Klinikum

H1N1-influenza: kezelési lehetőségek

2011. AUGUSZTUS 15.

Kétfajta, vírus elleni gyógyszer létezik: az oseltamivir (Tamiflu) és a zanamivir (Relenza), amelyek aktívak a H1N1-vírustörzzsel szemben, és alkalmazhatók, ha már diagnosztizálták a fertőzést. Fontos, hogy ezen gyógyszerek szedését minél előbb megkezdjék a tünetek észlelése után (maximum 48 órán belül).

Amikor fertőzés kezelésére szedik ezeket a készítményeket, legtöbbször napi 2 tablettát, 5 napon át ajánlott bevenni. Nem szüntetik meg azonnal a tüneteket, de legalább egy nappal lerövidítik a betegség lefolyását. Létezik egy másik vírus elleni gyógyszer is, amelynek egyszeri intravénás beadása eddig hatékonynak bizonyult a H1N1-vírussal szemben, ám ezt a gyógyszert még tesztelik, és a piacon még nem elérhető.

A Tamiflu kapszula és folyadék formájában kapható. Már bizonyítottan alkalmazható mind felnőttek, mind gyerekek – egyéves kor után – esetében is. Egyes esetekben felmerülhet hányinger, szédülés, és beszámoltak már ritka neurológiai és pszichikai tünetekről is, ám ezt még nem bizonyították, hogy a gyógyszer okozta volna.

A Relenzát orális belélegzés útján lehet alkalmazni. 7 évnél idősebb gyermekeknél már bizonyítottan használható az influenza tüneteinek enyhítésére. Asztma vagy más légúti betegséggel küzdő ember esetében nem ajánlott alkalmazása!

Az influenza tüneteit produkálók – mint a tüsszögés, orrdugulás vagy köhögés mielőbb beszéljenek háziorvosukkal! Lehet, hogy ezen tünetek hátterében nem influenzafertőzés áll, akár lehet allergia vagy megfázás is, amiket egyszerűen lehet kezelni.

Forrás: www.sciencedaily.com

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...