Ideggyógyászati Szemle - 1964;17(06)

Ideggyógyászati Szemle

1964. JÚNIUS 01.

Psychopathia és beszámíthatóság

DR NYÍRŐ Gyula

Végül összefoglalóan semmilyen betegségnél, semmilyen elmebetegségnél nem helyezkedhetünk egyértelmű elvi álláspontra, ha a beszámíthatóságot vagy cselekvőképességet mérlegeljük. Ugyanez áll a psychopathiákra is .

Ideggyógyászati Szemle

1964. JÚNIUS 01.

Subnormalis (fehérjeszegény-híg) liquor epilepsiás tüneteknél

DR RUSZ Sándor, DR NAGY Klára

1. 400 klinikailag és electromosan epilepsiás tüneteket mutató betegnél gyakran találtunk összfehérje csökkenést a liquorban. 2. Normális, vagy megközelítőleg normális liquorfér mellett, a cisternalisan fehérjeszegény liquor közel 3/5-e, lumbalisan 1/3-a a vizsgált liquoroknak. Tág, illetve nagymértékben tágult liquortér mellett (a liquornyomás kifejezett fokozódása nélkül) a cisternalisan fehérjeszegény liqour majdnem 1/2-e, lumbalisan csak 1/5-e, a vizsgált liquoroknak. 3. A subnormalis (fehérjeszegény - híg) liquort létező kategóriának tartjuk, de a jelenség magyarázatában egyelőre feltételezésekre szorulunk. Ezen feltételezések a plexusműködésben és a diffusiós folyamatokban történő tartósabb vagy átmeneti változásra vonatkoznak.

Ideggyógyászati Szemle

1964. JÚNIUS 01.

Dandy—Walker-syndroma hypertoniával és Luschka-járat környéki pseudocystával szövődött esete

DR KÁRPÁTI Miklós, DR KISZELY Katalin

Esetünkben Dandy—Walker-syndromának hypertoniával szövődött képét tárgyaltuk. A hypertonia késleltette a diagnosist, ugyanakkor a röntgenkép is félrevezető volt, mert kisagyi tumorra engedett következtetni. A diagnosist végül a sectio tisztázta.

Ideggyógyászati Szemle

1964. JÚNIUS 01.

Az extracranialis electrostimulatio

DR ANTAL János, DR HASZNOS Tivadar, DR FENYŐ Egon

19 egyénen végeztünk extracranialis ingerlést különböző frequentiájú küszöbfeletti árammal egy- és kétoldalt temporalisan. Áz egyoldali ingerlés az eosinophil-számot nem befolyásolta, a bilaterális viszont az esetek többségében eosinopeniát, néhány esetben pedig eosinophiliát okozott. Megállapítottuk, hogy az észlelt hatást nem okozhatta a localis fájdalom aspecificus stress hatása. Kísérleteinkben a leghatásosabbnak a 10/sec-os frequentiájú inger bizonyult ; mind az eosinopeniás, mind az acut eosinophiliás reactiot leginkább ez az ingerlés váltotta ki.

Ideggyógyászati Szemle

1964. JÚNIUS 01.

KRÓNIKA

A Pavlov Ideg-elmeszakcsoport ez évi első ülését február 27-én tartotta. Az ülés elején dr. Csorba Antal a szakcsoport főtitkára ismertette az újonnan megválasztott vezetőség programját.

Ideggyógyászati Szemle

1964. JÚNIUS 01.

SZAKCSOPORTI HÍREK

A Pavlov Ideg-elmeszakcsoport március 26-i gyűlésének betegbemutatásai és előadásai. Szikszay Márta dr. (Néphadsereg Eü. Szolgálata) betegbemutatás során 3 migráló disséminált mononeuritis (Oppenheim) esetét referálta.