Hírvilág

Új egészségpolitika francia módra

2011. AUGUSZTUS 15.

A francia egészségügy-miniszter, Roselyne Bachelot, az Európai Parlamentnek arról számolt be, hogy a francia Elnökségnek 5 egészségpolitikai prioritása van:
• élelmiszerbiztonság,
• egészséges öregedés,
• határokon átívelő egészségügyi ellátás,
• az egészség meghatározói, mint dohányzás vagy alkohol,
• gyógyszerek.

Franciaország olyan szakmai területekre akar összpontosítani, amelyekben az EU szintjén vitathatatlan a hozzáadott érték.

Az egészséges öregedésért való harc együttműködő küzdelmet jelent olyan degeneratív betegségek ellen, mint pl. az Alzheimer kór. Azt remélik, hogy sikerül kidolgozni egy EU Alzheimer tervet, amely közös kutatásokon és együttes erőfeszítéseken alapszik annak érdekében, hogy az ebben a kórban szenvedők életminőségén javítsunk. Ebben a szellemben kerül sor 2008. október 30.-31.-én az Alzheimerrel foglalkozó konferenciára Párizsban.

A Bizottság határokon átívelő betegjogokkal kapcsolatos, nemrég elfogadott határozatára térve, a francia egészségügy-miniszter arról számolt be, hogy a munka megkezdődött és a témával foglalkozó Miniszteriális Konferenciát szerveznek Párizsban október 13.-14.-én.

Az Elnökség azt reméli, hogy a dohányzás-mentes környezettel kapcsolatos határozatokat 2008 ősze folyamán elfogadják. Az Elnökség azt is tervezi, hogy a gyógyszerekkel kapcsolatos javaslatokat 2008 novemberében elfogadásra az EU Bizottság elé terjesztik. A javaslatok a gyógyszerekkel kapcsolatos éberséggel, a betegek tájékoztatásával és a gyógyszerhamisítással foglalkoznak. Az EU Miniszteriális Konferencia egyik központi témája is a gyógyszerhamisítás, valamint a gyógyszer-árak, a relatív hatékonyság és a beteg-tájékoztatás.

A részletes program PDF-ben letölthető.

Forrás: EUROHEALTH Vol. 14 No. 2 pp 46

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Hírvilág

Roosevelt betegsége

Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök 130 éve született