Ideggyógyászati Szemle - 1972;25(09)

Ideggyógyászati Szemle

1972. SZEPTEMBER 01.

Elektronmikroszkópos megfigyelések subacut progressiv panencephalitis subacut és chronikus lefolyású eseteiben

DR MÁZLÓ Mária, DR LÉRÁNTH Csaba

Két SPPE-ben szenvedő beteg agyi biopsiás és egy autopsiás agymintáján végeztek fény- és elektronmikroszkópos vizsgálatokat. Fénymikroszkópos inclusiót egyedül a harmadik esetben észleltek, elektronmikroszkópos vizsgálattal a kanyaró-, szopornica-, keleti marhavés~ vírus-csoportba sorolható vírus belső componensének minősíthető, 180-200 A ~ülső átmérőjű tubulusokat a második és harmadik esetben is megfigyeltek. Ugy vélik, hogy a fénymirkoszkópos inclusio, vagy a vírus belső componensének jelenléte a vizsgált ideg- és glia-sejtekben a diagnosist megerősítik, hiányuk a klinikai kép, serologiai (kanyaró HAG), fény- és immunfluorescens vizsgálatok eredményei mellett, nem zárja ki.

Ideggyógyászati Szemle

1972. SZEPTEMBER 01.

Antidiuretikus hormon mobilisatio és hatás Haloperidollal kezelt schizophreniásokon

DR RADÓ János, DR SZABÓ Tünde, DR TAKÓ József, DR SIMON Tibor, DR GÁL Mária

Hét schizophreniás betegen megvizsgálták Haloperidol kezelés előtt és alatt az osmotikus ingerrel provokált endogen antidiuretikus hormon hatását. A Haloperidol a betegek antidiuretikus válaszát nem befolyásolta. Ezen az alapon nem találtak magyarázatot a Haloperidol kezelés és diabetes insipidus feltételezett összefüggésére vonatkozóan.

Ideggyógyászati Szemle

1972. SZEPTEMBER 01.

Az agykéreg és a thalamus vérátáramlásának és oxygentensiójának változása acetylcholinnal kiváltott epilepsiás görcsök alatt szabadon mozgó éber állaton

DR SZIRMAI Imre, DR CZOPF József

1. Acetylcholinnal kiváltott focalis görcsök alatt a focusnak megfelelő kéregterület átáramlása csökken. 2. Az átáramlás és oxygentensio csökkenés nagysága, gyorsasága és tartóssága a görcs erősségétől függ. 3. Nem terjedő focalis rohamok alatt a nem tüzelő kéreg és a kéreg alatti területek átáramlása növekszik, oxygentensioja nem változik, vagy csökken. 4. Focalis rohamok terjedése alatt a focustól távoli területek átáramlása és oxygentensiója akkor csökken, amikor a görcstevékenység ezeken a területeken is eléri a focus tüzelésének intenzitását. 5. A generalizálódó roham kezdeti szakaszában az átáramlás és oxygentensio a focustól távoli agyterületeken növekszik. A roham kiterjedése és a generalizált görcsjelek alatt az átáramlás mindig fokozódik, majd csökken, mielőtt az elektromos roham végetér. 6. A tüzelő területek átáramlás és oxygentensio csökkenése az epilepsiás görcs megszűnésének jelentős tényezői.

Ideggyógyászati Szemle

1972. SZEPTEMBER 01.

Adatok a neurogen izom-atrophia és a Friedreich-kór közötti átmeneti kórformák elkülönítő kórisméjéhez és genetikájához

DR KALMÁR László, DR KÁLMÁNCHEY Rozália

Egy családban a Charcot-Marie-Tooth-Hoffmann és a Friedreich-kór közötti átmeneti kórforma három fiútestvéren fordult elő. A szerzők foglalkoznak a betegség klasszifikálhatóságával különös tekintettel a szövettani és az EMG leletekre. Eseteikben a betegség valószínűleg recessiv, autosomalis, nem által befolyásolt öröklésmenetet követ.

Ideggyógyászati Szemle

1972. SZEPTEMBER 01.

Nem-metastatikus idegrendszeri és izom-elváltozások emlőrákos betegnél

DR SZENDRŐI Mária, DR BENKE Bálint

Szerzők 4 7 éves emlőrákos nőbetegnél a tumor terjedésével közvetlenül nem összefüggő idegrendszeri elváltozások klinikai és kórszövettani tüneteit ismertetik. A klinikai kép a több mint 2 éves betegségtartam alatt előbb motoros rendszerbetegségre emlékeztetett, majd ehhez ascendáló jellegű ganglio-radiculo-myelitis társult. A kórszövettani elváltozások gyulladásos és degenerativ jellegűek voltak. A vázizomzatban fénymikroszkóposan csak kisebbfokú következményes neurogen atrophiát találtak, a submikroszkópos leletben azonban viszonylag ép izomrost szerkezet mellett az izom capillarisok általánosan előforduló basalis membran elváltozásokat mutattak.

Ideggyógyászati Szemle

1972. SZEPTEMBER 01.

BESZÁMOLÓ AZ V. PSYCHIATRIAI VILÁGKONGRESSZUSRÓL

Az V. Psychiatriai Világkongresszuson - melyet 1971. november 28.-december 4-ig tartottak Mexico-Cityben - a Psychiatriai Világszövetség (W. P. A.) magyar tagozatának delegátusaként vettem részt.