Hivatásunk - 2017;12(03)

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

Vissza kell szereznünk a szakma presztízsét!

TARCZA Orsolya

A Magyar Kórházszövetség két évvel ezelőtt hívta fel a figyelmet arra, hogy a gyógyítást nem (csak) az orvosok, hanem az ápolók hiánya akadályozza majd leginkább. A szervezet elnöke, dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója azt mondja, a gyógyítás csapatmunka. Hiába operál professzionálisan az orvos, ha nincs megfelelő ápolószemélyzet, a betegek gyógyulási esélyei is romlanak.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

A legnehezebb női hivatás

TARCZA Orsolya

A napjainkban tapasztalható ápolóhiány visszavezethető az oktatási rendszer korábbi átalakítására, emellett számos körülmény, például a technológia fejlődése, és a gyógyító szakmák specifikálódása is generálja a szakemberhiányt - mondja Mészáros Magdolna, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Ápolás és szülésznői (szakdolgozói) tagozatának elnöke.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

A jó kommunikáció a betegápolás titka

KUN J. Viktória

Türelem, szeretet és az információk átadása - ezek teszik az ápolói munkát a leghatékonyabbá - vallja dr. Papp Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozó Kamara külkapcsolatokért felelős titkára. Negyven éve van a pályán, annak legnagyobb részét a fiatalok oktatásában töltötte, és tanítja a szakma minden fortélyát, szépségét a hallgatóknak. Hiszi, hogy a beteg és az ápoló közötti jó kommunikáció bármilyen problémát áthidal, mindig szükséges, hogy időt szánjunk akár egy fél megnyugtató mondatra, a kölcsönös tisztelet, szeretet, pedig meghálálja magát.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

,,Életünk legnagyobb élménye volt!” - szakdolgozók a FINA-n

KUN J. Viktória

Szakápolók, orvosok, rezidensek - összesen hatszáz kiválasztott szakember gondoskodott arról, hogy Magyarország eleddig legnagyobb sportrendezvényén mindenki jól és leginkább biztonságban érezze magát. A dr. Merkely Béla professzor vezette team igazi csapatmunkát végzett, egymást segítve oldottak meg minden feladatot. Valamennyien azt mondják: büszkék, a sok tudás mellett életük legnagyobb élményével lettek gazdagabbak. És még valamit mondanak egyöntetűen: olyan csapategységet alkottak, tanultak, ami a magyar egészségügyben példátlan.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

A kamara megkérdezte: Milyen legyen a formaruha?

TARCZA Orsolya

Régi ígéret az egységes munkaruha bevezetése az egészségügyi ellátásban dolgozók számára, most úgy tűnik, ismét egy lépéssel közelebb került a cél, ugyanis már az egészségügyért felelős államtitkárságon van annak a felmérésnek az eredménye, amelyet a MESZK készített.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

Kórházi énekkarok találkozója Kecskeméten

A Családi Sportnap Szervezőbizottsága

A zene, az éneklés gyógyító erejéről cikkek, tanulmányok sora szól. Magyarországon több kórházban működik kórus, amely a kórusénekes orvosok, szakdolgozók feltöltődését, sőt számos esetben a betegek gyógyulását is szolgálja. Június végén Kecskeméten találkoztak először a hazai kórházi énekkarok.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

Szakmai díjazottak 2017-ben

Immáron hagyományosan, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Szakdolgozói Tudományos Kongresszusán, 2017. augusztus 31-én kerül sor a MESZK Szakmai Díj, a MESZK Tagozatért Díj és a MESZK-ért Díj ünnepélyes eredményhirdetéseire és átadására. A kongresszusnak negyedik alkalommal is Siófok városa ad otthont, ahová idén is mintegy kilencszáz kollégát várnak a szervezők szeptember első hétvégéjén.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

Sokat kaptam a kamarától!

