Ideggyógyászati Szemle - 1972;25(05)

Ideggyógyászati Szemle

1972. MÁJUS 01.

Familiaris ataxia, hypogonadismus és gonosomalis mosaicismus

DR GALLAI Margit, DR LÁSZLÓ János

A szerzők egy idős házaspár és négy felnőtt gyermekük neurologiai és genetikai vizsgálatát közlik. Mindkét szülő és három gyermek chromosoma vizsgálatakor normális magszerkezetet mutató sejtek mellett olyanokat is találtak, melyekben XXY, X vagy XXX volt a nemi chromosomák képe. Ennek megfelelően az egyik fiúnál Klinefelter-syndromára, két leánynál pedig Turner-syndromára jellemző phaenotypus alakult ki. A gonad-hypoplasiával és a phaenotypusban észlelt eltérésekkel arányos méretekben a család tagjain kisagyi tünetek is mutatkoznak. Ezen észlelések alapján valószínűnek tartjuk, hogy a neurologiai kóros tünetek is a gen-structura károsodásának következményei.

Ideggyógyászati Szemle

1972. MÁJUS 01.

A cycloid psychosisok diagnostikai kategóriájának fejlődéstörténetéről és jelenlegi helyzetéről

DR PETHŐ Bertalan

A cycloid psychosisok körébe tartozó betegségképeket elég régen ismerik ugyan és sokat foglalkoztak velük, ennek ellenére kevéssé értettek és értenek egyet mibenlétükre és felosztásukra vonatkozóan. Ily módon nem terjedt el ezeknek a betegségképeknek a tételes ismerete sem.

Ideggyógyászati Szemle

1972. MÁJUS 01.

A lues cerebrospinalis treponema próbák alapján igazolt esetei és kezelési eredményei

DR IRÁNYI Jenőné, HORVÁTH István

1. Szerzők 24 betegről számolnak be, akik jórészt discopathiával kapcsolatos gyöki tünetek miatt kerültek rehabilitatiós idegosztályra, s akiken a társuló cerebralis tünetek, valamint organikus psychés változások alapján idegrendszeri syphilis gyanúja merült fel. 2. A kórelőzményben syphilises fertőzés nem szerepelt, a complement reactiók negativok voltak, a feltételezett diagnosist a treponema-próbák igazolták. 3. A 24 betegen lefolytatott antilueses kezelés eredményeképpen 11 beteg panaszmentessé vált, 10 beteg állapota javult. 4. Cerebrospinalis lues gyanúja esetén a treponema próbák elvégzése teszi lehetővé a diagnosis felállítását és az adaekvát kezelés lefolytatását.