Hírvilág

Technokrata lázálom – Luc Besson új filmjéről

2014. SZEPTEMBER 12.

Luc Besson Lucy című nagyjátékfilmje első látásra konyhafilozófiásnak tűnhet, amely slendriánul, komolytalanul fordul az „örök témák” és kurrens bioetikai problémák felé. Ám ismerve a rendező előéletét, különösen az Élethalálharc című korai némafilmjét, illetve a Metró, a Nikita és a Léon című filmjeiben kialakult, alapvetően képi filmnyelvét és a „bessoni esztétikát”, valamint a rendező sajátos humorát, érdemes továbbgondolnunk a filmet.

Nem zárható ki, hogy a Lucy kliséépítménye tudatos és a film sajátos kritikai reflexió korunk doxáira. (A doxa itt a szó szociológiai értelmében szerepel: olyan sokszor implicit tudás, amelyet átveszünk anélkül, hogy kritikai reflexióval megvizsgálnánk.)

Épp ezért érdekes a Janus-arcú rendező, Luc Besson, mert szinte minden késői filmje könnyen befogadható a hollywoodi filmeken szocializálódott nézők számára - ugyanakkor erős ellenérzést váltanak ki az európai művészfilmeket kedvelő nézőkből. Késői filmjei sem illeszkednek teljesen a szigorú hollywoodi kánonba. Persze számos filmesztéta szerint Besson késői filmjei blőd akciófilmek minden mondanivaló híján, teljes mértékben kommerszek és művészietlenek.

A Lucy műfaját tekintve science-fiction, amely az „agyunk 10%-át használjuk” urbánlegendára épít. Az emberi agy működéséről, kapacitásáról még keveset tudunk ahhoz, hogy egy egyszerű viszonyszámmal kifejezhető legyen annak „használtsága”. Ennek ellenére ez a mítosz tartósnak látszik, egyesek már a populáris folklór részének tekintik. A mítosz sikere talán annak köszönhető, hogy megragadja az individualista nyugati ember (sokszor omnipotens) kiteljesedési törekvését, és önmagával szembeni állandó elégedetlenségét.Erős az áthallás is, mivel a Lucy a lizergsav-dietilamid (LSD) egyik utcai neve. Az LSD erős pszichedelikum, a rekreációs céllal használók fenomenológiai beszámolóiból néhány elem csupán kvantumhipotézisekkel, csodákkal magyarázható. Ezek közül néhány a filmben is megjelenik.

Ráadásul a filmben a főszereplő Lucy egy illegális, új nootropikus drog túladagolása miatt kezdi használni agyának mind teljesebb „kapacitását”. Ezzel párhuzamosan egyre robotszerűbbé, embertelenné válik. Az átalakulásba belehal (talán lelövik), átadja az emberiségnek a túlélés USB-kulcsát és a mobiltelefonok nyelvén szól.

Lucy nem egyértelműen „jó”, jézusi szereplő: könyörtelen gyilkos, ha arra van szükség. Etikai hovatartozása megosztja a nézőket, ahogy a film elején a naiv egyetemista lányból folyamatosan egy érzéketlen gép válik.

Besson-nál megszokott módon a furcsa történet egy akciófilmbe van beágyazva, számos utalást, hivatkozást tartalmaz más alkotásokra (Samsara, A Sixtus-kápolna mennyezetfreskója, Az ötödik elem, Brazil stb.)

Besson szokásához híven pimasz és megosztó filmet készített. A fiatal nőből drog hatására legyőzhetetlen, mindenható kvantumszámítógéppé váló lény talán nyugati lázálom. A technológiába vetett feltétlen hitünk és az embertelenedésünk kifejeződése. A film mindenesetre jó vitaindító: a medikalizáció, a human enhancement, a pszichedelikumok, a kvantumtudat és más bioetikai kérdések felvetésére is alkalmas.


eLitMed.hu
2014. szeptember 12.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nem tudom, halljátok-e ti is?

Takács Edina és Surányi Ádám közös alkotása négy emberről szól, akik a többségnél jobban és erősebben hallják a belső hangjukat. Ilyen hangokat mindannyian hallunk magunkban, de vajon hol húzódik a határ, amin túl már megbélyegzés vár azokra, akik felvállalják ezt?

Gondolat

A látás története – Egy film a személyes vizuális tapasztalatokról

CZIGLÉNYI Boglárka

Mark Cousins skót filmrendezőnek aznapra az volt a terve, hogy korán felkel, és bejárja, lefilmezi a körülötte lévő vizuális világot. Aztán mégis ágyban maradt, és a sötét szobában gondolta végig mindazokat a képeket, amelyek fontosak voltak számára az élete során. A saját látásának történetét próbálta rekonstruálni, egy nappal azelőtt, hogy szembetegsége miatt meg kellett operálni. A beavatkozásra készülve és az esetleges megvakulástól is félve Mark Cousins azzal foglalkozott, ami filmrendezőként a legfontosabb számára: a látás fejlődésével és örömével. Erről szól szubjektív és érzékeny dokumentumfilmje.

Egészségpolitika

EU kutatók a szellemi erő segítségével teszik lehetővé a fizikai mozgást

Megragadni egy poharat vagy megírni egy e-mailt: ezek hétköznapi tevékenységek, amelyekre képtelenek a súlyos testi károsodással élők - annak ellenére, hogy az akaratuk és az agyuk képes volna rá. Egyes EU által finanszírozott projektek, például a TOBI (Tools for Brain-Computer Interaction) komplex technológiák kidolgozását végzik, melyek jelentősen javítják az életminőségét olyan embereknek, mint például a 20 éves Francesco vagy 53 éves Jean-Luc, akikről még szó esik a továbbiakban. A Brain-Computer Interaction lehetővé tette számukra, hogy visszanyerjék az irányítást a bénult végtagok felett, böngészhetnek az interneten, és "virtuális" sétákra indulhatnak gondolataik által vezérelve.