Hivatásunk - 2018;13(04)

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

Az egészségpolitika első fél éve - Lépcsőzetesen emelkednek a bérek 2022-ig

TARCZA Orsolya

November utolsó napjaiban döntött a kormány az egészségügyi szakdolgozók fizetésének emeléséről. A béremelésre jövőre 14,1 milliárd, 2020-ban pedig 79,4 milliárd forint jut a költségvetésből.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

Mindig tudta: kórházban akar dolgozni

KUN J. Viktória

Guczogi Gábor egészen máshonnan indult, alig hét éve lépett be az egészségügybe, de már elérte azt, hogy az Év elhivatott fiatal szakdolgozójának választották. Táncművészeti főiskolát végzett, egészségtantanár, folyamatosan tanul és fejlődik, de valahogy azt mindig tudta: kórházban akar dolgozni. Mert itt rá szükség van. Most a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának intenzív szakápolójaként szerezte meg az elsőséget.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

Családfa – egészségügyi gyökerekkel

A köd borította Vértes erdein át kanyarogva navigál a GPS Oroszlány felé. Az út menti fák ágait csupaszra fosztotta a november. Gallyaik összekapaszkodva, egymásba fonódva szövik egységbe a magányos törzseket. Úgy, ahogyan egy család tagjait köti össze a közös múlt, a felmenők sora.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

- Könnyek a tudományos kongresszuson - Telt ház a kamara második tudományos napján

SÓFALVI Luca, KUN J. Viktória

A szakdolgozók legnagyobb, országos rendezvényét, a Szakdolgozói Tudományos Konferenciát immár ötödik alkalommal rendezték meg Siófokon, ahol bemutatták kamaránk Veled másokért című kampányfilmjét, és az is kiderült, komplex ápolói program készül a minisztériumban. A MESZK II. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Tudományos Napjára a jelentkezést már idő előtt le kellett zárni, mert betelt a létszám. Ugyan a rendezvény nem kevés, húsz kreditpontot adott, de a résztvevők sokkal inkább az értékes szakmai információ megszerzése érdekében érkeztek. Az eseményen bemutatták a kamara legújabb kampányfilmjét, amelynek célja, hogy megmutassák a szakma emberi arcát, azt, miért is választották ennyien ezt a hivatást.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

Lelkierőt, kitartást ad és összekovácsol a szakmai megmérettetés

KUN J. Viktória

Idén összesen húsz csapat mérte össze tudását a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2018. október 12-én, immár kilencedik alkalommal megrendezett szakmai versenyén. A résztvevők hónapokig készültek a versenyre, hogy elméleti és gyakorlati ismereteikben, szaktudásban és ügyességben a legjobbak legyenek. A 2018. év „Ápolói hivatás mestere” címet ebben az évben a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet „Békák” csapata nyerte el.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

- Díjak és tudományos előadások a Szociális Munka Napján - Tagozati Nap „eszméletlen” sikerrel

SÓFALVI Luca, KUN J. Viktória

A Szociális Munka Napja alkalmából immár harmadszor rendezte meg kamaránk szociális szakterületi szakmai tagozata azt az országos konferenciát, ahol a tudományos előadások mellett a szociális területen kiemelkedően magas színvonalon dolgozó, egészségügyi végzettségű kollégáinkat is díjazták. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara „Tagozati Nap - Szakdolgozói feladatok az eszméletlen beteg ellátása során” címmel szervezett továbbképzési napot, amelyen húsz tagozatvezet őmutatta be, ki-ki saját területén, hogy hogyan kell ellátni egy eszméletlen beteget. Az izgalmas és egyben nagyon hasznos előadások nemcsak egy élményekkel teli napot, hanem húsz kreditpontot is hoztak a résztvevőknek.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

Veled másokért - köztestületi kampány a jövő szakdolgozóiért

BALOGH Zoltán, BABONITS Tamásné

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az egészségügyi hivatást népszerűsítő országos kampányt indított el. A film bemutatásának időpontját az iskolai év kezdetére időzítettük azzal a céllal, hogy a 2018/2019-es tanévben a most még iskolapadban ülő, a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, a következő generációnak megmutassuk az ápolói, szakdolgozói munka világát.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

