Ideggyógyászati Szemle - 1972;25(04)

Ideggyógyászati Szemle

1972. ÁPRILIS 01.

Epilepszia és alvás. A szemmozgásos alvás hatása a Petit-Mai és a temporális epilepsziára

Az éjszakai epilepsziás roham, amely sokáig egyszerű klinikai megfigyelésre korlátozódott, ma már jobban ismert az EEG-felvételeknek és az alvás jobb megismerésének köszönhetően.

Ideggyógyászati Szemle

1972. ÁPRILIS 01.

Rendellenes eredésű arteria meningea media

HULLAY J, VELOK GY, BORUS F, BOCZÁN G

A szerzők ritkán előforduló érfejlődési rendellenesség és daganat társulását szemléltető esetet ismertetnek, akinél az arteria ophthalmicából (vagyis a carotis internából) eredő arteria meningea media, amelynek a carotis externával kapcsolatot teremtő törzse nem fejlődött ki, egy centralis convexitas meningoma vérellátását biztosította.

Ideggyógyászati Szemle

1972. ÁPRILIS 01.

A mental-hygiéniai gyakorlat néhány újabb tapasztalatáról

DR PANETH Gábor

Akár kvantitatív, akár kvalitatív szemlélettel figyeljük a körülöttünk élő társadalomban mutatkozó, valamelyes általános humán szempontból pozitívnak vagy negatívnak ítélhető tendenciákat és az előbbiek támogatásával, illetve az utóbbiak valamelyes visszaszorításával bábáskodjunk egy új társadalmi egyensúly lassú kibontakozásánál.

Ideggyógyászati Szemle

1972. ÁPRILIS 01.

A thalamus és az agykéreg vérátáramlásának összehasonlítása altatott és szabadon mozgó éber állaton

SZIRMAI Imre, CZOPF József, MOLNÁR László

A szerzők a thalamus és az agykéreg vérátáramlását vizsgálták a thalamus ingerlése alatt, altatott és szabadon mozgó éber állaton. Megállapították, hogy az átáramlá§-változások nagysága és iránya függ az ingerlés helyétől és paramétereitől. Eber állatokon a kéregben és a thalamusban is spontán átáramláshullámzás figyelhető meg. Ez az átáramlás-hullámzás a regio elektromos tevéke:nységével és az állat magatartásával összefüggésben változik. Úgy tűnik, hogy az átáramlás spontán ingadozása a regionális keringés autoregulatiójának érzékeny jele. Az ingerléses kísérletek igazolják, hogy az idegelemek izgalma határozza meg a vizsgált területek vérátáramlását.

Ideggyógyászati Szemle

1972. ÁPRILIS 01.

A coccygodynia

DR SZÁNTÓ Dezső

A szerző 134 coccygodyniás beteg vizsgálata közben szerzett tapasztalatait ismerteti. A megbetegedés syndroma jellegű, aetiologiája változatos. A pathogenesisben localis csont és pericoccygealis lágyrész károsodásoknak, idegrendszeri zavaroknak, s a kismedencei szervek betegségeinek egyaránt fontos szerepe van. Helytelen életmód és táplálkozás a panaszokat súlyosbítja. A gyógyulás szempontjából döntő az alapbaj felismerése és a korai kímélet.