Ideggyógyászati Szemle - 1972;25(03)

Ideggyógyászati Szemle

1972. MÁRCIUS 01.

[A humán demyelinizáló betegségek autoimmun koncepciója]

FRANZ Seitelberger

[A biológiai természettudományok megállapításai nemcsak olyan általános törvényekre terjednek ki, amelyek a fizika természeti törvényeihez hasonlóan az élőlények összességére vagy nagy populációkra vonatkoznak, vagyis olyan törvényekre, amelyek statisztikai ereje alatt az egyén mint tetszőlegesen felcserélhető példány áll, mint például az evolúció és az öröklődés törvényei.]

Ideggyógyászati Szemle

1972. MÁRCIUS 01.

Atypusos klinikai képben jelentkező sclerosis multiplex esetek

DR FARAGÓ István, DR DUX Annamária

Eseteink a sclerosis multiplex okozta diagnostikai nehézségekre mutatnak rá, kiemelve a félrevezető tünetek elemzésének és az egész kórlefolyá$ értékelésének fontosságát.

Ideggyógyászati Szemle

1972. MÁRCIUS 01.

Magas ágyéki porckorong-sérvek

DR TÖRÖK Pál, DR TOMORI Zsuzsanna

Szerzők 183 lumbalis porckorongsérvvel operált betegük közül 12 esetben találtak magas (Lu-Lu1 ) localisatiót, ami mások tapasztalataival összevetve figyelemre méltóan sok. Ismertetik a klinikai tüneteket, a korai míitéti beavatkozás fontosságát és 12 operált betegük katamnesticus adatait.

Ideggyógyászati Szemle

1972. MÁRCIUS 01.

Az epilepsia elmeszakértői megítélésének klinikai diagnostikai problémái

DR HUSZÁR Ilona

A szerző az epilepsia elmeszakértői megítélésének néhány vitatott kérdésével foglalkozik. Több olyan statisztikai feldolgozást ismertet, melyből egyértelműen kitűnik , hogy a z epilepsia és bűncselekmény összefüggésének tényleges gyakorisága a vártnál alacsonyabb. - Foglalkozik azokkal a diagnostikus nehézségekkel, melyet az epilepsia fennállásának igazolása jelent. Problematikusnak sősorban a polgári eljárásokat tartja, ahol az ügyek jellege (többnyire kártérítési perek) miatt nem elegendő a va.lószínűsé i diagnosis, sőt az epilepsia egyértelmű kimutatásán kívül a traumával való összefüggését is igazolni kell. - Az epilepsiás epizódok diagnosisának criteriumait tárgyalva kitér arra a kérdésre, hogy kizárólag EEG elváltozások alapján, ictusok nélkül, - tartható-e a schizoform vagy maniform t ünettannal jelen kező epizód epilepsiásnak. Véleménye szerint· az utóbbi csak akkor mondható ki, ha az EEG elváltozások mellett vn,gy anélkül valamilyen roham manifestatio is kimutatható, függetlenül annak gyakoriságától. - Végül foglalkozik az epilepsiás eredetű személyiségváltozás tünetegyüttesének kriminológiailag jelentős összetevfüvel, majd ebből kiindulva tárgyalja mindazokat a tényezőket, melyeket a szakértő vélemény kialakításakor tekintetbe kell venni.