A megyei szervezetek számára is az utánpótlás a legfontosabb

SÓFALVI Luca

A MESZK alulról építkező struktúrájában fontos szerepet töltenek be a területi egységeket összefogó megyei szervezetek. Borsod-Abaúj- Zemplén megyében tíz, Vas megyében négy helyi szervezet működik, az ezek feladatait koordináló elnökségek vezetőit kérdeztük.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

Meg kell találni a feladatot, a küldetést, ami erőt ad és boldoggá tesz

KUN J. Viktória

Tóth Andrea lényegében pályája kezdete óta szervez, oktat, segíti, hogy a szakma a mindennapi rutinfeladatok mellett olyan elismerést és többletet adjon, hogy kollégái érezzék: mindig van valami új lehetőség előttük és egy közösség, ahová fordulhatnak. A MESZK Felnőttápolási Szakmai Tagozat országos tagozatvezetőjeként, a többi tagozattal és a kamara vezetőivel együttműködve, azon fáradozik, hogy a szakma minél előbb visszakapja megbecsülését és vonzerejét, hiszen hamarosan több mint négyezer szakápoló lép ki a rendszerből, és egyelőre nem elegendő az utánpótlás.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

Hogyan lesz a részekből egy nagyszerű egész?

BRÓDI Emília

A Veled másokért című kampányfilmet, amely az egészségügyi szakdolgozók áldozatos munkáját jeleníti meg, szeptember eleje óta nagyon sokan látták kamaránk tagjai közül. Az alkotópáros, Szy Katalin és Pejó Róbert, akiknek köszönhető, hogy a nagy közönség megismerkedhet az egészségügyben dolgozók összehangolt csapatmunkájának szépségeivel és nehézségeivel, a civil életben házaspár, változatos és érdekes szakmai úttal.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

Az Árpád-házi királyok korán haltak

HIDEGKUTI Alexandra

A mostoha életkörülmények, a gyakori járványok, az állandó háborúskodás és a helyi konfliktusok fegyveres rendezési módja miatt közismert tény, hogy a középkor embere meglehetősen rövid életű volt. Ez alól - noha a közembereknél sokkal jobb körülmények között éltek - az uralkodók sem voltak kivételek. A középkor Árpád-házi királyai közül is csak néhány, kivételezett sorsú uralkodó élte meg az 50. életévét.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

Sugárbetegség végzett az első magyar rákkutatóval

A 20. század elején az orvosok többsége azt gondolta, hogy a rákbetegség leginkább modern kori kórkép lehet, ami az emberiség megváltozott életkörülményeinek és egyéb újkori tényezőknek az egyenes következménye. Arra szinte egyikük sem gondolt, hogy a rosszindulatú daganatos betegségek egyidősek lehetnek az emberiséggel.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

Számos oka lehet a köhögésnek

A nedves, ködös, hideg téli idő beálltával egyre többen panaszkodnak köhögésre, amit általában mindenki megfázással vagy valamilyen felső légúti fertőzéssel magyaráz, holott ennek a tünetnek nagyon sok egyéb oka is lehet, a gyógyszerallergiától egészen a szívproblémákig vagy daganatos betegségekig.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

Mindenki maga tudja, hol szorít a cipő

JAKUS-KRUHIÓ Éva

Hamupipőke meséjét mindenki ismeri: Hamupipőke elveszíti az üvegcipőjét a bálon, így a herceg elindul, hogy megkeresse a cipő tulajdonosát. Többen megpróbálják beleszuszakolni a kis üvegcipellőbe a lábukat, mindhiába. Vagy túl nagy, vagy túl kicsi: itt nyom, ott nem megy bele a láb, vagy belemenne kétszer is. Pedig a jó cipőnek tökéletesnek kell lenni: hosszra, széles ségre, sarokmagasságra. Ezt tudta a herceg is, így nem nyugodott, míg meg nem találta Hamupipőkét.

Hivatásunk

2018. NOVEMBER 20.

Pályaválasztás: ösztöndíjjal segítik a döntést

SÓFALVI Luca

Több mint 300 millió forintnyi ösztöndíj, 890 + 510 érvényes pályázat, 1038 ösztöndíjszerződés - ez az Ápoló leszek! elnevezésű pályázat számokban. A projekt eddigi tapasztalatairól novemberben konferencián számoltak be a szakpolitikusok és szakemberek.