Ideggyógyászati Szemle - 1961;14(06)

Ideggyógyászati Szemle

1961. JÚNIUS 01.

Corticosteroidok és ACTH a neurologiában

LEHOCZKY Tibor

Összeállítja a corticosteroidok és ACTH irodalmi adatait saját tapasztalataival kiegészítve. Foglalkozik azokkal az idegbetegségekkel, amelyekben jó vagy részleges eredmény érhető el, továbbá amelyekben még nem alakult ki végleges vélemény. Felsorolja azokat a kórképeket, amelyekben semmiféle therápiás hatás nem várható. Végül megemlíti a steroid therápia neurologiai szövődményeit.

Ideggyógyászati Szemle

1961. JÚNIUS 01.

Az alkohol hatása a figyelemre, igazságügyi és balesetlélektani szempontból

PAP Zoltán

Tanulmányommal az volt a célom, hogy újból ráirányítsam a figyelmet az ún. „enyhefokú alkoholos befolyásoltság” nagy jelentőségére a közlekedési balesetek keletkezésében. A legújabb felfogás alapján rá akartam mutatni a kötelező véralkohol vizsgálat, valamint a relatív és abszolút határérték elbírálásának fontosságára a vezetésre való alkalmasság megítélésében, igazság ügyi orvosszakértői, elmeorvosi és büntetőjogi szempontból. Egy ha gázolást okozó közlekedési baleset ismertetése alapján igyekeztem pszichológiailag elemezni az enyhefokú ittasság állapotában leledző gépkocsivezető elmebeli állapotát és egyben igazolni, hogy már 1,2%, véralkoholtartalom, bizonyos feltételek mellett, megzavarhatja a figyelem elemzőképességét, késlelteti a reakciók gyorsaságát, meghosszabbítja a „pillanat-időt”, ritkítja az elkülönített észrevevések számát, sőt a „tudat üressé válásával” olyan sajátszerű eszméletzavart okozhat, ami miatt az ittas ember teljesen alkalmatlanná válik a vezetésre.

Ideggyógyászati Szemle

1961. JÚNIUS 01.

Psychosisok histamin kezelése

KORONKAI Bertalan, ORZÓY Róbert

Megfigyeléseinkből azt láttuk, hogy a histamin kezelés psychopathologiai támadáspontja főleg az affectivitas. Javult esetekben a psychés rendeződést pozitív irányú alakulása előzte meg : legtöbb esetben észlelhető volt az affectivitás átmeneti változása. Autismusból való kiemelés, aktivizálódás, jobb cooperatiós készség, könnyebb explorálhatóság, psychotherapiás lehetőségek javulása többnyire múló eredmények. Szembeötlő volt a kataton gátlási tünetek oldódása. Csökkent tolerancia mellett kedvezőbb eredmény várható. A tolerancia beszűkítésére az insulint találtuk alkalmasnak, két esetünkben azonban a therápiás lehetőségeket nem javította. A histamin kezelés mindezek alapján a depressiv tünetcsoportokban és az akineticus kataton képekben lehet eredményes. Mivel a kezelés eredményei általában nem tartósak, egyéb aktív kezelésekkel való kombinációja magában kedvező therápiás lehetőségeket.

Ideggyógyászati Szemle

1961. JÚNIUS 01.

Hét év ideggondozás Csongrád megyében

ÁBRAHÁM István

A vidéki ideggondozó intézetek munkájának részleteit sem ismerjük eléggé s átfogó kép hiányában egységes jogszabály sem hangolja egybe működésüket. Az alábbiakban a Csongrádmegyei Ideggondozó Intézet csaknem hét évi munkájáról kívánok beszámolni s legalább kismértékben hozzájárulni a kérdés tisztázásához.

Ideggyógyászati Szemle

1961. JÚNIUS 01.

A cochleo vestibularis lelet viselkedése Barré - Lieou syndromás betegeknél a fizikotherápiával kombinált kezelés után.

ALPÁR Pál

Belsőfül eredetű halláscsökkenésben és szédülésben szenvedő betegeinknél a nyaki gerincoszlop röntgenvizsgálatát végeztük. 12 esetünkben találtunk positív leletet. Ezen betegeket értágítókon kívül gerincoszlop nyújtásban és egyéb fizikotherápiás kezelésben részesítettük. A betegeket 3 csoportba osztottuk aszerint, hogy csak nyaki spondylosist, vagy emellett organicus érelváltozásokat, illetve neuroticus tüneteket találtunk. Az első csoportba tartozó betegek, közülük is különösen azok, akik korán kerültek kezelésre jól reagáltak a komplex gyógymódra. A többi csoportban a javulás mérsékeltebb volt. Kevés számú eseteink megfigyelése is alátámasztja a belsőfül megbetegedésének összefüggését a nyaki gerincoszlop elváltozásaival.