Hivatásunk - 2017;12(01)

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

,,Nem ellenük, hanem értük” - átalakul a szakápolás

KUN J. Viktória

,,Ne kelljen diplomás ápolóknak olyan munkát végezniük, amit messze meghalad a képzettségük” - mondja prof. dr. Betlehem József miniszteri biztos. Kinevezése nyomán elindult egy jogilag is rendezett, szabályozott rendszer kidolgozása a szakdolgozók számára, amelyben tudásuknak megfelelő feladatokat végeznek, és az ehhez tartozó felelősségük is pontosan tisztázott.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

Mosoly és türelem - a legjobb gyógyszer!

KUN J. Viktória

László Ibolya lett idén a legjobb, ő az „Év Kiváló Szakdolgozója” díj nyertese. Nem gyerekkori álom, vagy szülői példa vitte a pályára, belecsöppent, mégis: soha jobb döntést nem hozhatott volna. Hisz a szeretet, a figyelem és a törődés erejében, és abban: egyetlen mosolynak is gyógyító ereje van.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

,,Mikor beléptem a PIC-re, tudtam: hazaér keztem”

KUN J. Viktória

,,Ez egy egészen külön szeglete, az egészségügynek. A hely, ahol mi magunk is jobbá válunk” - így jellemezték munkájukat, munkahelyüket azok a szakápolók, akik a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának koraszülött intenzív részlegén dolgoznak. Ahol olyan, sokszor embert-lelket próbáló munkát végeznek, ami szívszorító, de felemelő is egyben. Ahol egy igazi családdá lesz a kisbaba, a szülő, a szakápoló és az orvos, és ahová hosszú évek múltán is visszajár az, aki valaha megfordult az osztályon.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

A jövő nemzedékét is motiváló, méltányos, igazságos és a munkabékét megteremtő megoldás kell

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökével, dr. Balogh Zoltánnal beszélgettünk a MESZK feladatairól, az elmúlt év eredményeiről, az egészségügy és a szakdolgozók jövőjéről.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

A kamara és a kormány közösen köszöntötte a szakdolgozókat

KUN J. Viktória

A legjobbakat díjazta évzáró gáláján a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara: a szervezet mindig gondot fordít arra, hogy elismerje az egészségügyben tevékenykedő kollégák munká ját. Dr. Balogh Zoltán elnök szerint mindannyiunk érdeke, hogy hazánkban elegendő egészségügyi szakdolgozó legyen, a pálya vonzóvá váljon, növeljék a szakma presztízsét. Az Emmi képviseletében dr. Ladányi Márta köszöntötte a dolgozókat, aki bízik abban: ma jobb az egészségügyben dolgozni.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

Fergeteges hangulatot hozott a harmadik farsang

KUN J. Viktória

Háromszáz résztvevő, elképesztő jelmezek és igazi különleges ízekkel telerakott asztalok gondoskodtak a felejthetetlen farsangi hangulatról. Idén harmadik alkalommal báloztak együtt a szakdolgozók, álltak jelmezeikkel versenybe, és nyerhettek tombolán is komoly nyereményeket.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

Hatékony infekciókontroll - kevesebb fertőzés

LÓRÁNTH Ida

A MESZK Közegészségügyi-járványügyi Tagozatának elnökét, Bojtorné Szegedi Ágnest a szakma fejlődési lehetőségeiről, aktuális gondjairól és a megoldás esélyeiről kérdeztük.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

„Hálás lehetek, hogy megtaláltam a helyem”

BRÓDI Emília

Akár az egyetemi előadóteremben, akár valamelyik televízió műsorban beszél párkapcsolati vagy szexuálpszichológiai témákról dr. Hevesi Krisztina, magával ragadja a hallgatóságot, érződik, hogy ő is olyan ember, akinek a hivatása a szenvedélye is. Stílusából és tudásából ízelítőt kaphattak mindazok, akik részt vettek előadásán a VI. Különleges Szakmai Nap a Nők jegyében című rendezvényen.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

Fémrózsaszál egy műtős kezéből

LÓRÁNTH Ida

Lakatos János kórházi műtős, ami önmagában megterhelő fizikai munka, ám szabadidejét mégsem fotelben, tévét nézve tölti, hanem apró műhelyében rideg, keményen megmunkálható fémmel birkózik. Dísz- és használati tárgyakat, gyönyörűséges korlátokat, kemenceajtókat készít.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

Együtt érző ápolás - gyorsabb gyógyulás

HIDEGKÚTI Alexa

Az időskorú páciensek ápolásánál döntő szerepe lehet a személyre szabott kommunikációnak. Az a betegápoló, aki figyelembe veszi az általa gondozott idős ember egyéni adottságait, igényeit, és ezek szerint igyekszik vele személyes kapcsolatot kialakítani, könnyebben boldogul feladatai végrehajtásával, mint az a társa, aki csupán általános, minden beteg ápolásánál alkalmazott módszerekkel él.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

Magyar fejlesztésű iránytű a rákgyógyításban

KUN J. Viktória

Felgyorsult a világunk, olyan információdömping szakadt a betegek, de az orvosok nyakába is, amelyben már nehéz eligazodni. Iránytűt ad azonban az a magyar kutatócsapat, amelyik több mint tíz éve dolgozik azon, hogy összehozza a tudományt a napi klinikai gyakorlattal. Az Oncompass Medicine csapata újabb és újabb fejlesztéseket gondol ki, hogy a betegek minél gyorsabban jussanak a leghatékonyabb kezelésekhez, a legjobb esélyt kaphassák a rákkal szembeni harcra.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

A szenvedő embert látta a betegben

HIDEGKÚTI Alexa

Kétszáz évvel ezelőtt, 1817. február 19-én született Kossuth Zsuzsanna, a magyar ápolástörténet kiemelkedő alakja. Rövid, ám annál mozgalmasabb élete alatt részt vett a magyar történelem sorsfordító eseményeiben, és létrehozta a modern, ma is érvényes ápolási alapelveket.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

Hozd magad formába!

JAKUS-KRUCHIÓ Évi

Közeleg a tavasz - a múlt héten úgy éreztem ezt megtámogatom azzal, hogy jó mélyre elteszem a vastag pulcsikat, ne is lássam őket decemberig! A tavasz a megújulás, a felfrissülés időszaka. Ennek igénye bennem is, bennünk is sokszor megfogalmazódik, ahogy az első tavaszi napsugarak megjelennek és lekerülnek a nagykabátok.

Hivatásunk

2017. JANUÁR 20.

Lisztérzékenység, gluténmentesség II.

MEZEI Zsuzsanna

A betegség főbb jellemzőiről, arról, hogy mit szabad fogyasztani és mit nem, a keresztszennyeződésekről, az ezt elkerülő ételkészítési alapokról előző lapszámunkban írtunk, jelen cikkünkben az egyes élelmiszercsoportok gluténtartalmáról kívánunk tájékoztatást adni, illetve elmondjuk, hogy miért jók és mire használhatók az álgabonák.