Ideggyógyászati Szemle

REFERÁTUMOK

1964. JÚLIUS 01.

Ideggyógyászati Szemle - 1964;17(07)

A „collagen-betegségek” felfogását Klemperer és társainak tulajdonítják, akik először foglalták össze az ismert entitásokat: systemás lupus erythematosus, rheumás láz, diffus scleroderma, polyarteritis nodosa; ideszámítva még: a rheumatoid arthritist, dermatomyositist, a Buerger-betegséget és a serumbetegséget is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A kiadvány további cikkei

Ideggyógyászati Szemle

Az izotop-hypophysektomiáról

ZOLTÁN László

A carcinoma-betegség aetiológiai kutatása igen hosszú időre tekint vissza. Keletkezését mai tudásunk szerint nem lehet csak egy tényezőre visszavezetni. Az aetiológiai lehetőségek összességükben még ma sem teljesen ismertek.

Ideggyógyászati Szemle

Schizophreniás betegek kórházi ápolási idejének alakulása aktív kezelések mellett

DR ORZÓY Róbert, DR GÖNCZY Zsuzsa, DR GUBA Sándor

A miskolci megyei kórház psychiátriai osztályán aktív gyógymódokkal kezelt schizophreniás betegeink ápolási idejének alakulását tanulmányoztuk. Az 1952. január hó 1-től 1962. december hó 31-e közötti időszakban felvett betegek kórrajzait tekintettük át, tehát a psychiátriai osztály 11 éves schizophreniás beteganyagát.

Ideggyógyászati Szemle

SZAKCSOPORT HÍREK

Flaxedillel bénított macskákon felszínes chloralose narkózisban n. splanchnicus és n. ischiadicus ingerlésére kiváltott potenciált regisztráltak a g. ectosylvius anterior (secundaer reprezentációs terület) különböző rétegeiből.

Lapszám összes cikke

Kapcsolódó anyagok

Hypertonia és Nephrologia

Referátumok

VÁLYI Péter

Ideggyógyászati Szemle

A Nyugat-Pannon neurológiai fórum megalakulásának előzményei és története

GARZULY Ferenc, GRUBITS János, NIKL János

Bevezetés - Magyarország nyugat-dunántúli részén 1953- tól kezdődően szerveződtek orvosi szekciók, szakcsoportok, a neurológusok hasonló tömörülésének megalakulása azonban sokáig váratott magára. A Nyugat-Pannon Neurológiai Fórum megalakulása - A regionális együttműködés létrejöttéhez több tényező járult hozzá, de leginkább az, hogy ezen a területen nem volt a szakmai munkát összefogó orvostudományi egyetem. 1998- ban Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyék neurológusai, idegsebészei, neurorehabilitációval foglalkozó orvosai számára a szükségszerűség hozta így végül létre a rendszeres esetmegbeszélést és továbbképzést nyújtó szakmai csoportot. A fórum működése - Összejöveteleket évente kétszer rendeznek, a megyék különböző városaiban, csütörtöki napok délutánján, két szekcióban, orvosok és szakdolgozók (nővérek, ápolók, gyógytornászok) részére. Fogadást követően késő estére mindenki hazaér. Referátumok tartására az egyetemek neurológiai klinikáiról és külföldről is kérnek fel előadókat. A négy megye területén számos érdekes eset fordul elő, a fórum legfőbb összetartó ereje ezért kazuisztikai jellegű. Következtetések - Az orvosi szekciókban tartott referátumok, előadások száma már meghaladta a félezret, a szakdolgozói szekciókban elérte a háromszázat. A rendezvény 38. összejövetelén, ez év januárjában, Sárváron a résztvevők száma már kétszáznál is több volt, ami jelzi, hogy az orvosok és szakdolgozók igénylik a továbbképzésnek, együttműködésnek ezt a formáját.

Hypertonia és Nephrologia

Referátumok

VÁLYI Péter

Hypertonia és Nephrologia

Referátumok

VÁLYI Péter

Magyar Immunológia

Immunológiai aspektusok a gasztroenterológiában

BENE László és munkatársai

Az utóbbi években mind a diagnosztikában, mind a terápiában egyre nagyobb súllyal jelenik meg az immunológiai ismeretek szükségessége. A gasztroenterológiai diagnosztikában természetesen továbbra is meghatározó az endoszkópos vizsgálatok szerepe, de például a coeliakia esetén egyszerűbb és megbízhatóbb a megfelelő antitestek meghatározása. A célzott, biológiai terápia megjelenése, robbanásszerű terjedése pedig nélkülözhetetlenné teszik a patomechanizmus alaposabb ismeretét. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság és a Magyar Immunológiai Társaság ezért több mint egy éve megszervezte az Immunológiai aspektusok a gasztroenterológiában című, egész napos rendezvényét; ennek alapvető célja néhány - napjainkban divatosabb, ezért a gyakorló gasztroenterológus számára is érdekes - terület áttekintése volt. A program első felében Szegedi Gyula, Füst György és Gergely Péter „state of art” előadásai hangzottak el a Toll-like receptorokról, a gyulladásos bélbetegségek immungenetikájáról, illetve az immunológiai labordiagnosztika szerepéről a gasztroenterológiában. Ezt a gyulladásos bélbetegségekkel foglalkozó blokk követte. Ebéd után került sor a coeliakiával, a Helicobacter pylori-infekcióval kapcsolatos, határterületi kérdéseket taglaló előadásokra. A programot az autoimmun betegségek gastrointestinalis manifesztációjáról szóló referátumok zárták. A két társaság közös kezdeményezésére a nap befejezéseként megalakult a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Immunológiai Munkacsoportja. A munkacsoport vezetősége: Bene László, Sütő Gábor, Csiki Zoltán, Arató András, Molnár Tamás. A kezdeményezés 2004 novemberében Debrecenben kétnapos konferencia keretében folytatódott. 2005 őszén Pécsett tervezzük újabb összejövetelünket.