Ideggyógyászati Szemle

A coccygodynia

DR SZÁNTÓ Dezső1

1972. ÁPRILIS 01.

Ideggyógyászati Szemle - 1972;25(04)

A farkcsigolyák hyperalgesiával kapcsolatos, körülírt fájdalmasságát Simpson [21] 1859-ben írta le és nevezte coccygodyniának (továbbiakban: ccd.). A megbetegedést általában terhességgel, szülési sérülésekkel és durva traumákkal hozzák kapcsolatba. Penzold és Stintzing [15] 1898-ban a ccd.-t a leggyakrabban előforduló törzsi neuralgiának tartotta.

AFFILIÁCIÓK

  1. Miskolc megyei város Tanácsa VB Semmelweis Kórház

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A kiadvány további cikkei

Ideggyógyászati Szemle

Epilepsie et sommeil. Influence du sommeil avec mouvements oculaires sur le Petit-Mai et l'épilepsie temporale

La crise épileptique nocturne, longtemps limitée a une simple constation clinique est actuellement mieux connue grace aux enregistrements EEG et a unemeilleure connaissance du sommeil.

Ideggyógyászati Szemle

Rendellenes eredésű arteria meningea media

HULLAY J, VELOK GY, BORUS F, BOCZÁN G

Az angiographia elterjedése egyre több érfejlődési rendellenesség klinikai észlelését teszi lehetővé. Jelentős részük persistáló erekkel kapcsolatos, amelyek a carotis és vertebralis rendszer, valamint a carotis interna és externa között fordulnak elő.

Ideggyógyászati Szemle

A mental-hygiéniai gyakorlat néhány újabb tapasztalatáról

DR PANETH Gábor

E folyóirat hasábjain megjelent előző tanulmányainkban már foglalkoztunk a területi psychiátriai ellátás, a mental-hygiéniai szervezés néhány problémájával. E jelen közlemény a korábbiaknak folytatása; néhány idetartozó probléma - mindig módosításra kész - megfogalmazásával és megoldási lehetőségeivel foglalkozik azon helyzet alapján, ahogyan ezeket intézményünk szervezésének 8. évében látjuk.

Ideggyógyászati Szemle

A thalamus és az agykéreg vérátáramlásának összehasonlítása altatott és szabadon mozgó éber állaton

SZIRMAI Imre, CZOPF József, MOLNÁR László

Kísérleteinkben a regionalis agyi keringés idegrendszeri szabályozásának törvényszerűségeit kívántuk vizsgálni. Ezért - mintegy modellként - az egymással szoros anatomiai és működé i kapcsolatban álló agykéreg és thalamus vérátáramlásának sajátosságait tanulmányoztuk.

Lapszám összes cikke

Kapcsolódó anyagok