Klinikum

A nyálkahártyákat hámozza a H1N1-vírus

2011. AUGUSZTUS 15.

A szakembereket megosztja az a kérdés, hogy az új kórokozó, a H1N1-vírus mennyire agresszív, az azonban tény: a korábbi influenzavírusokhoz képest új csoportok számára jelent, és a korábbinál kiszámíthatatlanabb, súlyosabb veszélyt.

- A kórokozó a hörgőt, a légutakat, valamint a tüdő nyálkahártyáját "hámozza" le, vagyis itt pusztítja el a védelmet adó hámrétegeket. Akár egy-két nap alatt komoly pusztítást tud végezni. A lecsupaszított légzőrendszerben pillanatok alatt kialakulnak a vérzések - mondja dr. Szalka András infektológus, aki szerint nagyon fontos a korai, az első 36 órában történő diagnózis, az azonnali kezelés. Szerinte létszükség, hogy a megfelelő szerek legalább a kismamák számára, akár ingyen is elérhetők legyenek, de minimum kapjanak tb-támogatást.

Dr. Rákóczi István, a Szent Imre kórház osztályvezető főorvosa a H1N1 eddigi hat amerikai kismama áldozatának kórtörténetét vizsgálva azt tapasztalta: mindannyian két nap alatt jutottak kritikus állapotba.

- Hármuknak kísérőbetegsége is volt, asztmások voltak, mégis nehéz megmondani, mitől rombolt ennyire gyorsan a kórokozó. Tény, hogy a kismamák immunrendszere a magzat érdekében le van gyengítve, s így nehezebb a védekezés a fertőzéssel szemben - mondja.

Dr. Komáromi Zoltán háziorvos praxisában már négy, valószínűleg a H1N1-influenzában megbetegedett páciens jelentkezett. Bár egészséges szervezettel fertőződtek, amikor a betegség kitört rajtuk, némelyiküknek alig volt annyi ereje, hogy telefonálni tudjon.

- Azonnal megkezdtük az antivirális kezelést, már túljutottak a nehezén. De ezek a súlyos esetek is bizonyítják, hogy a védőoltás életbevágóan fontos - mondja Komáromi doktor.

Forrá: NOL.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

Dohányzás elleni oltás

A dohányzásról való leszokás eddig kevés sikerrel kecsegtetett, de várhatóan 2011-től kapható lesz a nikotin elleni antitestek termelődését kiváltó vakcina.