Hivatásunk - 2016;11(01)

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Bővülhetnek a szakdolgozói kompetenciák az alapellátásban

TARCZA Orsolya

Több feladatra számíthatnak az alapellátásban foglal koztatott szakdolgozók - legalábbis ezen elv mentén készülnek a tavaly elfogadott Alapellátási Törvényhez készülő rendeletek - mondta a Hivatásunknak dr. Vajer Péter háziorvos, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) Alapellátási Igazgatóságának vezetője.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Ápolás nélkül nincs kórház

SÓFALVI Luca

Édesapja betegsége végigkísérte a gyermekkorát, emiatt választotta az egészségügyi pályát Üveges Péterné Teri, a MESZK fekvőbeteg-ellátásért felelős alelnöke, akit a decemberi tisztújítás alkalmával választottak meg a tisztségre.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Az érdekképviselet a legfontosabb - Évértékelés és helyzetjelentés

BALOGH Zoltán

Kamaránk tagsága a választott tisztségviselőktől legfőbb feladatként a szakmai érdekképviseletet várja. Örök kérdés, hogy hogyan, milyen eszközökkel tud egy szakszervezeti jogosítványokkal nem rendelkező, pártpolitikától elhatárolódó, törvény által létrehozott szervezet érdekeket képviselni.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Újra bizalmat szavaztak

SÓFALVI Luca

Nagy többséggel választotta elnöknek a MESZK országos tisztújító küldöttközgyűlése dr. Balogh Zoltánt december 11-én, az országos elnökség főbb posztjain sincs változás.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Nőiségről, hivatásról, családról a nőnap jegyében

SÓFALVI Luca

„Az élet zenéjét a nők adják, akik őszintén, minden feltétel nélkül fogadják magukba a dolgokat, hogy érzéseiken át szebbé alakítsák azokat” - ezt a Wagner-idézetet választotta a MESZK Közösségi, Foglalkozás-egészségügyi, Otthoni és Hospice Szakápolási tagozata az idei különleges szakmai nap mottójaként, amelyet ismét a nőnap jegyében tartottak meg március 5-én, Budapesten.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Új főápoló, új OKJ, új képzés

TARCZA Orsolya

Bemutatkozott az országos vezető ápoló a Magyar Kórházszövetség XXVIII. Kongresszusán Siófokon, ahol március 2-4. között az is kiderült, hogyan alakul át a szakképzési rendszer, és hogy nagyon kevés a gyakorlati szakoktató a kórházakban.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

„Jó a gyerekeimmel lenni”

BRÓDI Emília

Egyszer mindenből poént gyártó, viccelődő műsorvezető, máskor megfontolt, felelősségteljes családapa. Harsányi Leventével beszélgettünk családról, gyereknevelésről, egy fontos kampányról, sportolásról, és arról, hogyan kapcsolódik ki egy nehéz nap után.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Kétszer adott életet

SÓFALVI Luca

Ők ketten együtt küzdöttek végig születést, betegséget, hosszú kórházi kezeléseket és műtéteket. Átvirrasztottak reményte lennek tűnő éjszakákat és bizakodással teli hajnalokat, együtt sírták el a keserűség és a megkönnyebbülés könnyeit. Székely Kitti pedig kétszer adott életet kislányának, Reginának.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Elégedett ápolók?

L. I.

Egy uniós projekt (Equal) megbízásából a Magyarországi Női Alapítvány (MONA) szakértői (Neményi Mária és Kende Anna) adatokat gyűjtöttek a hazai kórházakban tapasztalt, az ott dolgozók elégedettségét közvetlenül érintő körülményekről. Bár a vizsgálódást összegző tanulmány korábban készült, az abban foglaltak ma is éppen annyira aktuálisak, mint keletkezésükkor voltak, vagyis pozitív változásokról aligha beszélhetnénk.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Elvarázsolták az impresszionisták

Egy évtizednél több, hogy Maurer József megfestette élete első képét. A budapesti Péterfy Sándor utcai kórház kardiovaszkuláris osztályának a főápolója hobbiját a hétköznapi feszültségek oldójának, testet-lelket megnyugtató tevékenységnek tekinti.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Megmentette a nőket, de kinevették

HIDEGKÚTI Alexa

Semmelweis Ignác zseniális felfedezését, amelynek köszönhetően ma az anyák, a csecsemők megmentőjeként emlegetik, kora kétkedéssel, olykor rosszindulattal, vádaskodással és gáncsoskodással fogadta. Sokan, sokféle módon támadták, és a legújabb, korabeli dokumentumokra alapozó tudományos feltételezések szerint a vesztét, a halálát is ez okozhatta.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Orvos, író, népnevelő

Az átlagos honi irodalomkedvelők többsége aligha tudja, hogy Németh László, a 20. századi magyar irodalom egyik legismertebb és sokak által olvasott próza- és színműírója pályája kezdetén orvos volt, csak később - sokáig párhuzamosan a gyógyító tevékenységgel - kezdett a komolyabb szépirodalmi művek megírásához. Emellett pedig folyamatosan publikálta népegészségüggyel, gyermekorvoslással, orvos-szociológiai megfigyeléseivel foglalkozó tanulmányait, szakmai értekezéseit.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Húzd ki magad! - Minden, amit a helyes testtartásról tudni érdemes

JAKUS-KRUCHIÓ Éva

Egyenes háttal, hátrahúzott vállakkal besétálni valahova már magában figyelemfelkeltő dolog. Napjainkban egyre kevesebb a szép testtartással élő ember, a túlhajszoltság, a sok stressz, a folytonos rohanás a tartásunkon is meglátszik. Nézzünk csak körbe a munkahelyünkön, vagy az utcán, mi is hamarabb észreveszünk egy szép tartású embert, mint egy görbe hátú, előre ejtett vállú személyt, akinek lehet, hogy csodásan égszínkék vagy mély csokoládébarna a szeme, de esélyünk sincs, hogy meglássuk azt.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Ételallergiák, intoleranciák I. - A laktóz

MEZEI Zsuzsanna

Emésztési probléma, netán „bőrjelenség” esetén manapság rendkívül divatos azonnal azt a kérdést feltenni: vajon mit ehettem, mire lehetek allergiás? A reakció lassan már-már pavlovi és ezt a társadalmi károkozást elsősorban olyan önjelölt „prófétáknak” köszönhetjük, akik tudni vélik az élelmiszer-mérnökség minden csínját-bínját.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Kell az életpályamodell - Az ünnep ad erőt a nehézségek leküzdésére

TARCZA Orsolya

A szakdolgozók múlhatatlan érdemeit elismerve, határozatban nyilvánította hivatalosan is a Magyar Ápolók Napjává február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnapját, a Magyar Országgyűlés két évvel ezelőtt.