Hírvilág

Technokrata lázálom – Luc Besson új filmjéről

2014. SZEPTEMBER 12.

Luc Besson Lucy című nagyjátékfilmje első látásra konyhafilozófiásnak tűnhet, amely slendriánul, komolytalanul fordul az „örök témák” és kurrens bioetikai problémák felé. Ám ismerve a rendező előéletét, különösen az Élethalálharc című korai némafilmjét, illetve a Metró, a Nikita és a Léon című filmjeiben kialakult, alapvetően képi filmnyelvét és a „bessoni esztétikát”, valamint a rendező sajátos humorát, érdemes továbbgondolnunk a filmet.

Nem zárható ki, hogy a Lucy kliséépítménye tudatos és a film sajátos kritikai reflexió korunk doxáira. (A doxa itt a szó szociológiai értelmében szerepel: olyan sokszor implicit tudás, amelyet átveszünk anélkül, hogy kritikai reflexióval megvizsgálnánk.)

Épp ezért érdekes a Janus-arcú rendező, Luc Besson, mert szinte minden késői filmje könnyen befogadható a hollywoodi filmeken szocializálódott nézők számára - ugyanakkor erős ellenérzést váltanak ki az európai művészfilmeket kedvelő nézőkből. Késői filmjei sem illeszkednek teljesen a szigorú hollywoodi kánonba. Persze számos filmesztéta szerint Besson késői filmjei blőd akciófilmek minden mondanivaló híján, teljes mértékben kommerszek és művészietlenek.

A Lucy műfaját tekintve science-fiction, amely az „agyunk 10%-át használjuk” urbánlegendára épít. Az emberi agy működéséről, kapacitásáról még keveset tudunk ahhoz, hogy egy egyszerű viszonyszámmal kifejezhető legyen annak „használtsága”. Ennek ellenére ez a mítosz tartósnak látszik, egyesek már a populáris folklór részének tekintik. A mítosz sikere talán annak köszönhető, hogy megragadja az individualista nyugati ember (sokszor omnipotens) kiteljesedési törekvését, és önmagával szembeni állandó elégedetlenségét.Erős az áthallás is, mivel a Lucy a lizergsav-dietilamid (LSD) egyik utcai neve. Az LSD erős pszichedelikum, a rekreációs céllal használók fenomenológiai beszámolóiból néhány elem csupán kvantumhipotézisekkel, csodákkal magyarázható. Ezek közül néhány a filmben is megjelenik.

Ráadásul a filmben a főszereplő Lucy egy illegális, új nootropikus drog túladagolása miatt kezdi használni agyának mind teljesebb „kapacitását”. Ezzel párhuzamosan egyre robotszerűbbé, embertelenné válik. Az átalakulásba belehal (talán lelövik), átadja az emberiségnek a túlélés USB-kulcsát és a mobiltelefonok nyelvén szól.

Lucy nem egyértelműen „jó”, jézusi szereplő: könyörtelen gyilkos, ha arra van szükség. Etikai hovatartozása megosztja a nézőket, ahogy a film elején a naiv egyetemista lányból folyamatosan egy érzéketlen gép válik.

Besson-nál megszokott módon a furcsa történet egy akciófilmbe van beágyazva, számos utalást, hivatkozást tartalmaz más alkotásokra (Samsara, A Sixtus-kápolna mennyezetfreskója, Az ötödik elem, Brazil stb.)

Besson szokásához híven pimasz és megosztó filmet készített. A fiatal nőből drog hatására legyőzhetetlen, mindenható kvantumszámítógéppé váló lény talán nyugati lázálom. A technológiába vetett feltétlen hitünk és az embertelenedésünk kifejeződése. A film mindenesetre jó vitaindító: a medikalizáció, a human enhancement, a pszichedelikumok, a kvantumtudat és más bioetikai kérdések felvetésére is alkalmas.


eLitMed.hu
2014. szeptember 12.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

EESZT - állandó társ a háziorvosi ellátásban

Az EESZT talán a háziorvosok számára nyújtja a legtöbb segítséget, mivel megismerhetik betegük kórelőzményeit, melyek tekintetében eddig a páciensre voltak utalva. A NEAK által ellenőrzött kötelező adatszolgáltatás biztosítja számukra, hogy a szükséges információkat megtalálhassák a rendszerben, azonban részükre is előír kötelezettségeket, amiket a napokban megjelent jogszabály-módosítás alapján az egészségügyi államigazgatási szerv is ellenőrizni fog.

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nem tudom, halljátok-e ti is?

Takács Edina és Surányi Ádám közös alkotása négy emberről szól, akik a többségnél jobban és erősebben hallják a belső hangjukat. Ilyen hangokat mindannyian hallunk magunkban, de vajon hol húzódik a határ, amin túl már megbélyegzés vár azokra, akik felvállalják ezt?

Egészségpolitika

EU kutatók a szellemi erő segítségével teszik lehetővé a fizikai mozgást

Megragadni egy poharat vagy megírni egy e-mailt: ezek hétköznapi tevékenységek, amelyekre képtelenek a súlyos testi károsodással élők - annak ellenére, hogy az akaratuk és az agyuk képes volna rá. Egyes EU által finanszírozott projektek, például a TOBI (Tools for Brain-Computer Interaction) komplex technológiák kidolgozását végzik, melyek jelentősen javítják az életminőségét olyan embereknek, mint például a 20 éves Francesco vagy 53 éves Jean-Luc, akikről még szó esik a továbbiakban. A Brain-Computer Interaction lehetővé tette számukra, hogy visszanyerjék az irányítást a bénult végtagok felett, böngészhetnek az interneten, és "virtuális" sétákra indulhatnak gondolataik által vezérelve.

Egészségpolitika

Ön reggel fitt, vagy éjszakai bagoly?

Gondolkozott már azon, hogy miért állítja be minden este a szundi gombot extra 15-30 perc reggeli alvásra? A Royal Philips több mint 10 éves kutatás után összeállított egy „Fehér Könyvet”, amely betekintést ad arra, hogy mi a fény hatása az alvás/ébrenlét ciklusra, az úgynevezett „cirkadián ritmusra”. Ebből kiderül, hogy annak a fénynek minősége és mennyisége, amely egész héten ér minket felelős – például - hétfő reggeli szenvedéseinkért. Sőt, a fény végső soron meghatározza, hogy Ön reggel élénk e, vagy éppenséggel egy éjszakai bagoly.

Klinikum

A Clipper Study Margójára

Az etanercept egy rekombináns humán TNF-receptor fúziós protein, amely kompetitív módon gátolja a TNFα sejtfelszíni receptorhoz való kötődését. Az etanerceptterápia hossza nem meghatározható, de a teljes remisszió elérését követően 12-24 hónapig javasolt a kezelés folytatása.