Ideggyógyászati Szemle - 1961;14(05)

Ideggyógyászati Szemle

1961. MÁJUS 01.

A subduralis hydromák

DR. ÁRFA Dénes, DR. DEÁK György

A szerzők részletesen ismertetik hét hydroma név alatt összefoglalt subduralis folyadékgyülem miatt operált betegüket. Megállapítják, hogy a hydroma elnevezés inkább összefoglaló megjelölés, mint önálló nosológiai egység. Elsősorban a klinikai gyakorlat követelményeit és eredményeit szem előtt tartva eseteiket három csoportba sorolják a kórlefolyás, kórbonctani elváltozás és a feltételezhető pathogenesis alapján: 1. Koponyatraumához csatlakozó acutan vagy subacutan fellépő intracranalis nyomásfokozódás tüneteivel járó hydromák. 2. A chronicus subduralis haematomával azonos pathológiai elváltozást mutató vastag, tokos subduralis folyadékgyülemet, melyeket a subduralis haematoma régi inveterált alakjának tekintenek. 3. A chhronicus lefolyású, határozott tokkal nem bíró, gyakran víztiszta folyadékgyülemek, melyek intracranialis térszűkületre jellemző tünetekkel vagy panaszokkal nem járnak. Az 1-2. csoport az ismertetett meggondolások alapján műtétet igényel, a 3. alakban - mely általában mellékletként kerül felfedezésre - műtéti beavatkozás nem indokolt.

Ideggyógyászati Szemle

1961. MÁJUS 01.

Adatok a recidiváló paranoid psychosisok nosologiai elhatárolásához

DR. KUNC Elemér

Szerző a periodikus sch. irodalmának rövid áttekintése után 33 olyan esetét ismerteti, amelyeknél hosszú lefolyás után sem alakult ki defektállapot. Eseteiben a következő jellegzetességek ismerhetőek fel: 1. a psychotikus epizód mindig - bár különböző - külső kiváltó tényező hatására lép fel, 2. ismétlédően, a heveny paranoid sch. keresztmetszeti tüneteivel jelentkezik, ugyanazon betegen mindig közel azonos formában és tartalmakban, 3. az egyes epizódok lefolyása gyors és a kórjóslat jó, 4. hosszú megfigyelési idő alatt sem észlelhető progresszió, ill. a személyiség hanyatlása, azaz a jellegzetes sch. defektállapot kialakulása. A defekttünetek hiánya alapján ezeket a kórképeket a sch.-ás betegségcsoporttól leválasztani kívánja és javasolja a recidiváló paranoid psychosis elnevezést.

Ideggyógyászati Szemle

1961. MÁJUS 01.

A nucleus dentatus eltávolításának hatása a Parkinson syndromára

TÓTH Szabolcs

Három Parkinson syndromás esetben végeztük el a nucleus dentatus eltávolítását. Mindhárom esetben a tonus és ezzel együtt a rigor kifejezett csökkenése volt észlelhető. A tremor két esetben kifejezetten csökkent és egy esetben fokozódott. Ahol a tremor és a rigor csökkenést mutatott, ott az eredmény tartós volt. A többi Parkinsonos tünetet a cerebellaris beavatkozás lényegesen nem változtatta meg. A nucleus dentatus eltávolítása után a hypotonia valódi cerebellaris kiesési tünet, míg a többi tünetek létrejöttében valószínű, hogy compensatiós mechanizmusok is szerepet játszanak. Eseteinknél is azt láttuk, hogy a rigor, tremor és hypokinesis egymástól relatíve függetlenül meglévő és változó tünetek.

Ideggyógyászati Szemle

1961. MÁJUS 01.

Beszámoló

GÁLFI Béla

Beszámoló a nemzetközi epilepszia symposionról.