Hírvilág

Tovább élnek egészségesebben a rostdúsan táplálkozók

2011. AUGUSZTUS 15.


A rostdús étrend 22 százalékkal csökkenti a szívbetegség, a légzőszervi megbetegedések és más betegségek okozta halálozás kockázatát az amerikai Országos Rákkutató Intézet szerint.

A rostok a kutatók szerint a szívbetegség, bizonyos daganatos betegségek, a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázatát is csökkenthetik. Ráadásul a rostanyag a bélmozgásokat is segíti, csökkenti a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást, valamint elősegíti a fogyást, továbbá csökkenti a gyulladást.

„Az amerikaiak számára kiadott 2010-es étrendi ajánlások mindenkinek javasolják a rostdús gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását” – számolt be a kutatást vezető Yikyung Park. „Az ajánlások 1000 kalóriánként 14 gramm étrendi rostot javasolnak naponta, ami napi 25 gramm rostanyagot jelent. Kutatásunk eredményei is ezeket az ajánlásokat támasztják alá, és arra utalnak, hogy a rostbevitel összefüggésbe hozható a halálozás alacsonyabb kockázatával.”

A 388 122 férfi és nő adatait vizsgáló kutatásból az derült ki, hogy a legtöbb rostanyagot fogyasztó férfiak és nők 22 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a kilencéves vizsgálati időszak alatt, mint azok, akik a legkevesebb rostot fogyasztották. Ráadásul a szív-érrendszeri betegségek és a légzőszervi megbetegedések kockázata is 24 százalékkal visszaesett a legtöbb rostot fogyasztó férfiak, és 34 százalékkal a legtöbb rostot fogyasztó nők esetében.

A kutatás eredményeit az Archives of Internal Medicine február 14-i számában tették közzé.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A rostos ételek könnyítik az emésztést

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.