Hírvilág

Zsír- és koleszterintermelés leállítása

2011. AUGUSZTUS 15.

Az SIRT1 nevű a szirtuinok csoportjába tartozó enzim a SREBP fehérjecsalád aktivitásának elnyomásáért felelős. Ezek a fehérjék felelősek a szervezet zsír- és koleszterol-szintéziséért. Az eredmények lehetővé teszik egy, a magas zsír- és koleszterolszint kezelésére irányuló, újfajta módszer kidolgozását.

A SIRT1 enzimet korábban energiaérzékelő enzimként tartották számon, ami az ínséges időkben (ételhiány, kevés tápanyagbevitel esetén) a raktározott zsír felhasználását segíti elő. Tehát a zsír-és koleszterol-csökkentő funkciója idáig ismeretlen volt a kutatók előtt."- mondta Amy Walker, az MGH Rákközpontjának PhD hallgatója, a tanulmány vezetője. Úgy tűnik, az enzim egy igen fontos tulajdonságára bukkantak rá a kutatók.

Normális körülmények között a szervezet elegendő mennyiségű zsírt és koleszterolt állít elő, hiszen mindkettő esszenciális az élethez. A magas zsírtartalmú étrendek abnormálisan megemelhetik az említett két tápanyag szintjét a vérben, az pedig szív-és érrendszeri károsodáshoz, II. típusú diabéteszhez (cukorbetegséghez) és egyéb súlyos rendellenességekhez vezethet.

Ha a szervezet rövid ideig nem jut táplálékhoz, leáll a zsír- és koleszterol-termelődés és -raktározás, így a raktárak válnak az elsődleges energiaforrássá. Böjtölésnél ugyanez történik: csökken a SREBP fehérjék aktivitása. A kutatók azt is megállapították, hogy ezen fehérjéknke a SIRT1 enzim által történő elnyomása vezetett a metabolizmus felborulásához.

Gyümölcslegyeken, férgeken és egereken végzett kísérletekkel ugyanilyen eredményeket kaptak. Emberi és egérsejteken végzett kísérletekkel kimutatták. hogy a SIRT1 elmozdít egy védőmolekulát a SREBP fehérjékben, degradációra jelöli a proteint, és ez a gátló SIRT1 aktivitás okozza a SREBP-szint növekedését is.

A zsírdús ételekkel táplált, felhizlalt egerek genetikailag lettek kezelve: a megnövelt szirtuinaktivitás elnyomta a SREBP által szabályozott zsírszintézisért felelős géneket és csökkentette az állatok májában elraktározott zsír mennyiségét.

"Ezek nagyon jelentős eredmények, mert ezzel megmagyarázható a jelenség, amit a test mutat koplalás vagy fogyókúra alatt."- magyarázza David Sinclair, a Harvard Orvosi Egyetem patológiai karának professzora, PhD hallgató, aki részt vett a szirtuinenzim felfedezésében.-"Ennek megértése segíthet kezelni és megelőzni az anyagcsere-problémákat, mint pl. az ateroszklerózis és a II. típusú diabétesz."- tette hozzá David.

A szirtuin szintén összefügg a megnövekedett élettartammal, amely válasz a csökkentett kalóriabevitelre, mely több állatfajt is érint. Jelenleg is folynak a gyógyszerészipari kutatások: megtalálják-e azt a gyógyszert, amelyek a szirtuin-aktivitást stimulálják? Ezzel ugyanis kezelhető lenne a cukorbetegség, és annak mellékhatásai is. "A szirtuin-aktivátorok erősíthetik a SIRT1 funkcióit, amelyek olykor kardiometabolikus okok miatt károsodnak."- mondja Anders Näär, az MGH Rákkutató Intézetében dolgozó PhD hallgató, egyben a tanulmány felső vezetője és a Sejtbiológiai kar docense.

"Ezzel a hatóanyaggal trükkösen arra késztetjük a testet, hogy olyan reakciókat váltsunk ki belőle, amilyeneket koplaláskor tapasztalunk, annak az anyagcserére gyakorolt hasznos következményeivel együtt. Ám ez még csak feltételezés, természetesen további tesztekre van szükség."

Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: With fasting, enzyme turns off bodys production of fats, cholesterol - Harvard Science

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Gondolat

Húshorizontok dicsfényben

Filp Csaba képzőművész alkotói és akadémiai pályája bővelkedik az elismerésekben: Munkácsy Mihály-díjas, DLA, egyetemi docens, tanszékvezető a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Amiről ebben az írásban szó lesz, mégsem a felsorolt kiválóságok valamelyike, hanem Filp szoros kötődése a gasztronómiához, melynek visszfénye – szerencsénkre – esik művészetére is.

COVID-19

Táplálkozási ajánlások a CoVID-19 miatti karantén idején

A karanténhoz társuló stressz alvászavarokat is okozhat, ami tovább fokozhatja a stresszt és ezáltal a táplálékbevitelt, ami egy ördögi kör kialakulásához vezethet. Fontos, hogy vacsorára olyan ételeket fogyasszunk, amelyek szerotonint vagy melatonint tartalmaznak vagy elősegítik ezeknek a szintézisét.