Hivatásunk

Ételallergiák, intoleranciák I. - A laktóz

MEZEI Zsuzsanna

2016. JANUÁR 20.

Hivatásunk - 2016;11(01)

Emésztési probléma, netán „bőrjelenség” esetén manapság rendkívül divatos azonnal azt a kérdést feltenni: vajon mit ehettem, mire lehetek allergiás? A reakció lassan már-már pavlovi és ezt a társadalmi károkozást elsősorban olyan önjelölt „prófétáknak” köszönhetjük, akik tudni vélik az élelmiszer-mérnökség minden csínját-bínját.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A kiadvány további cikkei

Hivatásunk

Elégedett ápolók?

L. I.

Egy uniós projekt (Equal) megbízásából a Magyarországi Női Alapítvány (MONA) szakértői (Neményi Mária és Kende Anna) adatokat gyűjtöttek a hazai kórházakban tapasztalt, az ott dolgozók elégedettségét közvetlenül érintő körülményekről. Bár a vizsgálódást összegző tanulmány korábban készült, az abban foglaltak ma is éppen annyira aktuálisak, mint keletkezésükkor voltak, vagyis pozitív változásokról aligha beszélhetnénk.

Hivatásunk

Kétszer adott életet

SÓFALVI Luca

Ők ketten együtt küzdöttek végig születést, betegséget, hosszú kórházi kezeléseket és műtéteket. Átvirrasztottak reményte lennek tűnő éjszakákat és bizakodással teli hajnalokat, együtt sírták el a keserűség és a megkönnyebbülés könnyeit. Székely Kitti pedig kétszer adott életet kislányának, Reginának.

Hivatásunk

Bővülhetnek a szakdolgozói kompetenciák az alapellátásban

TARCZA Orsolya

Több feladatra számíthatnak az alapellátásban foglal koztatott szakdolgozók - legalábbis ezen elv mentén készülnek a tavaly elfogadott Alapellátási Törvényhez készülő rendeletek - mondta a Hivatásunknak dr. Vajer Péter háziorvos, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) Alapellátási Igazgatóságának vezetője.

Hivatásunk

Elvarázsolták az impresszionisták

Egy évtizednél több, hogy Maurer József megfestette élete első képét. A budapesti Péterfy Sándor utcai kórház kardiovaszkuláris osztályának a főápolója hobbiját a hétköznapi feszültségek oldójának, testet-lelket megnyugtató tevékenységnek tekinti.

Hivatásunk

Az érdekképviselet a legfontosabb - Évértékelés és helyzetjelentés

BALOGH Zoltán

Kamaránk tagsága a választott tisztségviselőktől legfőbb feladatként a szakmai érdekképviseletet várja. Örök kérdés, hogy hogyan, milyen eszközökkel tud egy szakszervezeti jogosítványokkal nem rendelkező, pártpolitikától elhatárolódó, törvény által létrehozott szervezet érdekeket képviselni.

Lapszám összes cikke

Kapcsolódó anyagok

Hivatásunk

Ételallergiák, ételintoleranciák IV. - ritkábban előforduló kórok

A sorozat zárásaként szeretnék röviden néhány szót ejteni ritkábban előforduló allergiás megbetegedésekről is a teljesség igénye nélkül, melyek diétás kezelése - komoly és súlyos következményeik miatt - feltétlenül dietetikus segítségét igénylik. Ezen diétáknál az étrend tisztázása összetett kérdés, nem elegendő egy lista megadása a kerülendő élelmiszerekről. Jelen cikkemben épp ezért nem térek ki a fogyasztható/nem fogyasztható termékek felsorolására, hanem inkább a kórállapotok precíz étrendi kezelésének szükségességére szeretném a figyelmet felhívni konkrét példákon keresztül.

Hivatásunk

Ételallergiák, intoleranciák II. - A tejfehérje-allergia

Cikksorozatunk előző részének fókuszában a laktózintolerancia állt, ezúttal pedig a tejfehérje- allergia témáját járjuk körül. Az intolerancia és az allergia közötti különbség alapvető (allergia esetén az immunrendszer érintett), ugyanakkor kezelésük a gyakorlatban ugyanúgy zajlik: a legfontosabb, a tünetekért felelős élelmiszer-komponensek étrendből való kiiktatása.

LAM KID

A laktózintolerancia hatása a csontanyagcserére

SPEER Gábor, LAKATOS Péter

A laktózintolerancia öröklődő betegség. Lényege a laktóz felszívódási zavara, amit a vékonybél-nyálkahártya epithelialis sejtjeinek kefeszegélyében lokalizálódó laktázenzim (α-galaktozidáz) relatív vagy abszolút hiánya okoz.

LAM Extra Háziorvosoknak

A laktóz rövid története: táplálkozás, népességnövekedés és betegség

BALLA Bernadett

„Kezdetben vala a Tojás, a Tojás vala az összes Állatnál és minden Állat kezdetben Tojás vala.” A tojás elsősorban a genetikai információ átadását szolgálja egyik generációról a másikra. Emellett értékes tápanyagokat tartalmaz az utódok számára.

Hivatásunk

Ételallergiák, intoleranciák III. A tojásallergia

A különböző ételallergiával és/vagy ételintoleranciával élők száma szerte a világon - és így hazánkban is - dina - mi kusan növekszik. Helyzetük könnyebbé tételére széles körben újabb és újabb szabályozások születnek. A főbb allergének: glutén, rákfélék, tojás, halak, földimogyoró, szójabab, tej, diófélék, zeller, mustár, szezámmag, kén-dioxid, csillagfürt és puhatestűek. Cikksorozatunk harmadik részében a tojásallergiával foglalkozunk.