Klinikum

A doktor hitt a tündérekben

2011. OKTÓBER 01.

A hírek szerint megszületése után mintegy 128 évvel később veheti először kézbe a nagyközönség Sir Arthur Conan Doyle első regényét, amely annak idején elkeveredett a brit postán és soha nem érkezett meg az ifjú író által kiszemelt kiadóhoz.

A The Narrative of John Smith (John Smith elbeszélése) egy ötven év körüli férfiról szól, akit egy hétre szobafogásra kényszerít a köszvény, ezért elkezd könyvet írni, amelyben a világ nagy kérdéseiről, egyebek között az orvostudományról, a vallásról és az irodalomról elmélkedik. Gondolatai összecsengenek Conan Doyle saját meglátásaival, aki nagy tisztelettel adózott az orvoslásnak és a tudománynak, azonban szkepticizmussal fogadta a vallási dogmákat.

A regényt 1883 és 1884 között írta az akkor húszas éveinek elején járó Doyle, majd elküldte egy kiadónak, ám az irat elkeveredett a postán és többé nem került elő. Később emlékezetből újraírta a művet, de soha többé nem próbálta meg kiadatni. A 130 oldalas kéziratot azóta is négy darab fekete jegyzetfüzet őrzi, amelyeket egy aukción vásárolt meg a British Library és 2007 óta részei a könyvtár Conan Doyle-gyűjteményének. A dokumentumokat január 5-ig a nagyközönség is megnézheti az intézmény Conan Doyle-nak szentelt kiállításán.

"A szöveg eltűnésekor érzett sokk szinte semmiség lenne ahhoz a rémülethez képest, amely akkor fogna el, ha egyszer meglátnám nyomtatásban" - viccelődött a skót származású szerző jó pár évvel az eredeti példány eltűnése után.

Conan Doyle doktor hitt a tündérekben

Sir Arthur Ignatius Conan Doyle felettébb termékeny író volt, akinek Sherlock Holmesrról szóló írásai újításnak számítottak a krimiírás történetében.
Roppant élénk fantáziáját mutatja, hogy számos műfajban alkotott és a krimik mellett lírát, prózát is írt, továbbá olyan népszerűvé vált tudományos fantasztikus műveket, mint például a sokszor feldolgozott Az elveszett világ. Végzettségét tekintve pedig orvos volt.

Arthur Conan Doyle Edinburgh-ben született 1859-ben.

1876-tól 1881-ig orvostant tanult az Edinburgh-i Egyetemen és1882-ben kezdte meg praxisát, ám nem volt igazán sikeres. A betegek csak nem akartak özönleni hozzá, így hát volt elég ideje az irodalmi alkotásra. Már tizenéves korában elkezdett publikálni, nyilvánvaló volt hát, hogy a tudomány mellett mi vonzza igazán.

A bíborvörös dolgozószoba című volt első jelentős alkotása, amelyben már megjelent Sherlock Holmes alakja, akit Doyle egyetemi tanáráról, Joseph Bellről mintázott.
De az orvoslás is tovább foglalkoztatta,1890-ben Doyle szemészeti tanulmányokat folytatott Bécsben, majd Londonban kezdett szemészeti praxist, ami azonban ugyancsak sikertelennek bizonyult.

Leghíresebb hőse, Sherlock Holmes összesen 56 novellában és négy regényben szerepel. Ám írójának egyszerre csak eleget lett belőle, mert úgy érezte, túl nagy teret követel az életében. 1893 decemberében Sherlock Holms tehát ellenségével, Moriarty professzorral együtt a vízesésbe ugrott. Mérhetetlen olvasói felháborodás követte e tettet. A szerző pedig kénytelen volt eleget tenni a tömeges panaszoknak, és a lakatlan ház című novellában visszahozta hősét.

Doyle személyes életében is hitet tett az igazság mellett, két ügyben is az ő nyomozati munkájának volt köszönhető, hogy kiszabadultak ártatlanul bebörtönzött emberek.
Feleségének halála mélyen lesújtotta, és a világháború okozta családi veszteségek még mélyebbre taszították a depresszió bugyraiba. Fiát (Kingsley), testvérét, két sógorát és két unokaöccsét veszítette el. Vigaszt a spiritualizmusban, s a túlvilág létezésének állítólagos tudományos bizonyításában talált. Tökéletesen meg volt győződve arról, hogy a cottingley-i tündéreket mutató fényképek – amiket könyvében felidéz – valódiak, s a természetről, valamint tündérekről és szellemekről szóló elméletekkel állt elő, ezért a Szovjetunióban például okkultizmus miatt egy ideig nem is engedték novelláskötetét megjelenni.

Amerikai barátja, a szabadulóművész Houdini képtelen volt meggyőzni Doyle-t arról, hogy az ő mutatványai valójában egyszerű trükkök, ami barátságuk keserű, nyilvános megszakadásához vezetett.

A tündérek barátja, aki reménytelien hitt a jótékony egyéb dimenziókban, hetvenegy évesen halt meg, szívrohamban.

A megkerült könyv

John Smith története nem hemzseg a Doyle későbbi munkáira jellemző összeesküvésektől, ám a klasszikus detektívregények kedvelői mégis felfedezhetik benne az író 1887-ben megjelent első Sherlock Holmes regényének (A bíborvörös dolgozószoba) pipafüsttől sejtelmes világát. Mrs. Rundle, Smith főbérlőjének alakja pedig igen hasonlít a népszerű skót nyomozó főbérlőjének, Mrs. Hudsonnak a figurájához.

A brit nemzeti könyvtár által kiadott könyvhöz egy hanglemez is társul, amelyen Robert Lindsay angol színész hangján elevenedik meg a történet. A könyv publikálását az író hagyatékát gondozó Arthur Conan Doyle Literary Estate is engedélyezte.

NZS

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Gondolat

A neurózis nagyvárosi megjelenése és korai tapasztalatai – Orvosi és irodalmi diskurzusok 1900 körül

HEGEDŰS Máté

Tanulmányomban arra vállalkozom, hogy olyan forrásokat ismertetek és kommentálok, amelyek valamilyen módon érzékenyen reflektáltak a nagyvárosi idegességre mint újonnan megjelent és elterjedt betegségre. Az alábbiakban olyan orvosi regiszterű szövegeket mutatok be, melyek jelentős mértékben járultak hozzá a betegség képének kialakulásához és egyáltalán ahhoz a folyamathoz, hogy ezt a jelenséget betegségként kezdték számon tartani.

Klinikum

A kalcium hatástalan allergiában

Számos evidencia alapú vizsgálat készült, és mind azt bizonyítja: a kalcium hatástalan allergiában. Ha a masztociták hisztaminkibocsátásának gátlása érdekében akarnánk kalciumot használni, ahhoz a napi ajánlott dózis sokszorosát kellene a szervezetbe juttatni, és nephrolithiasis kialakulását kockáztatnánk.