Klinikum

Az adatok magukért beszélnek?

SINGER Júlia, REICZIGEL Jenő

2012. ÁPRILIS 11.

Néha előfordul, hogy valamelyik kollégámtól vagy ismerősömtől e-mailben kapok adatokat egy rövid kérés kíséretében „légy szíves, nézd meg, hogy van-e szignifikáns különbség, a mellékletben küldöm az adatokat”.
Ilyenkor egy kicsit mindig bajban vagyok. Jobban érzem magam, ha mielőtt a számokat látom, valaki elmeséli a vizsgálatot az elejétől, sőt egészen a hipotézisek megszületésétől kezdve. Közeli ismerőseim, barátaim, akik már ismernek, nem is próbálkoznak ilyen „távelemzéssel”, inkább személyes találkozót kérnek, ahol elmesélik, miről szól a vizsgálatuk, és hogyan keletkeztek az adataik. Mit, miért és hogyan mértek, hogy választották ki a kísérleti alanyokat, és még azt is, hogy milyen eredményre számítottak, amikor a vizsgálatot tervezték.
A legjobb persze az, ha már a tervezéskor kikérik a statisztikus véleményét, de hektikus, rohanó életünkben ez sajnos nem mindig jön össze. Néha (szerencsére nem mindig) ez szomorú következményekkel járhat, amit Ronald Fisher híres mondásában elég sarkosan így fogalmazott: „Egy már befejezett kísérlet adataival keresni fel a statisztikust olyan, mintha kórboncnoki munkára kérnénk őt fel: jó esetben meg tudja mondani, hogy mitől múlt ki a vizsgálat" („To consult a statistician after an experiment is finished is often merely to ask him to conduct a post mortem examination. He can perhaps say what the experiment died of.").
Most vegyük azt az esetet, amikor az adatok már – így vagy úgy – megvannak. A címben szereplő „az adatok magukért beszélnek” meggyőzően hangzik, az ember úgy érzi, hogy ekkor már jobb, ha nem mi beszélgetünk, legyen inkább az adatoké a szó. Sajnos azonban az adatelemzés sokszor állítja válaszút elé az embert. Egyoldali vagy kétoldali próbát végezzek? A kezelt csoportokat csak a kontrollhoz hasonlítsam vagy egymáshoz is? Az átlagokat vagy inkább a mediánokat hasonlítsam össze? Ilyen kérdésekre hiába várjuk, hogy az adatok válaszoljanak (de még ha válaszolnának is – például az „átlag vagy medián?” kérdésre kérkedőn mutogatván ferdeségüket – akkor sem célszerű mindig rájuk hallgatnunk), és ezek a döntések bizony jócskán kihathatnak az eredményekre.
Az is fontos lehet a megfelelő elemzési módszer kiválasztásánál, hogy hogyan keletkeztek az adatok. Talán meglepően hangzik, de csupán a számokból – anélkül, hogy pontosan tudnánk, hogyan keletkeztek – nem lehet megmondani, hogy szignifikáns-e egy különbség vagy összefüggés. Aki nem statisztikus, talán ezt tudja legnehezebben elképzelni, ezért erre mutatnék egy nagyon egyszerű példát. Legyen a példa annyira egyszerű és könnyen átlátható, hogy ne is kelljen az adatokat a levélírónak a mellékletbe tennie, legyen szó csupán két számról, amelyek elférnek a levél szövegében.
„Arra szeretnélek megkérni, hogy nézd meg, az adatok (93 negatív és 5 pozitív vérminta) alátámasztják-e, hogy a … szeropozitivitás 10% alatti a populációban.”
Egyszerű eset, egzakt binomiális próba egyoldali ellenhipotézissel. A program máris kidobja az eredményt, p=0.0649, tehát nem szignifikáns. Megy a válasz, sajnos az adatok nem bizonyítják meggyőzően a 10% alatti fertőzöttséget.
Ismerősöm visszakérdez. „Mi az a binomiális próba? Hogyhogy nem khi-négyzet próbával csináltad? Itt egy kollégám azt mondta, hogy azzal kell. Azért is folytattuk egészen addig a mintavételt, amíg össze nem jött 5 pozitív minta, mert azt is mondta a kollégám, hogy a khi-négyzet próbához legalább annyi kell1.”
Ja vagy úgy?! Még szerencse, hogy ez kiderült. Ha úgy történt a mintavétel, ahogy írtad, akkor sem a binomiális próba, sem a khi-négyzet próba nem jó, mert mindkettő előre rögzített mintanagyságot tételez fel, nem pedig azt, hogy addig vesszük a mintákat, amíg valamilyen feltétel be nem következik. Ha úgy volt, ahogy írod, akkor viszont végezhetünk egy, a negatív binomiális eloszlásra alapozott ad hoc próbát (ennek nincs neve, mert nem egy szokásos eljárás). De remélem, már nem titkolsz semmit az adatok keletkezéséről!
Ezzel a – most már a mintavételi eljáráshoz illeszkedő – próbával p=0.0291 jön ki. Ismerősöm örül, mert kimondhatja, hogy a fertőzöttség 10% alatti, és ezt statisztikával is alá tudja támasztani.
Minden jó, ha a vége jó. Sajnos az életben nem mindig van happy end. Kevésbé egyszerű vizsgálatokban az adatok keletkezése a fenti példánál sokkal bonyolultabb folyamat, sok tényező, mintavételi módszerek, beválasztási feltételek stb. befolyásolják, és ezekről a fontos részletekről az adatok sajnos mindig hallgatnak.

Megjegyzések a történethez:
1. Azt a vizsgálati módszert, amikor nem előre rögzített mintaelemszámmal dolgozunk, hanem minden egyes egyed vizsgálata után döntünk arról, hogy megállunk-e, vagy további vizsgálatokat végzünk, szekvenciális elemzésnek nevezzük. A szekvenciális elemzés általában hatékonyabb, mint az azonos módszerrel, de rögzített mintaelemszámmal végzett elemzés. A hatékonyság azt jelenti, hogy átlagosan kisebb mintaelemszámmal érhetünk el azonos erőt2. (Azért „átlagosan”, mert a szekvenciális elemzésben a szükséges mintaelemszám változó.)
2. A szekvenciális elemzés az ipari minőségellenőrzésben népszerű, mert a roncsolásos vizsgálatoknál – amikor a vizsgálat a termék megsemmisülésével jár – az átlagosan kisebb szükséges mintaelemszám jelentős megtakarítást jelent. Orvosi-epidemiológiai vizsgálatokban csak ritkán szoktak szekvenciális elemzést végezni, mivel nagyon elnyújtaná a vizsgálatot, ugyanis a kezelések eredménye általában nem mérhető azonnal. A példabeli esetben sem realisztikus azt feltételezni, hogy a következő vérvétellel mindig megvárnák az előzőnek az eredményét. Újabban azonban egyre népszerűbbek az úgynevezett csoport-szekvenciális vizsgálatok, amelyekben néhány, vagy néhányszor tíz-száz vizsgálat után döntenek a megállásról vagy a kísérlet folytatásáról (hasonlóan ahhoz, ahogyan például rákgyógyszerek dóziskereső vizsgálataiban a következő dózist mindig az előző betegeken észlelt toxicitás alapján határozzák meg).
3. Éppen azért, mert az eredmény erősen függhet attól, hogy hogyan keletkeztek az adatok, a „tétre menő” vizsgálatoknál előre rögzíteni kell a protokollban a vizsgálat minden részletét, nehogy valaki utóbb – látván, hogy az adatok más tálalása szebb eredményre vezetne – átírhassa a történet egyes részeit.

1 Ez a tanács a khi-négyzet próba egy szokásos alkalmazhatósági feltételének félreértésén alapul.
2 Egy statisztikai próba erején annak a valószínűségét értjük, hogy a próba az ellenhipotézis fennállása esetén helyes döntésre (azaz a nullhipotézis elvetésére) vezet. Példánkban ez annak a valószínűsége, hogy a 10% alatti populációbeli fertőzöttséget a próba észreveszi (azaz 10% alatti fertőzöttség esetén szignifikáns eredményt ad).

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Rövidülő kórházi várólisták

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, akkor még OEP, 2016 utolsó negyedében tette nyilvánossá legújabb statisztikáját, miszerint csökkent a kórházi műtétekre várakozók létszáma és a várakozás ideje is. Pár évvel korábban, olyan extrémeset is volt, amikor a csípőprotézisre váró betegnek a kórház a műtétre 6-7 éves várakozási időt jelölt meg és például a szürke hályog operációnál is előfordult a sok hónapos, esetleg éves várakoztatás.

Klinikum

Képernyő előtt töltött idő: mennyi az egészségtelen?

Korunk egyik meghatározó kérdésévé vált, hogy a gyermekek és a serdülők az egészségesnél több időt töltenek-e okostelefonjuk, tabletjük vagy számítógépük képernyőjét bámulva, és szükség van-e arra, hogy a szülők vagy a kormányok korlátozzák azt az időmennyiséget, amit a felnövekvő generáció monitor előtt tölt

Hírvilág

Litvániában követik el a legtöbb öngyilkosságot az Európai Unióban

A 100 ezer főre jutó 19 öngyilkossal Magyarország, Szlovénia és Lettország osztozik a második helyezésen, "dobogós" még Észtország 18 öngyilkossággal, negyedik helyen Belgium és Horvátország (17) áll.

Egészségpolitika

Egészségügyi Adatok Deklarációja

KOLIN Péter

Ki mondhat kinek s mit az egészségemről, betegségemről? S nekem mit kell mindenképpen tudtomra adni? Korunk információs társadalmában központi fontosságúvá vált az adatkezelés kérdésköre.