Hírvilág

Válság és öngyilkosság

2012. ÁPRILIS 04.Athén főterén lett öngyilkos szerdán egy görög férfi, s ez nem egyedülálló eset a kemény megszorításoktól terhelt Európában; az elkeseredett nyugdíjas egy nappal azt követően vetett véget életének, hogy Olaszországban hasonló tragédiára került sor - közölte szerdai összeállításában a The Telegraph című brit napilap hírportálja.

A 77 éves nyugdíjas - aki nem messze a görög parlamenttől, a Szintagma téren lőtte le magát - halála előtt állítólag azt kiáltotta, hogy "Nem hagyok adósságot a gyermekeimre". A görög főváros legismertebb tere egyébként az elmúlt hónapokban több erőszakos tüntetés helyszínéül is szolgált a szigorú megszorításokkal összefüggésben.
Az idős férfi a reggeli csúcsforgalomban, több száz ingázó szeme láttára a metró közelében ölte meg magát.

Görögország ötödik egymást követő recessziós éve a közszolgáltatások, a nyugdíjak és a bérek drasztikus csökkentését illetve adóemelést eredményezett, a szóban forgó intézkedéseket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió követelte meg az égei-tengeri országtól a mentőcsomagok fejében.

A görög férfi esete híven tükrözi az ország öngyilkossági rátájának emelkedését; tavaly Görögországban 40 százalékkal ugrott meg a tragédiák száma a The Guardian című brit napilap egyik korábbi összeállítása szerint. A görög egészségügyi minisztérium felmérése szerint 2011 első felében Görögországban történt a legtöbb öngyilkosság Európa-szerte, megszaporodtak továbbá az erre irányuló kísérletek.
Olaszországban kedden egy 78 éves nő vetette le magát harmadik emeleti lakásának erkélyéről, vélhetően amiatt, hogy 600 euróra csökkentették a havi nyugdíját. A szintén súlyos gazdasági megszorításokkal szembenéző Olaszországban nemrég több kétségbeesett állampolgár oltotta ki életét. Vincenzo Scudiere, a legnagyobb olasz szakszervezet illetékese ezzel összefüggésben elmondta, hogy a "leggyengébb alkalmazottak teljes elkeseredettségének" tüneteiről van szó.

A Mario Monti technokrata olasz kormányfő vezette kabinet ambiciózus csomagot próbál elfogadtatni, amely 2013-ra kiadáscsökkentést, reformokat és költségvetési egyensúlyt irányoz elő azért, hogy elkerülje a csőd szélén álló Görögország példáját. Az olasz szakszervezetek és munkavállalók tüntetéssel és munkabeszüntetéssel fenyegetőztek a nyugdíjreformot, az adóemelést és a munkaszerződések átalakítását célzó intézkedésekkel szemben.
Az efféle, az elkeseredettségből fakadó öngyilkosságok egyébként a közelmúltban a világ több helyén tiltakozásokat provokáltak; egy elkeseredett tunéziai zöldségárus 2010 decemberében például felgyújtotta magát, s ez vezetett a térség politikai átalakulását eredményező "arab tavasz" kirobbanásához.

https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/9185498/Greek-man-shoots-himself-over-austerity-measures.html

https://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/18/greek-woes-suicide-rate-highest


MTI 2012. április 4., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Roosevelt betegsége

Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök 130 éve született

Egészségpolitika

Mentális világjárvány küszöbén állunk

Szakemberek szerint, ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, nem avatkozunk be, a Covid-19 pandémiáját viharos sebességgel a pszichés követi. Már most vannak előjelei, egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon, közlekedésben, de többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen. Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint most az oltópontokhoz hasonló segítőhelyekre lenne szükség, hogy megelőzzük a „lelki katasztrófát”. A járvány megannyi szereplőt számos módon visel meg lelkileg, ami hadipszichiátriai helyzethez vezethet, bár erre fel lehet készülni. Rezidensek, pszichológusok és szakorvosok együttes munkája – de akár jól képzett önkéntesek is – sokat tehetnek azért, hogy a járvány mentális hatása is megoldódjon.

Gondolat

Az öngyilkosság és az emberi szabadság

Filó Mihály, AZ ELTE adjunktusa azt gondolja, hogy aligha van még egy emberi magatartás, amit annyi morális kétely övezne, mint az öngyilkosságot. 'Az öngyilkosság betegség, a legritkább esetben, nem az. Az öngyilkosság ugyanolyan kór, tuberkolózis és csak akkor harcolhatunk ellene eredményesen, ha ezt a tényt elismerjük' -- idézi egy neves bécsi pszichiáter szavait.

COVID-19

Covid-19 – a rákgyógyításban is nehézségeket okozott

A betegek, de még az orvosok is nehéz helyzetbe kerültek a világjárvány hozta egészségügyi átrendeződés kapcsán. Egyrészt volt, ahol hónapokig nem is fogadták a betegeket, a már megkezdett kezelések is abbamaradtak, másrészt maguk az érintettek is tartottak bemenni az intézményekbe. A kormányrendeletek ellenére tanácstalan volt gyógyító és páciens egyaránt.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről