Ideggyógyászati Szemle - 1964;17(05)

Ideggyógyászati Szemle

1964. MÁJUS 01.

Psychiatria egy évszázad előtt Erdélyben

DR ORBÁN Lajos

A nagyszebeni állami elmegyógyintézet ez évben (1963) ünnepli alapításának centennáriumát. Ez az évforduló alkalmat ad arra, hogy eddig teljesen ismeretlen, az 1857—1863. évekből, tehát a nagyszebeni tébolyda megnyitását közvetlenül megelőző időből származó dokumentumok alapján kíséreljem meg felvázolni, hogy hol tartott száz év előtt a psychiatria az akkori Erdélyben, kiegészítve ezzel egyrészt a Pándy K. által szerkesztett 50 éves évfordulóra kiadott Emlékkönyv adatait is.

Ideggyógyászati Szemle

1964. MÁJUS 01.

Hypnosiskísérletek periódusos myoplegiás betegen

DR KORONKAI Bertalan

A hypnosiskutatás és a hypnosis therápia a második világháborút követően nagy fellendülést mutat. A hypnosis e reneszánszára a fokozott tudományos igény, az exact kísérletek jellemzőek, melyek lassanként eloszlatják a még meglevő idegenkedést, kétkedést és misztifikációt ezzel az értékes, psychotherápiás és kutatási módszerrel kapcsolatban.

Ideggyógyászati Szemle

1964. MÁJUS 01.

Az általános anaesthesia jelentősége az idegsebészetben

DR OROSZ Éva

Az elmondottakból láthatjuk, hogy a modern anaesthesiologia és különösen az idegsebészeti anaesthesia már nem csupán a beteg műtét alatti fájdalommentesítésére és tudatának kikapacsolására törekszik, hanem olyan komplex módszerre, mely az egész szervezet ép és kóros működését egyszerre és különböző irányban igyekszik befolyásolni a szükségletnek megfelelően. Érthető, hogy az idegsebészeti anaesthesiologusnak az anaesthesiához, physiologiához, idegsebészethez egyaránt jól kell értenie, mert csak így tudja a kórfolyamat minőségét, localisatióját, a beteg általános állapotát egyaránt figyelembe véve, a megfelelő narkózis-formát és postoperativ therápiát megválasztani.