Hivatásunk - 2017;12(02)

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

Bizalom - a betegellátás kulcsa

KUN J. Viktória

Dr. Németh László gyereksebészként indult, majd mostanra a hazai fekvőbeteg-ellátást átfogó intézmény vezetőjévé vált, és immár több mint másfél éve dolgozik az átlátható és kiszámítható egészségügyért. Munkája nyomán a kórházak irányítási rendszere átalakulásnak indult, amelytől hatékonyabb működést vár el a fenntartó tulajdonos intézmény. A végső cél az, hogy az ellátás a leginkább érintettek - a betegek, az orvosok, a szakdolgozók és a háttérintézményi dolgozók - számára legyen biztonságos, és egyben nyújtson egyenlő eséllyel hozzáférést. A legfontosabb a bizalom megteremtése, megtartása, illetve helyreállítása ott, ahol az esetleg meggyengült korábban. A betegellátás alapja a bizalom. Bizalom az orvos-beteg, az orvos-szakdolgozó, nővér-beteg között, illetve ugyanennyire fontos az orvos-orvos, nővér-nővér és különböző szakágak közötti bizalom is, hiszen e nélkül nincs hatékony gyógyítás és gyógyulás sem.

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

,,Lelkileg nehezen viselem, ha egy beteggel nem foglalkoznak…”

KUN J. Viktória

Az ápoló, akit 10 év után is felismernek az utcán, a bankban, a postán. Az ápoló, aki a társadalom perifériájára szorult embereket is uramnak, hölgyemnek szólítja, akinél nincs ,,egyeske”, ,,ketteske”, és aki képtelen elviselni, ha bármelyik beteg csak ül, és nem foglalkoznak vele. Vörösmarty Attila ma a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet ápolási igazgatója, de nem karriervágyból került a kislaborból a vezetői székbe. Mindig is az a vágy hajtotta, hogy megtanítsa minden kollégájának az emberek iránti tiszteletet, a törődést és a figyelmet.

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

Egy mindenkiért, mindenki egyért és a betegekért!

KUN J. Viktória

Kiskunhalas, az eddig csipkéjéről méltán világhírnevet szerzett város mostantól az ország legjobb szakdolgozói közösségével is büszkélkedhet. 2016-ban ők nyerték a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerését munkájukért, amely előtt az egész ágazat kalapot emelhet. A mátrix rendszerben dolgozó nővérek az elképesztő összetartás, csapatmunka nélkül nem is tudnák elvégezni ezt az embert próbáló és minden szaktudásukat naponta hadsorba állító betegellátást.

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

A jövő ápolói, szakdolgozói versenyeztek

2017-ben ünnepeljük Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulóját, melynek alkalmából a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Ápolástan Tanszék Ápolástörténeti és Szakmai Versenyt hirdetett ápoló BSc-hallgatók számára. A Magyar Ápolási Egyesület által meghirdetett Kossuth Zsuzsanna emlékév jegyében megszervezésre kerülő verseny kitűzött célja volt, hogy elődök nyomán járva felidézzék és megemlékezzenek azokról az értékekről és törekvésekről, melyek megalapozták és elősegítették az ápolói hivatás kialakulását, fejlődését.

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

26 éve nem látott siker

KUN J. Viktória

Európában egyedülálló, egy egész ágazatra, az egészségügyre kiterjedő stratégiai megállapodás született - ezt tartja az elmúlt időszak legnagyobb sikerének dr. Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke, aki szerint olyan folyamatok indultak el a kormánnyal folytatott sztrájktárgyalás során, amelyekkel 3-4 éven belül a 2004-ben megfogalmazott sztrájkköveteléseiket célba juttatják.

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

Alkotmányos védelmet sürgetnek az ágazatnak - Emberarcú politika az élhető egészségügyért

TARCZA Orsolya

A politikusok a legnagyobb egészségmegtartó-egészségvesztő tényezők - állapítja meg a Magyar Orvosi Kamara által jegyzett deklaráció, amelyet a MESZK is támogat.

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

A jól képzett szakember nélkülözhetetlen

LÓRÁNTH Ida

Róka Tímeától, a szakdolgozói kamara Képalkotó Diagnosztikai Tagozatának vezetőjétől érdeklődtünk a hiányszakmának számító radiológia és képalkotó szakterület utánpótlási lehetőségeiről, a képzések formáiról, a tagozat munkájáról.

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

„A zene, az utazás és a sport mindig jelen van az életemben”

BRÓDI Emília

Bevallja, nagy benne a szabadságvágy, és szeret a saját útján járni. Erre az ad lehetőséget számára, hogy több lábon áll. Hevesi Tamás sikeres zenész, de labdarúgóedzőként is dolgozik. Ha pedig úgy tartja kedve, a világ távoli szegletét fedezi fel. Koncertjét élvezhették a VI. Különleges Szakmai Nap a Nők jegyében című rendezvény résztvevői.

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

Edzés gyanánt heti másfélszáz kilométer

LÓRÁNTH Ida

Azt mondják, a hosszútávfutás nem is sport, hanem életforma, amelyhez különösen erős akaratra, kitartásra, bizonyos fokú megszállottságra van szüksége az azt művelőnek. Akik futnak fagyban, hóban, nyári forróságban, határozottan állítják: aki egyszer belekóstolt ebbe a sportba, nem szabadul tőle addig, ameddig mozogni képes.

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

Királyi vendég is lakott a Lipóton

HIDEGKÚTI Alexa

Annak ellenére, hogy a feltételezések szerint a Föld lakosságának 1-3 százaléka valamilyen pszichiátriai betegségben szenved, és ez az arány valószínűleg mindig is ekkora volt, nagyon sokáig nem tekintették őket betegnek. Általában tudomásul vették az állapotukat és a társadalmak többsége kitaszította őket.

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

A mértékletes napozás gyógyíthat

LÓRÁNTH Ida

A napfürdőzés építi, erősíti a csontozatot, serkenti az immunrendszer és a vérképzőszervek működését, de csak akkor, ha - mint megannyi mást - mértékkel, megfontoltan cselekedjük. Mégpedig úgy, hogy megismerjük a vele járó kockázatokat és az ellene való hatásos védekezés módjait is.

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

Arctorna - Minden az arcunkra van írva

JAKUS-KRUCHIÓ Évi

Az arcbőr alatt 21 úgynevezett mimikai izom található, melyek kifejezhetik a szomorúságot, az örömöt, a fájdalmat, a jókedvet vagy éppen a dühöt. A gyakori arckifejezések vonalai beleíródnak bőrünkbe, ami azokat finom vonalak, később ráncok formájában tárolja.

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

Ételallergiák, ételintoleranciák IV. - ritkábban előforduló kórok

A sorozat zárásaként szeretnék röviden néhány szót ejteni ritkábban előforduló allergiás megbetegedésekről is a teljesség igénye nélkül, melyek diétás kezelése - komoly és súlyos következményeik miatt - feltétlenül dietetikus segítségét igénylik. Ezen diétáknál az étrend tisztázása összetett kérdés, nem elegendő egy lista megadása a kerülendő élelmiszerekről. Jelen cikkemben épp ezért nem térek ki a fogyasztható/nem fogyasztható termékek felsorolására, hanem inkább a kórállapotok precíz étrendi kezelésének szükségességére szeretném a figyelmet felhívni konkrét példákon keresztül.