Hivatásunk - 2016;11(02)

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

Szükség van egy nőtársunkra, aki segít eligazodni

TARCZA Orsolya

Az alapellátás kapuőre az orvos, de nagyon fontos szerepe van a jelzőőrnek, aki pedig a védőnő - mondta többek között a Hivatásunknak adott interjúban Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) alapító elnöke, aki jelenleg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) szakpolitikai koordinátora.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

A maximalista, aki sosem mond nemet

SÓFALVI Luca

Munkájában igényes és precíz, de gyakran kerül időzavarba, mert senkinek nem tud nemet mondani, maximalistaként feladatait sokszor a szabadidejében végzi el - írja Szabó Bakos Zoltánnéról, a MESZK Humán politikai és Minőségfejlesztési Bizottságának elnökéről egy kolléganője. Erzsi azt mondja, telibe talált a jellemzés.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

Fitneszterem a betegek szolgálatában - Az Év Kiváló Szakdolgozói Közössége: az OORI Hidro- és Sportterápiás Részlegének munkatársai

SÓFALVI Luca

Mintha csak visszarepülnék az időben: a középiskolai vidám kidobósok, izzasztó kötélmászások és a bordásfalon lógva végzett, izomgyötrő lábemelgetések emléke rémlett fel előttem, amikor beléptem a tornaterembe. Igaz, ez itt legalább kétszer akkora, mint amiben mi indiánszökdeltünk és törpejártunk. Amúgy is rendhagyó a helyszín. Kórházba léptem be, és tornaterembe érkeztem.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

A védőnői béremelés sem maradhat el!

SÓFALVI Luca

Jelenleg a védőnői fizetések körüli kérdések rendezése a legfontosabb feladata kamaránk Védőnői Tagozatának, amelyet megalakulása óta Csősz Katalin vezet. Közösségi feladatai mellett új kihívásokat keresve nemrégiben váltotta iskolavédőnői feladatait a területi gondozásra.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

Nincs ok sztrájkra, sem tüntetésre - Sikerrel zárult a bérmegállapodás

TARCZA Orsolya

Január 1-jétől összesen 17 alkalommal találkoztak a tárgyalóasztal mellett azok a szervezetek, amelyek részt vettek az ágazati kollektív szerződés (ÁKSZ) bérfejezetének orvosokra és szakdolgozókra vonatkozó megállapodásának előkészítésében. Az egyezség végül június 9-én, csütörtökön éjszaka született meg, az eredményről Babonits Tamásnét, kamaránk általános alelnökét kérdeztük.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

A kihívások éltetik hivatásában

TARCZA Orsolya

Intenzív terápiás ápolóként jelölték az „Év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója” pályázatra tavaly Kratochvill Anitát, akinek eddigi, szakmai tevékenységét kiemel - kedőnek ítélte a zsűri a beérkezett ajánlások sorában. Anita élete nagyot fordult azóta: január közepétől már nem az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház Inten zív Terápiás Osztályán dolgozik, hanem egy tatabányai középiskola oktatója, ahol szociális gondozókat tanít.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

Mások élettörténeteiből sokat lehet tanulni

BRÓDI Emília

A maga csendes stílusában arra tanít, hogy nem kötelező mindent elhinni, amit sokan állítanak. És nem kötelező azt az utat választani, amelyen sokan járnak. Nyáry Krisztiánnal beszélgettünk írókról, költőkről, hősökről, történetekről.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

Hetedik olimpiájára készül

LÓRÁNTH Ida

A bajai Szent Rókus Kórház telefonközpontjában dolgozik Vereczkei Zsolt, aki egészen fiatalon kezdte a versenyszerű úszást, és azóta sem hagyta abba. Számtalan olimpiai, világ- és Európabajnoki éremmel büszkélkedhet. A legutóbbi, londoni paralimpiáról bronzéremmel tért haza, amelyet 50 méteres hátúszásban nyert.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

Elhanyagolt népbetegség a visszeresség

LÓRÁNTH Ida

Egy hazai népegészségügyi vizsgálat adatai szerint a visszeresség a lakosság egyharmadát érinti. Annak ellenére, hogy e gyakori előfordulási arány több mint figyelmeztető jel lehetne, a betegségben érintettek döntő többsége már csak akkor fordul orvoshoz, ha a tünetei látványosan súlyosbodnak és a betegség erősen korlátozza a munkavégzésben is. E betegségben az ágy mellett dolgozó nővérek, rohanó, fizikai megerőltetést okozó életmódjuk miatt, különösen érintettek lehetnek.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

Öltések közt a pihenés

LÓRÁNTH Ida

Horváth Irén ápolónő, aki a fárasztó napi munka után a hímzésben, gobelinképek varrásában találja meg a nyugalmat, a kikapcsolódást. Örömét leli a szépben, a maguk módján egyedi és különleges képek látványában, az alkotásban.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

Oltások a világjárványok ellen

HIDEGKÚTI Alexa

Az emberiséget sújtó tömeges járványok ellen, az akkori idők gyógyítói, már évezredekkel ezelőtt megpróbálták felvenni a harcot. Próbálkozásaik kisebb-nagyobb sikerrel jártak, de a végleges, valódi megoldásra egészen az újkor hajnaláig várni kellett.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

A művészeket is megihlette az ápolás

HIDEGKÚTI Alexa

Annak ellenére, hogy a beteg, sérült társak ápolására való késztetés már az ősközösségi társadalmakban megjelent, a szervezett, mai értelemben vett kórházi ellátás csupán a rómaiaknál terjedt el. Általánossá válásával szinte egyidősek az első művészi, képi ábrázolások is.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

A helyes ülés – Hogyan csináljam?

JAKUS-KRUCHIÓ Éva

Egy kutatás szerint az amerikai lakosság 86%-a ülőmunkát végez és többségük a munka után sem mozog, inkább leül a tv elé pihenni, lazítani. Ez alapján nem is olyan elrugaszkodott az a számítás, miszerint egy átlagos amerikai napi 13 órát tölt ülve. A magyar helyzet szerencsére még nem ilyen rossz, azonban lassan, de biztosan efelé tartunk.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

Ételallergiák, intoleranciák II. - A tejfehérje-allergia

Cikksorozatunk előző részének fókuszában a laktózintolerancia állt, ezúttal pedig a tejfehérje- allergia témáját járjuk körül. Az intolerancia és az allergia közötti különbség alapvető (allergia esetén az immunrendszer érintett), ugyanakkor kezelésük a gyakorlatban ugyanúgy zajlik: a legfontosabb, a tünetekért felelős élelmiszer-komponensek étrendből való kiiktatása.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

Hidratációs Index - Új mutató jelzi az italok vízháztartásra gyakorolt hatását

Normál körülmények között egy átlagos nap során a szervezet folyadékegyensúlya ingadozik ugyan, de egy 24 órás cikluson belül rendszerint viszszatér ugyanarra a pontra, ahonnan elindult.