Hírvilág

Tovább fizet a kórház a rezidenseknek

2011. SZEPTEMBER 09.

Önálló szerződést köt a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház azokkal a rezidenseivel, akik jelentkeztek az államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramba. Mindezt Rácz Jenő főigazgató jelentette be Balatonfüreden, a XIII. Járóbeteg Szakellátási Konferencián.

A 620 főre kiírt pályázatra a határidő lejártáig mindössze 141 rezidens jelentkezett országszerte. Az ő fizetésüket 100.000 forinttal egészítik ki havonta öt éven keresztül, cserébe azonban vállalniuk kell, hogy a program végét követően még öt évig nem mennek el külföldre, és hálapénzt sem fogadnak el. Korábban több orvosszervezet, köztük a Kamara és a Rezidensszövetség is élesen kritizálták a projektet, leginkább azt kifogásolva, hogy az öt év letelte után a szakorvosok elesnek a jövedelemkiegészítéstől, ezért erre hosszútávon nem lehet építkezni.

Meghallva és értékelve a kifogásokat, saját költségvetéséből öt év pluszt ad a veszprémi kórház annak a 16 rezidensnek, akik jelentkeztek a Markusovszky Lajos programba. Mint Rácz Jenő arról beszámolt, 21 rezidensük közül első körben tizenketten pályáztak az ösztöndíjra. Azonban miután meghirdették az intézet Markusovszky Plusz rendszerét, amely további öt évig biztosít havi nettó 100.000 forintot az orvosgyakornokoknak, még két fiatal doktor vállalta a feltételeket, s szintén ketten jelezték, hogy maradnának.

Mivel az államtitkárság eredetileg 620 főre hirdette meg az ösztöndíjprogramot, ám a jelentkezők száma messze elmaradt a várakozásaiktól, a tárca most újabb kört ír ki a fennmaradó helyekre, amelyekre már nem csak az idén végzett rezidensek jelentkezhetnek majd. Ezt már Cserháti Péter, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár mondta a balatonfüredi konferencián, megerősítve azt a korábban már elhangzó ígéretüket, hogy a tutorok és mentorok megfelelő díjazására is előteremtik forrásokat.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2011-09-09

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Agykutatás

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

COVID-19

A SARS-CoV-2 fertőzés (nem is olyan) ritka kardiális szövődménye: a szívizomgyulladás

Érdekes közlemény jelent meg a Lancet Klinikai esetbemutatások rovatában április 23-án egy Dél-Franciaországban észlelt myocarditis kapcsán, melyet a COVID-19 egyértelmű szövődményének tartottak a szerzők. Egy korábban jó karban lévő, 69 éves Lombardiából érkezett olasz férfi nizzai nyaralása során hasmenést, hányást tapasztalt, majd 7 nappal később a COVID-fertőzés tipikus tüneteit produkálva (köhögés, 39 C fokos láz, légszomj) került a Nizzai Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályára, ahonnan azonnal az Intenzív Osztályra szállították. Súlyos heveny légzési elégtelenség, respiratorikus distress, súlyos hypoxia miatt mechanikus lélegeztetésre szorult. Laborértékeiben normális Hb- és vérlemezkeszint, leukocytosis (Fvs: 14.9 G/l), balra tolt vérkép (neutrofil: 89%, lymphocyta: 7%, monocyta: 4%, eosinophil és basophil sejtek: 0-0%) igazolódott. Astrupja acidózist (pH: 7.27), 45.3 Hgmm-es pCO2-t és 146 Hgmm-es PO2-t mutatott, 98.2%-os O2-szaturációval. A beteg előzményeiben mindössze hypertonia szerepelt, melyre 2.5mg bisprolol kezelést kapott, tehát súlyos alapbetegsége nem volt.