Ideggyógyászati Szemle - 1961;14(08)

Ideggyógyászati Szemle

1961. AUGUSZTUS 01.

Gliomák viselkedése szövettenyészetben

PÁLYI Irén, AFRA Dénes, CSANDA Endre

A szerzők eddigi vizsgálataik során 107, különböző szövettani szerkezetű emberi agydaganat szövettenyésztését végezték. Jelen közleményben 21 szövettanilag az astrocytoma-glioblastoma csoportba sorolt daganat szövettenyésztési eredményeiről számolnak be. A szövettenyésztés nyújtotta biológiai és cytológiai jelenségek megfigyelésével a neuropathológiai klasszifikációs kérdéseihez igyekeztek adatokat szolgáltatni. Az eddigi eredmények alapján a Kernohan által alkalmazott fokozati beosztást... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1961. AUGUSZTUS 01.

Kísérlet a szociometriás módszer psychiatriai osztályon való alkalmazására

PERTORINI Rezső, KLEININGER Ottó

Férfi zártosztályunkon egy csoportképződéssel összefüggő negatív magatartásfázist figyelhettünk meg, melyet szociometriás vizsgálatokkal jól tudtunk elemezni. Vizsgálataink alapján úgy látszik, hogy szükséges, hogy a betegek csoportjába orvosok, ápolók is bekapcsolódjanak és el kell kerülni a sok negatív személyiségi vonást mutató betegek vezető szerephez való jutását, mert az nemcsak közvetlen, hanem a csoporton belül közvetett hatásaiban nehézséget okozhat, ez szociogramm módszerrel jól... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1961. AUGUSZTUS 01.

A Frenolon és perphenazin a psychiatriai gyakorlatban

BÖSZÖRMÉNYI Zoltán, BURUCS János, NAGY Tibor

A szerzők 44 perphenazin-nal és 86 Frenolon-nal kezelt psychiatriai betegükről számolnak be. Megállapítják, hogy mindkét szer a therapiás lehetőségek komoly gazdagodását jelenti, de a Fr. a perphenazin-nál is hatásosabbnak és kevésbé toxicusnak bizonyult. A többségében chronicus betegeik 64%-ánál értek el Fr.-nal tünetmentességet, ill. jelentős javulást: az extra pyramidalis szövődmények aránylag kisebbfokúak voltak, a betegek tőle jobban activálódtak, contactuskészségük hamarabb helyreállt.... tovább »