SÓFALVI Luca

Idén nem maradhatott titok a díjazott előtt, hogy ő kapja meg a MESZK Országos Szervezet Elnökségének Szakmai Díját, pedig ez általában a hétpecsétes kategóriába tartozik a Szakdolgozói Tudományos Kongresszusig, ahol átadják az elismerést. Dr. Hirdi Henriett, kamaránk alapellátásért felelős alelnöke mondhatni az elsők között értesült, hogy 2017-ben ő a díjazott.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

A szakma vonzza a fiatalokat

LÓRÁNTH Ida

Fogarasi Zoltán, a MESZK Mentésügyi Tagozatának vezetője, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió, Győr-Moson-Sopron Megyei Kirendeltségének vezető mentőtisztje. Ötgyermekes édesapa, aki nagyon büszke a családjára. A szakma presztízséről, a munkaerő elvándorlásáról, a szakma nyitottabbá tételéről beszélgettünk vele.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

Ki lesz a legelhivatottabb?

LÓRÁNTH Ida

Idén immáron ötödik éve osztják ki Az év elhivatott fiatal szakdolgozója díjat, amelynek célja, hogy a fiatal szakdolgozói generáció tagjainak kimagasló szakmai teljesítményét elismerje, és ezzel példát mutasson a még fiatalabb pályakezdőknek. A cím elnyerésére ajánlással lehet pályázni, ajánló lehet minden kamarai tag szakdolgozó. A jelölés korhatára a 40. életév. A pályázatok beérkezésének határideje: 2017. október 15. A pályázat kiírója a MESZK és a Hivatásunk magazint kiadó LifeTime Media Kft. A cím odaítéléséről zsűri dönt, az elbírálás dátuma: 2017. november 15. Alább bemutatjuk azt a három, a szakmájában kiváló teljesítményt nyújtó fiatal szakdolgozót, akiknek szakmai tevékenységét a tavalyi évben kiemelkedőnek ítélte a zsűri.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

Ismét van igény a versekre

BRÓDI Emília

Mohai Gábor arca, hangja ismerős lehet mindenkinek a televízióból, a rádióból, de a MESZK tagjai abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy személyesen is találkozhatnak vele rendszeresen, hiszen ő a szervezet rendezvényeinek műsorvezetője.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

Sok mozgás = egészséges életévek

LÓRÁNTH Ida

Szűcs Jolán Gyöngyvirág hivatása gyógytornász, célja a segítségére rászorulók állapotának a javítása, mielőbbi gyógyulásuk elősegítése. A mozgásban gazdag, egészséges életmód elveinek nemcsak a hirdetője, hanem aktív követője is. Aktív sportoló, ma már a szenior kategóriában versenyez és ér el tiszteletre méltó eredményeket.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

A szétnyílt hasizom

JAKUS-KRUCHIÓ Éva

Pár hónapja, amikor a kisfiam még tényleg kicsi volt, én pedig már nagyon vágytam a mozgásra, belevetettem magam a baba-mama torna tartás rejtelmeibe. A csoportomban 8-10 anyuka gyűlt össze, akiknek már az első alkalommal feltettem pár kérdést: Mikor szültek? Természetes úton vagy császárral született a baba? Előtte sportoltak-e? És mi a helyzet most a hasizmukkal, van-e szétnyílás? Mindenki nagyon lelkesen mesélte, hogy hányadik gyermek, hogyan született, milyen a baba, azonban az utolsó kérdés re senki sem tudott válaszolni. Tehát az én 8-10 lelkes, mozog ni vágyó anyukám nem is hallott a szétnyílt hasizom lehetőségéről. Sajnos, azt gondolom napjainkban nem ők az egyetlenek, akik nem foglalkoztak még ezzel a fontos kérdéssel.

Hivatásunk

2017. SZEPTEMBER 10.

A Crohn-betegség diétás kezelése

MEZEI Zsuzsanna

A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek egyik típusa. Kialakulásának multifaktoriális okai lehetnek, de egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan mi játszik szerepet - genetika, immunrendszer, táplálkozás, dohányzás, környezeti hatások, prosztaglandinok? - e krónikus betegség kialakulásában, melyben a fellángolások és remissziók egymást váltják, így diétája is speciális, hiszen a két állapot diétaigénye jelentősen eltér.