Ideggyógyászati Szemle - 1959;12(04)

Ideggyógyászati Szemle

1959. ÁPRILIS 01.

Adatok a nagyagyi félteke, illetve lebeny sclerosisához

TARISKA István

Megállapíthatjuk, hogy a félteke atrophiák és lobaris sclerosisok lényegét alkotó kiterjedt kéregkárosodás irodalmi és saját esetek tanulsága szerint anoxiás-vasalis zavar következménye, amely különös előszeretettel, viszonylag nagyobb pialis arterialis törzsek vagy arterialis határzónák átáramlási zavara következtében jön létre. Ez az esetek többségében görcsökkel jár, de görcsökhöz még valami egyéb, a görcsöknél pathogenetikailag talán jelentősebb tényező kell járuljon ; légzészavarok, stagnatios anoxia, láz, hypoglycaemia, immunbiológiai folyamatok.

Ideggyógyászati Szemle

1959. ÁPRILIS 01.

Pubertáskori psychosis esete

DRIETOMSZKY Jenő

Szerzők különböző utakon járva, különböző jellegzetességek dominantiáját hangsúlyozzák a pubertás periodusával kapcsolatban. Általános megállapítás az, miszerint e korban a korábbi relatív somaticus és psychés egyensúly felbomlása figyelhető meg, ami a külvilág ingereivel szembeni fogékonyság ugyancsak e korban észlelhető felfokozott jellegével együttesen, számos veszélynek, így a személyiség nem kívánatos, esetleg pathológiás alakulásának adhatja alapját. Különös értelmezést nyer e szempont Ruckert megvilágításában, aki szerint ,,...e korban mindenkinek lelki szemei előtt ott van az a kép, amivé lennie kell, nem mint kategorikus imperativus elvont formulája, hanem mint saját lelke ideális alkatának plasticus képe, entelecheiája..."

Ideggyógyászati Szemle

1959. ÁPRILIS 01.

Oligodendroglioma diffus liquortéri invasiója

BALAJTHY Béla

Oligodendrogliomás esetünkben a kórszövettani vizsgálat a tu. liquor utakon történő „,totalmetastatisatióját” mutatta ki. A subarachnoidealis térben való terjeszkedés folyamatában a kötőszövetes elemek aktívan vesznek részt és olyan izgalmi jelenségeket mutatnak, melyek feltételezésünk szerint összefüggésben vannak a reájuk ható blastomatosus ingerrel. A kép megjelölésére nem érdektelen a „tumoros meningitis” elnevezés. Hogy ez a jelenség oligodendrogliomás esetekben csak kivételesen jön létre, az azzal lenne magyarázható, hogy a tu-nak nem mindig sikerül legyőznie a meningxek ellenállását. A diffus subarachnoidealis terjeszkedés valószínűleg csak olyan körülmények közt jöhet létre, ahol a tu. kiterjedten eléri az agy felszínét és nagy felületen hat a meningxekre.

Ideggyógyászati Szemle

1959. ÁPRILIS 01.

A veleszületett szóvakság egy esete

SZECSŐDY Imre

Összefoglalva, a magunk részéről úgy gondoljuk, hogy a veleszületett szóvakság nem egységes kórkép, inkább syndroma, melynél sok esetben valóban fennállhat anatómiai elváltozás, amely azonban az aphasiáknál analóg módon sohasem egy bizonyos isolált functio elvesztését okozza, hanem az idegműködések dynamikus egységét megbontva, egy általános zavar főbb tüneteként jelentkezik. Tehát plausibilis egy enyhébbfokú, inkább csak az írás-olvasás terén, mint domináló tünetekkel jelentkező szellemi retardatio felvétele, – lévén az írás-olvasás mechanismusa igen komplikált és komplex synthetizáló—analizáló tevékenység eredménye, melynek sérülékenysége, az egymás felé rétegződő reflexfolyamatok bonyolultságából könnyen feltételezhető.

Ideggyógyászati Szemle

1959. ÁPRILIS 01.

Elektroklinikai tanulmány, temporális lobectomiával kezelt Ammonszarv sclerosisos epilepsziásokon

KAJTOR Ferenc, HABERLAND Katalin, HULLAY József, ÁNGYÁN András

Hét halántéklebenyi epilepsziáson, akikben a biopsziás szövettani készítmények Ammonszarv sclerosist mutattak, elektroklinikai megfigyelések történtek. A klinikumban az alvás alatti nagy görcskészség, a vegetatív roham jelenségek és az automatismusok gyakorisága, az értelmi károsodások nélküli személyiség rendellenességek, az intenzív mediobasális (garati), ill. hippocampalis görcstevékenység volt jellegzetességként megállapítható. A temporális lobectomia a legjobb eredményeket biztosította az EEG, a rohammentesség és a személyiségváltozás területén. Szerzők felvetik az Ammonszarv sclerosis epileptogen szerepének lehetőségét.

Ideggyógyászati Szemle

1959. ÁPRILIS 01.

Beszámoló

OROSZ Éva

Szerző beszámol a Francianyelvű Idegsebészeti Társaság 1958. december 2—3-án megtartott gyűléséről.