Hírvilág

Több a csonttörés, mióta kiderültek a hormonpótlás veszélyei

2011. AUGUSZTUS 15.

2002 júliusában közölték a Women’s Health Initiative (WHI) adatait az ösztrogéntartalmú hormonpótlás kedvezőtlen hatásairól, pedig ez az osteoporoticus csonttörések megelőzésének egyik lehatásosabb módja.

A 40–69 éves nők csoportjában bekövetkezett, valószínűleg az osteoporosissal összefüggő csonttörések incidenciáját tanulmányozták az egyik, hormonpótló készítményt gyártó cég által támogatott vizsgálatban. Különböző adatbázisokból azonosították a csonttörések gyakoriságát, valamint a hormonpótló készítmények és az osteoporosis kezelésére szolgáló többi gyógyszer alkalmazását 2000. január 1. és 2005. december 31. között.

Ebben a korcsoportban a hormonpótlásban részesülő nők aránya 1000-ből 101-ről 1000-ből 33-ra, tehát egyharmadára csökkent, míg a csonttömeg növelésére szolgáló nem hormonális készítmények (biszfoszfonátok, szelektív ösztrogénreceptor-modulátorok és kalcitonin) alkalmazása 1000 személyenként 11-ről 24-re nőtt.

A valószínűleg osteoporosisnak tulajdonítható csonttörések éves incidenciája a WHI adatainak közlése előtti időszakban (2000–2002 között) viszonylag állandó volt, 10 000 betegenként 28, a rákövetkező három évben viszont nőtt, és 2005-re elérte a 10 000 betegenként 40 esetet, az összefüggés szignifikáns volt gyakorlatilag az összes anatómiai hely törései szempontjából.
A közlemény szerzői a vizsgálat eredményeit az Amerikai Egyesült Államok teljes lakosságára kivetítve ijesztő, százezres nagyságrendű többletkockázatról írnak.

Az eredmények természetesen arra nem alkalmasak, hogy bizonyítsák a hormonpótlás csökkenése és a csonttörések nagyobb kockázata közötti oksági összefüggést. Arra viszont felhívják a figyelmünket, hogy ma, amikor sok orvos és beteg nem szívesen alkalmaz hormonpótlást, fokozott figyelmet kell fordítani a csonttörések megelőzésére szolgáló többi stratégiára.

Bizonyítottan hasznos a töréskockázat felmérése két energiaszintű röntgen-abszorpciometriával, a töréskockázat-számítási módszerek, például a FRAX automata kockázatszámító rendszer, valamint a nem ösztrogéntartalmú gyógyszeres kezelésmódok (biszfoszfonátok, szelektív ösztrogénreceptor-modulátorok és kalcitonin).

A North American Menopause Society fontolóra veszi a hormonkezelés ajánlását az igazoltan csökkent csonttömegű nők esetében, ha másféle kezelésmód nem alkalmazható.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Menopause 2009 Jan/Feb; 16:77.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A csontritkulás világnapja

A csontritkulás (latinul osteoporosis) világnapját 1999 óta tartják október 20-án a WHO indítványára.

Hírvilág

Petefészekrák és hormonpótlás

A posztmenopauzás hormonpótlás növeli a petefészekrák kockázatát, függetlenül az alkalmazás időtartamától, a dózistól és az adott hormon(ok) típusától.

Hírvilág

Állj meg egynél! Az első törésed legyen az utolsó!

NÉMETH Éva

Október 20. az Osteoporosis Világnapja

Hírvilág

Emancipálni kell a férfiakat

Minden percben két áldozatot követel a néma járvány

Hírvilág

Ismét leszerepelt a posztmenopauzás hormonpótlás

A posztmenopauzás hormonkezelés kedvezőtlen kockázat-előny aránya érvényes a kezelést a menopauza utáni 5 éven belül elkezdő nők esetében is.