Ideggyógyászati Szemle - 1961;14(07)

Ideggyógyászati Szemle

1961. JÚLIUS 01.

Adatok a középagy tünet-és pályatanához, különös tekintettel a horizontális tekintés mechanizmusára

GOSZTONYI György

Agyi arteriosclerosis egy esetében az agytörzs lágyulásos gócainak egyike féloldalt a Flm laesióját okozta a IV.-magtól caudalisan. A szemmozgások következő zavarai voltak jelen: 1. supranuclearis rectus medialis-bénulás a góc oldalán; 2. rectus lateralis-gyengeség tekintési paresises (ún. abductiós) nystagmussal a góccal ellentétes oldalon; 3. a labyrinthaer nystagmus lassú fázisának isolált hiánya a gócoldali rectus medialisban, míg a gyors fázisban a gócoldali szemgolyó is részt vett. Az emberi pathológia és az állatkísérletes irodalom adatai alapján a tünetcsoport következőképpen magyarázható meg. Az oldaltekintési pálya a közép-agy formatio reticularisában elhelyezkedő tekintési központból a híd oralis részében történt kereszteződés után a tegmentumban a VI. -mag niveau-jáig száll le; innen a m. rectus medialisnak szánt rostozat visszakanyarodik s a VI.-magtól valamivel oralisabb, újabb kereszteződés után a Flm-ban jut el a III-maghoz. Valószínű, hogy a Flm leszálló oldaltekintési rostokat nem tartalmaz. A Flm-laesio okozta ún. abductiós nystagmus magyarázatára jelenlegi ismereteink nem elégségesek. A m. rectus medialisnak a nystagmus lassú fázisában való részvétele a keresztezetlen vestibulo-ocularis kapcsolat megszakadása miatt marad el. A Brc féloldali, kiterjedt laesiója csupán posturalis tremorból álló, tünetszegény képet okozott; ún. lágyszájpad-nystagmust nem hozott létre.

Ideggyógyászati Szemle

1961. JÚLIUS 01.

Túlnyomásos pneumoencephalographiával szerzett tapasztalataink

PARAICZ Ervin, DEÁK György

A túlnyomásos és frakcionált PEG- amellett, hogy új utat nyit meg ahhoz, hogy az intracranialis térről minél teljesebb felvilágosítást nyerjünk,- lehetővé teszi az enkephalographia indikációinak kiterjesztését, alkalmazásával limitáltabbak a reakciók, a minimumra csökkenthetők a technikai zavarok, ezért a régi eljárásnál célravezetőbbnek tartjuk és 407 betegen szerzett tapasztalataink alapján széleskörű alkalmazását javasoljuk.

Ideggyógyászati Szemle

1961. JÚLIUS 01.

Hirtelen halált okozó agyalapi chordoma

JÓZSA László, STECZIK Aurél, LUSZTIG Gábor

A szerzők hirtelen halált okozó, agyalapi chordoma esetét ismertetik. Ennek kapcsán áttekintik a chordomák irodalmát, ismertetik a közölt esetek lokalizációját és foglalkoznak a genezissel.

Ideggyógyászati Szemle

1961. JÚLIUS 01.

Adatok az alkoholisták víz- és szénhidrát forgalmához

FARAGÓ István

Az alkoholisták anyagcsere folyamatainak sajátosságaival csak újabban kezdenek egyes biokemikusok foglalkozni. Nagyobb klinikai anyagon szerzett tapasztalatot eddig tudomásunk szerint legutóbbi évtizedben nem közöltek. A szerző kb. 3500 beteg alkoholelvonó kezeléséről számol be.