Ideggyógyászati Szemle - 1964;17(08)

Ideggyógyászati Szemle

1964. AUGUSZTUS 01.

A parkinson-kór deformitásai

GORTVAI Péter

A Parkinson-kórban a végtagok és testtörzs deformitásának oka az izmok merevsége. A kéz deformitása eltűnik, ha a nervus ulnaris által beidegzett izmokat ideiglenesen bénítjuk. A nervus ulnaris izgatásával előáll a jellegzetes deformitás. A törzs deformitása kiegyenesedik, ha a beteget altatjuk. Röntgenképek rendszerint nem mutatnak kóros elváltozást.

Ideggyógyászati Szemle

1964. AUGUSZTUS 01.

Primaer kamravérzések

DR LEEL-ŐSSY Lóránt

Négy, klinikailag subarachnoidealis vérzésnek diagnosztizált primaer kamravérzéses esetünk feldolgozásával az oki tényezők változatosságát mutatjuk be. A kamrai localisatio rendszerint atypusos klinikai syndromát eredményez, ezért a primaer kamravérzés megállapítása életben rendkívül nehéz. A primaer kamravérzések között fontosabb a subacut és chronicus lefolyású forma, melyeknél van idő az angiographia és pneumoencephalographia elvégzésére és ezekkel a módszerekkel a localisatió is megállapítható. A sebészi beavatkozás — tekintve a fatális lefolyást — indokolt azokban az esetekben, ahol sikerül tisztázni a vérzést okozó elváltozást.

Ideggyógyászati Szemle

1964. AUGUSZTUS 01.

Kísérleti adatok a koponyaűri nyomásfokozódás kórtanához

DR CSANDA Endre, DR KENEDI István

A koponyaűri nyomásfokozódás (továbbiakban KNyF) klinikai tüneteinek változékonysága, a subjectiv panaszok sokfélesége a pathomechanismus igen complex voltára utalnak.

Ideggyógyászati Szemle

1964. AUGUSZTUS 01.

Alkoholista betegek napló-therápiája

DR SÜLE Ferenc

A szerző 12 hétre szóló napi kérdésekből álló rendszer alapján íratott elvonókúra alatt álló alkoholista betegekkel naplót. 30 esetből levont tapasztalata alapján ezt a módszert psychotherápiás szempontból használhatónak találta. Véleménye szerint a módszer segítségére van a betegeknek a konfliktusaikkal való tudatos foglalkozásban és a velük szemben kontroláltabb állásfoglalás kialakításában. A kísérleteket folytatásra alkalmasnak véli.

Ideggyógyászati Szemle

1964. AUGUSZTUS 01.

REFERÁTUMOK

Jól ismert, hogy a nucleus ventralis laterális thalami (továbbiakban VL) projectiókat kap, a nucleus dentatusból és proicial a motoros corticalis areákhoz. Ezen összeköttetéseket tekintve e thalamusmag fontos motoros functiót tölt be.