Hírvilág

Városrészek egyenlőtlenségeinek áthidalása

2011. AUGUSZTUS 15.

Hogyan kapcsolódik a rossz egészségi állapot a városi szegénységhez? – mutatja be a WHO és az ENSZ Habitat programja új jelentésében.

A jelentés olyan új elemzési módra alapul, amely nem egész városok, települések átlagos helyzetét vizsgálja, hanem ezeken belül a rejtett szociális és egészségi hátrányban élők „bugyrait” fedi fel. Vizsgálja a városi lakosság adatait a szociális-gazdasági helyzet, a szomszédság, és egyéb populációs jellemzők szerint csoportosítva.

Az ötéves kor alatti halálozást célzó vizsgálatban megállapították, hogy kétszer annyi szegény városi gyerek hal meg ötéves kora alatt, mint a jómódúak csoportjában, de az egyenlőtlenség jelentkezik a többi szociális csoport vonatkozásában is. Ezért az egyenlőtlenségek megszüntetésére nem elég csak a legszegényebb csoportokra koncentrálni.

A tanulmány ismertette, a képzett szülésvezetés aránya 44 alacsony jövedelmű országban 40 százalék, gazdag országokban 100 százalék. Az egyenlőtlenségeket erősen befolyásolja a háztartás gazdasági helyzete, valamint az anya és az apa képzettsége.

Bár az ivóvízhez jutás világszerte sokat fejlődött, az egyenlőtlenség Afrika, Amerika és Ázsia szegényebb és gazdagabb lakossága között változatlanul fennáll.

A tbc a gazdagabb országokat is érinti, közülük Japánban van a legtöbb tbc fertőzés, és a nagyobb városokban a legnagyobb a gazdag és a szegény közötti különbség. Osakában pl. azokban a városrészekben, ahol főként napszámosok élnek, a tbc előfordulása kilencszerese annak a városrésznek, ahol a betegség előfordulása a legalacsonyabb. A tbc előfordulása tükrözi a szociális-gazdasági helyzetet.

New York adatai azt mutatják, hogy a legszegényebb környékeken a legnehezebb a hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz, ott a legrosszabb az egészségi állapot, a várható élettartam és az AIDS halálozás. Hasonló képet mutat az Egyesült Királyságban Preston, ahol a várható élettartam különbsége a legszegényebb és a gazdag környékek között férfiak tekintetében 14.7 év, nők vonatkozásában 10 év.

A jelentés címe: „Rejtett városok: a városrészek egyenlőtlenségének leleplezése és áthidalása”, lehetővé teszi a városvezetőknek és tervezőknek, hogy felismerjék a hátrányos helyzetű lakosság nehézségeit és stratégiát dolgozzanak ki az egyenlőtlenségek csökkentésére.

Forrás: Házi Jogorvos

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Markánsan a „cigányútról”

Orvos kell, nem zsíros kenyér

Egészségpolitika

Egy városnyi ember élhetne még

Számos hazai, egészségügyi nyilvántartással, elemzéssel foglalkozó hivatal és hatóság szakértőinek közreműködésével készült átfogó értékelést a napokban hozták nyilvánosságra. Az elemzés címe a MÉRTÉK mozaikszó, amely a magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelésére utal, mégpedig a 2013-16 közötti periódusban fellelhető adatokra és tendenciákra támaszkodva. Számos országban már bevett gyakorlat és rutinszerűen készülnek ezek a jelentések, Magyarországon a mostani az első.

Gondolat

Az orvoslás és az egészségügy az emberek magánügye lesz

Sorozatunkban a négy parlamenti párt egészségügyi szakértőit kérdezzük a Semmelweis Terv kapcsán az ágazat aktuális kérdéseiről.

Hírvilág

Egyszerűsödik az egészségügyi szakképzés rendszere

A kormány szerdai ülésén elfogadta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság előterjesztését az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről szóló rendelet módosításáról. Ennek célja a kölcsönös felelősségvállalás elve mentén az egészségügyi dolgozók pályaelhagyásának csökkentése és itthon tartása.

Hírvilág

Roma integráció: oktatás, foglalkoztatás, lakhatás és egészségügyi ellátás

Andor: nemcsak gondnak, lehetőségnek is kell tekinteni a romaintegrációt