Hírvilág

Zsír- és koleszterintermelés leállítása

2011. AUGUSZTUS 15.

Szöveg nagyítása:

-
+

Az SIRT1 nevű a szirtuinok csoportjába tartozó enzim a SREBP fehérjecsalád aktivitásának elnyomásáért felelős. Ezek a fehérjék felelősek a szervezet zsír- és koleszterol-szintéziséért. Az eredmények lehetővé teszik egy, a magas zsír- és koleszterolszint kezelésére irányuló, újfajta módszer kidolgozását. A SIRT1 enzimet korábban energiaérzékelő enzimként tartották számon, ami az ínséges időkben (ételhiány, kevés tápanyagbevitel esetén) a raktározott zsír felhasználását segíti elő. Tehát a zsír-és koleszterol-csökkentő funkciója idáig ismeretlen volt a kutatók előtt."- mondta Amy Walker, az MGH Rákközpontjának PhD hallgatója, a tanulmány vezetője. Úgy tűnik, az enzim egy igen fontos tulajdonságára bukkantak rá a kutatók. Normális körülmények között a szervezet elegendő mennyiségű zsírt és koleszterolt állít elő, hiszen mindkettő esszenciális az élethez. A magas zsírtartalmú étrendek abnormálisan megemelhetik az említett két tápanyag szintjét a vérben, az pedig szív-és érrendszeri károsodáshoz, II. típusú diabéteszhez (cukorbetegséghez) és egyéb súlyos rendellenességekhez vezethet. Ha a szervezet rövid ideig nem jut táplálékhoz, leáll a zsír- és koleszterol-termelődés és -raktározás, így a raktárak válnak az elsődleges energiaforrássá. Böjtölésnél ugyanez történik: csökken a SREBP fehérjék aktivitása. A kutatók azt is megállapították, hogy ezen fehérjéknke a SIRT1 enzim által történő elnyomása vezetett a metabolizmus felborulásához. Gyümölcslegyeken, férgeken és egereken végzett kísérletekkel ugyanilyen eredményeket kaptak. Emberi és egérsejteken végzett kísérletekkel kimutatták. hogy a SIRT1 elmozdít egy védőmolekulát a SREBP fehérjékben, degradációra jelöli a proteint, és ez a gátló SIRT1 aktivitás okozza a SREBP-szint növekedését is. A zsírdús ételekkel táplált, felhizlalt egerek genetikailag lettek kezelve: a megnövelt szirtuinaktivitás elnyomta a SREBP által szabályozott zsírszintézisért felelős géneket és csökkentette az állatok májában elraktározott zsír mennyiségét. "Ezek nagyon jelentős eredmények, mert ezzel megmagyarázható a jelenség, amit a test mutat koplalás vagy fogyókúra alatt."- magyarázza David Sinclair, a Harvard Orvosi Egyetem patológiai karának professzora, PhD hallgató, aki részt vett a szirtuinenzim felfedezésében.-"Ennek megértése segíthet kezelni és megelőzni az anyagcsere-problémákat, mint pl. az ateroszklerózis és a II. típusú diabétesz."- tette hozzá David. A szirtuin szintén összefügg a megnövekedett élettartammal, amely válasz a csökkentett kalóriabevitelre, mely több állatfajt is érint. Jelenleg is folynak a gyógyszerészipari kutatások: megtalálják-e azt a gyógyszert, amelyek a szirtuin-aktivitást stimulálják? Ezzel ugyanis kezelhető lenne a cukorbetegség, és annak mellékhatásai is. "A szirtuin-aktivátorok erősíthetik a SIRT1 funkcióit, amelyek olykor kardiometabolikus okok miatt károsodnak."- mondja Anders Näär, az MGH Rákkutató Intézetében dolgozó PhD hallgató, egyben a tanulmány felső vezetője és a Sejtbiológiai kar docense. "Ezzel a hatóanyaggal trükkösen arra késztetjük a testet, hogy olyan reakciókat váltsunk ki belőle, amilyeneket koplaláskor tapasztalunk, annak az anyagcserére gyakorolt hasznos következményeivel együtt. Ám ez még csak feltételezés, természetesen további tesztekre van szükség." Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: With fasting, enzyme turns off bodys production of fats, cholesterol - Harvard Science

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

LAPSZEMLE eLitMed

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus vázolja fel e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Neurológiai és pszichiátriai betegségek kezelése ketogén diétával

SZEMLE eLitMed

A 21. század kezdete óta exponenciálisan nő a ketogén diétával foglalkozó publikációk száma. A ketózis neurológiai betegségeket javító hatása már randomizált vizsgálatokban is bizonyítást nyert.

Ember és környezet

Fenntarthatatlanabbá és egészségtelenebbé válnak a növényi alapú étrendek?

Az éghajlatváltozás és más súlyos környezeti problémák mérsékléséhez – sok egyéb mellett – az élelmezésünknek is változnia kell. A termelési módszereken túl az étrend átalakulásának is jelentős szerep jut: a magas jövedelmű országokra általában jellemző nagyarányú állatitermék-fogyasztást csökkenteni kellene; a növényeknek kellene nagyobb teret kapniuk.

Ember és környezet

Zsírok az emberi étrendben: egyensúly és fenntarthatóság

SZEMLE eLitMed

A zsírok és olajok fogyasztását számos ellentmondás övezi. Viták vannak arról, hogy mely zsírok egészséges(ebb)ek, és kulcskérdés, mely zsírok előállítása mennyire fenntartható.

Klinikum

Táplálásterápia szerepe az idős betegek onkológiai kezelésében

FEKETE Márta

A helyes táplálás, táplálkozás megközelítésére két speciális aspektusból kerül sor jelen írásban. Az időskor és a daganatos megbetegedés egyaránt olyan egyedi körülmény, amely a tápanyagszükségletre, annak összetételére, a bevitel módjára hatással van. Áttekintésre kerül a tápláltsági állapot szubjektív és objektív leírása.