 1974. november 14-16 között „Környezeti kémiai és fizikai tényezők hatása az idegrendszerre" címmel Neurologiai, Neuropathologiai és Paediatriai-neurologiai Duna-Symposiumot rendeztek. Elnöke Prof. 111. Wender, nyelve angol és német, a résztvevők száma kb. nyolcvan volt. Eléggé zsúfolt programmal, egy szekcióban, tízperces őadások hangzottak el.