Hírvilág

Világító molekulák, DNS-elemzés

2013. MÁRCIUS 18.A természettudományos és technológiai kutatások eredményeinek játékos, közérthető megismertetését célozza a pénteki debreceni SEE Science Festival, ahol a régió hét országának résztvevői tartanak bemutatókat.

Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora a program hétfői debreceni sajtótájékoztatóján kiemelte: a fesztiválon az érdeklődők abból is ízelítőt kapnak, hogy milyen lesz a DE botanikus kertjében jövőre átadandó tudományos élménypark.

A SEE Science Festivalon a vendégek kémiai és más természettudományos kísérleteken, informatikai játékokon és tudományos előadásokon vehetnek részt. A mintegy negyven bemutató közt lesznek világító molekulák, DNS-elemzés, az okostelefonokkal játszható QR-kód-vetélkedő és orvostudományi érdekességekről szóló előadás is.

A South-East Europe (SEE) elnevezésű projektre a magyar, az osztrák, a bolgár, a görög, az olasz, a román és a szlovák résztvevők összesen 2,2 millió eurós támogatást nyertek, ebből több mint 600 ezret a debreceni önkormányzat és a Debreceni Egyetem használhat fel. Az első SEE Science Festival tavaly októberben Szalonikiben volt és az elkövetkező években bejárja a program a régiót - ismertette Fábián István.

Papp László (Fidesz-KDNP) alpolgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Debrecent a magyar innováció központjává kívánják tenni. Erre a városi tudásbázis - az egyetem és az MTA Atommagkutató Intézete - ad kiváló alapot. Továbbra is a magas hozzáadott értékkel dolgozó iparágakra szándékoznak építeni a város gazdasági stratégiáját - jelezte.
Papp László kitért a DE botanikus kertjében 1,6 milliárd forintból épülő komplexumra, ahol állandó lesz a tudományos eredmények közérthető, látványos bemutatója.
A város fő célja az, hogy továbbra is nemzetközileg jegyzett eredmények és neves szakemberek kerüljenek ki a debreceni tudományos műhelyekből, de ehhez már gyermekkorban fel kell kelteni az érdeklődést - tette hozzá.

A SEE Science Festival pénteken a debreceni Modemben és a Baltazár Dezső téren egész nap ingyenesen lesz látogatható.
MTI 2013. március 18., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Agykutatás

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred