Klinikum

A nyálkahártyákat hámozza a H1N1-vírus

2011. AUGUSZTUS 15.

A szakembereket megosztja az a kérdés, hogy az új kórokozó, a H1N1-vírus mennyire agresszív, az azonban tény: a korábbi influenzavírusokhoz képest új csoportok számára jelent, és a korábbinál kiszámíthatatlanabb, súlyosabb veszélyt.

- A kórokozó a hörgőt, a légutakat, valamint a tüdő nyálkahártyáját "hámozza" le, vagyis itt pusztítja el a védelmet adó hámrétegeket. Akár egy-két nap alatt komoly pusztítást tud végezni. A lecsupaszított légzőrendszerben pillanatok alatt kialakulnak a vérzések - mondja dr. Szalka András infektológus, aki szerint nagyon fontos a korai, az első 36 órában történő diagnózis, az azonnali kezelés. Szerinte létszükség, hogy a megfelelő szerek legalább a kismamák számára, akár ingyen is elérhetők legyenek, de minimum kapjanak tb-támogatást.

Dr. Rákóczi István, a Szent Imre kórház osztályvezető főorvosa a H1N1 eddigi hat amerikai kismama áldozatának kórtörténetét vizsgálva azt tapasztalta: mindannyian két nap alatt jutottak kritikus állapotba.

- Hármuknak kísérőbetegsége is volt, asztmások voltak, mégis nehéz megmondani, mitől rombolt ennyire gyorsan a kórokozó. Tény, hogy a kismamák immunrendszere a magzat érdekében le van gyengítve, s így nehezebb a védekezés a fertőzéssel szemben - mondja.

Dr. Komáromi Zoltán háziorvos praxisában már négy, valószínűleg a H1N1-influenzában megbetegedett páciens jelentkezett. Bár egészséges szervezettel fertőződtek, amikor a betegség kitört rajtuk, némelyiküknek alig volt annyi ereje, hogy telefonálni tudjon.

- Azonnal megkezdtük az antivirális kezelést, már túljutottak a nehezén. De ezek a súlyos esetek is bizonyítják, hogy a védőoltás életbevágóan fontos - mondja Komáromi doktor.

Forrá: NOL.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.