Ideggyógyászati Szemle - 1964;17(07)

Ideggyógyászati Szemle

1964. JÚLIUS 01.

Az izotop-hypophysektomiáról

ZOLTÁN László

Szerző 82 műtét kapcsán ismerteti az izotop hypophysektomiával elért eredményeit saját és az irodalom adatai alapján. Legjobbnak tartja a tiszta beta sugárzású Yttrium90 izotópot stereotacticus eszközzel a sella elülső részébe helyezve. A módszer legnagyobb előnyét a következőkben látja : a már ismertetett eszközzel végezve gyakorlatilag veszélytelen eljárás, mely rossz állapotban levő betegen is elvégezhető.

Ideggyógyászati Szemle

1964. JÚLIUS 01.

Schizophreniás betegek kórházi ápolási idejének alakulása aktív kezelések mellett

DR ORZÓY Róbert, DR GÖNCZY Zsuzsa, DR GUBA Sándor

Psychiátriai osztályunkon az utóbbi 11 évben kezelt schizophreniás betegek kórrajzainak statisztikai feldolgozása során a következő megfigyeléseket tettük : 1. a psychofarmakonok bevezetése az ápolási időt lényegesen, mintegy 35%-kal csökkentette, legkifejezettebben a kataton és paranoid formáknál ; 2. számszerű adatok alapján, az ápolási napok tükrében iránymutatást kaptunk arra, hogy a különböző kórformáknál mely aktív kezelések, illetve kombinációk lehetnek a legeredményesebbek a gyors kompenzálásra, szem előtt tartva a korai elbocsátás elvét; 3. kitűnik, hogy az intézeti aktív kezelések után az első évben schizophreniás betegek fokozottabb gondozói ellenőrzése szükséges, mivel visszaesések túlnyomó része egy éven belül következik be.

Ideggyógyászati Szemle

1964. JÚLIUS 01.

SZAKCSOPORT HÍREK

Flaxedillel bénított macskákon felszínes chloralose narkózisban n. splanchnicus és n. ischiadicus ingerlésére kiváltott potenciált regisztráltak a g. ectosylvius anterior (secundaer reprezentációs terület) különböző rétegeiből.

Ideggyógyászati Szemle

1964. JÚLIUS 01.

REFERÁTUMOK

A „collagen-betegségek” felfogását Klemperer és társainak tulajdonítják, akik először foglalták össze az ismert entitásokat: systemás lupus erythematosus, rheumás láz, diffus scleroderma, polyarteritis nodosa; ideszámítva még: a rheumatoid arthritist, dermatomyositist, a Buerger-betegséget és a serumbetegséget is.