Ideggyógyászati Szemle - 1972;25(08)

Ideggyógyászati Szemle

1972. AUGUSZTUS 01.

A cerebellaris atrophiák kimutatása kontraszt-eljárásokkal

DEÁK Gy., TÓTH Sz.

A szerzők elemzik a cerebellaris atrophia által okozott radiologiai elváltozásokat. A kisagyi sorvadásokat a pneumoencephalographia alapján corticalis, subcorticalis dominantiájú és vegyes atrophiákra osztják. Felhívják a figyelmet, hogy a cerebellaris atrophiák csak helyes technikával végzett pneumographiával mutathatók ki. Végül hangsúlyozzák, hogy a kontraszt-vizsgálatok által nemcsak a cerebellaris atrophia jelenléte bizonyítható, hanem az egyéb idegrendszeri károsodások kimutatásával az ún. cerebellaris functionalis tünetegyüttes értelmezéshez is értékes adatok nyerhetők.

Ideggyógyászati Szemle

1972. AUGUSZTUS 01.

Depressio és depersonalisatio

DR PAP Zoltán

A depressiós, melancholiás betegek hangulatzavara nem hasonlítható össze az egészséges ember rossz hangulatával, mert a vegetatív életműködések olyan mélységéből ered, ahova a tudat már nem hatol be. Ezért több szerző a vitalis depressio, illetve vegetatív depressio megjelölést használja, mások az életérzés zavarát és az érzelemnélküliség érzését teszik felelőssé a kóros lehangoltságért. A depersonalisatio nem tartozik a melancholia jellegzetes tünetei közé, mégis annál gyakrabban sikerül kielemezni, minél több gondot fordítunk rá. Különösen azok a kórformák okoznak depersonalisatiót, amelyekre a súlyos érzelembénaság jellemző, bár ezzel mindig együtt jár az akarat bénasága is. Mind a kettő igen fontos alkotó tényezője a személyiség-tudatnak. Leonhard két alakját különítette el a phasisos psychosisnak, amelyekre az elszemélytelenedés, a szubjektív és objektív derealizáció tünettanilag és diagnostikailag jellemző: a hypochondriás és részvétlenségi depressiót. Négy beteg kórlélektani elemzésével mutatja be a közlemény az elszemélytelenedést, a külvilágtól és a saját személyiségtól való elidegenedést. Foglalkozik a közlemény az érzelem és az akarat szerepével a személysiég felépítésében, valamint az elszemélytelenedés és elvalótlanodás élményének kialakulásában.

Ideggyógyászati Szemle

1972. AUGUSZTUS 01.

Állatkísérletes adatok a frontalis agykéreg szerepéről a vegetatív magatartásban

DR OBÁL Ferenc, DR SZ. VICSAY Margit, DR BENEDEK György, DR SZABÓ János

Szerzők patkányokon 8% hypoxiának az 02-fogyasztást sökkentő hatására feltételes reflexet építettek ki. A kiváltott feltételes reflex az 02 fogyasztás növekedését mutatja. A frontalis kéreg kétoldali kiirtása után nem lehet ilyen megfordított irányú feltételes reflexválaszt létrehozni. 8-10 órán belül 40 mg/kg histamin ismételt s.e. adása a pharmacon testhőmérséklet-süllyesztő hatásának habituatiójához vezet. Ez a gyors habituatio megszűnik miután a feltételes reflex kiváltása céljából destillált vizet fecskendeznek be s.e. A frontalis kéreg elektromos ingerlése a histamin hatásával egyidőben a habituatiót sietteti. A destillált víz adása és az elektromos ingerlés kifejezett hőmérsékletemelkedéssel jár, az elektromos ingerlés megszüntetése ezután kifejezett hőmérsékletsüllyedést okoz. A compenzáló vegetatív feltételes válasz tehát a frontalis kéreg hiányában elmarad. A histamin esetében főleg a dehabituatio kimaradása jellemző. A frontalis kéreg elektromos ingerlése ezekkel ellentétes hatású.

Ideggyógyászati Szemle

1972. AUGUSZTUS 01.

Magnéziumvizsgálatok a dystrophia musculorum progressivában szenvedő gyermekek testnedveiben

DR LUDMÁNY Konrád, DR TOLNAI Alajos, DR JEZERNICZKY Judit

Dystrophia musculorum progressivában szenvedő gyermekek testnedveiben vizsgálták a magnézium eloszlását. A serum-érték és a renalis ürítés mértéke lényegében nem különbözött a kontroll-csoportétól. A liquor cerebrospinalis magnézium concentratiója értékelhetően alacsonyabb volt a normálisnál.

Ideggyógyászati Szemle

1972. AUGUSZTUS 01.

[Az adatelemzés új módszere a szociálpszichiátriában. A szociális változók független hozzájárulásának meghatározása a pszichiátriai tünetegyütteshez]

PIERRE Pichot

[A szociálpszichiátria egyik problémája a mentális patológia aspektusai (pl. a betegségek gyakorisága vagy tünetei) és a társadalmi jellemzők közötti kapcsolatok, esetleg okozati összefüggések meghatározása.]

Ideggyógyászati Szemle

1972. AUGUSZTUS 01.

A socialpsychiatria aktuális problémái

DR JUHÁSZ Pál

A socialpsychiatria, mint a psychiatriát kiegészítő, fiatal tudomány ma még nem tud biztosítani átfogó bázist a mentalhigienes feladatok megoldásához.