Ideggyógyászati Szemle - 1974;27(10)

Ideggyógyászati Szemle

1974. OKTÓBER 01.

Alkoholista családból származó gyermekek neuro-psychiatriai és szociológiai vizsgálata

DR. FARKASINSZKY Teréz, SIMON Attila, DR. WAGNER Ádám, DR. SZILÁRD János

A szerzők 220, alkoholista szülőktől származó 3—15 éves korú gyermek vizsgálatának szocio-kulturális, neuropsychiatriai, psychologiai vonatkozású tapasztalatait elemzik. A vizsgálati eredmények alapján hangsúlyozzák az alkoholista családban élő gyermek többszörös, somato-psychés-morális veszélyeztetettségét. Magas arányszámban találtak neuro-somatikus károsodásra utaló tüneteket, valamint különböző deviáns magatartási modelleket. Az orvosi jellegű tennivalókon túlmenően felhívják a figyelmet az ilyen családok fokozottabb társadalmi és jogi segítésére.

Ideggyógyászati Szemle

1974. OKTÓBER 01.

Facio-bucco-lingualis dyskinesis

DR. TÁRCZY Miklós, DR. SZIRTES Gábor, DR. HASZNOS Tivadar

Szerzők 62 éves férfi betegnél krónikus széndiszulfid expositiót követően fellépett facio-bucco-lingualis dyskinesist ismertetnek. A dyskinesis voluntaris mozgás-intendálásra, valamint érzékszervi ingerekre mutatott fokozódást. Hang- és fényingerek dyskinesist fokozó hatását EEG és EMG vizsgálatokkal követték. A dyskinesis befolyásolására Haloperidol mechcatiót vezettek be. Az effektust Tremométerrel regisztrálták. Esetük kapcsán szerzők ismertetik a facio-bucco-lingualis dyskinesis pathomechanismusára, és a krónikus szén-diszulfid expositio idegrendszeri hatására vonatkozó irodalmi adatokat.

Ideggyógyászati Szemle

1974. OKTÓBER 01.

Schizophren betegek egyszerű és dysjunctiv reactio-idö méréseinek eredményei és szerepe a betegek munkába állításánál

DR. BENSON Katalin, DR. SCHENKER László

A szerzők a schizophren betegek egyszerű és dysjunctiv reactio-időinek mérését végezték és arra a kérdésre kívántak feleletet kapni, hogy a betegek állapotváltozása tükröződik-e a reactio-idő alakulásában. A reactio-idő mérést az állapot nyomonkövetésére és a munkaalkalmasság, rehabilitálhatóság megítélésére kívánják felhasználni, ehhez elvégezték a schizophrenekre jellemző átlagos Rí kiszámítását, valamint a reactio-idő típusba sorolást, a fényre és hangra adott egyszerű reactioknál, és nehezített feladatban. A reactio-idők alakulása és a klinikai állapotváltozás közötti kapcsolat elemzése alapján megállapították, hogy a klinikai állapot megítéléséhez és a leginkább megfelelő munkaköri rehabilitációs lehetőség kiválasztásához a reactio-idők ismerete fontos támpontot nyújt.

Ideggyógyászati Szemle

1974. OKTÓBER 01.

Neuroleptikus kezelés kapcsán fellépő extrapyramidalis tünetek eloszlásának differencial-diagnosztikai használhatósága psychiatriai gyakorlatban

DR. BÓDOG Gyula

100 schizophreniás, ill. cyclophreniás beteg neuroleptikus kezelése során szerző úgy találta, hogy a kifejlődő extrapyramidalis tünetek sajátságos oldaliságú túlsúlyt mutatnak. A schizophreniásoknál bal oldali, a maniás-depressiós betegeknél inkább jobb oldali túlsúly alakult ki. Az oldalisági eltérés megmarad akkor is, amikor a betegséglefolyás során átmenetileg eltérő syndromatika mutatkozik. Mindez felvetette annak a lehetőségét, hogy differenciál-diagnosztikailag nehézséget okozó, inkább a hosszmetszet alapján tisztázható esetekben alkalmazza a Haloperidol-testnek nevezett eljárást. A kialakuló extrapyramidalis tünetek oldalisági túlsúlya már kezdetben is és tartósan jelezte a későbbiekben igazolttá vált diagnózist.