Klinikum

H1N1-influenza: kezelési lehetőségek

2011. AUGUSZTUS 15.

Kétfajta, vírus elleni gyógyszer létezik: az oseltamivir (Tamiflu) és a zanamivir (Relenza), amelyek aktívak a H1N1-vírustörzzsel szemben, és alkalmazhatók, ha már diagnosztizálták a fertőzést. Fontos, hogy ezen gyógyszerek szedését minél előbb megkezdjék a tünetek észlelése után (maximum 48 órán belül).

Amikor fertőzés kezelésére szedik ezeket a készítményeket, legtöbbször napi 2 tablettát, 5 napon át ajánlott bevenni. Nem szüntetik meg azonnal a tüneteket, de legalább egy nappal lerövidítik a betegség lefolyását. Létezik egy másik vírus elleni gyógyszer is, amelynek egyszeri intravénás beadása eddig hatékonynak bizonyult a H1N1-vírussal szemben, ám ezt a gyógyszert még tesztelik, és a piacon még nem elérhető.

A Tamiflu kapszula és folyadék formájában kapható. Már bizonyítottan alkalmazható mind felnőttek, mind gyerekek – egyéves kor után – esetében is. Egyes esetekben felmerülhet hányinger, szédülés, és beszámoltak már ritka neurológiai és pszichikai tünetekről is, ám ezt még nem bizonyították, hogy a gyógyszer okozta volna.

A Relenzát orális belélegzés útján lehet alkalmazni. 7 évnél idősebb gyermekeknél már bizonyítottan használható az influenza tüneteinek enyhítésére. Asztma vagy más légúti betegséggel küzdő ember esetében nem ajánlott alkalmazása!

Az influenza tüneteit produkálók – mint a tüsszögés, orrdugulás vagy köhögés mielőbb beszéljenek háziorvosukkal! Lehet, hogy ezen tünetek hátterében nem influenzafertőzés áll, akár lehet allergia vagy megfázás is, amiket egyszerűen lehet kezelni.

Forrás: www.sciencedaily.com

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.